LATİN PERKÜSYON RİTİM ATÖLYESİ TEKRAR SİZLERLE
Süslü Safinaz Organizasyon Şirketi’nin geçtiğimiz aylarda düzenlediği Latin Perküsyon Ritim Atölye çalışmaları yoğun talep üzerine ikincisi hayata geçirildi.
4 hafta sürecek çalışmalara 30’a yakın kişi katılıyor. Çalışmalar dünden itibaren yeniden başladı. Süslü Safinaz Organizasyon Şirketi Sahibi Aysu Kumral, ritmin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi. Geçtiğimiz aylarda ilkini düzenledikleri Latin Perküsyon Ritim Atölyesi çalışmalarını yoğun istek üzerine tekrar hayata geçirdiklerini belirten Kumral, “4 hafta boyunca Denizli’de devam edecek kurslarda, kursiyerlere ritim dersleri verilecek. Kurslarda Surdo, Caixa, Agogo, Tamborim, Chocolho isimli enstrümanları kullanmasını ritim eşliğinde öğrenecek olan kursiyerler, 4 hafta boyunca hem ritim sanatını tanıyacak hem de stres atarak eğlenme imkanı bulacak” dedi. Kumral, “Kalbimiz bile belli bir ritimle atmaktadır. En yüksek konsantrasyon isteyen işlerden biri müzik yapmaktır ve ritim doğamızda var olduğu için bize bu konsantrasyonu en kolay sağlayan aktivite ritim çalışmasıdır. Motivasyonunuzu arttırmak, ruhunuza dinlenme fırsatı tanımak ve yaptığınız iş ne kadar yorucu olsa da uzun süreli konsantrasyon sağlamak ve günlük stresinizden arınmak için ritmin büyülü dünyası ile mutlaka tanışmalısınız. En yüksek konsantrasyon isteyen işlerden biri müzik yapmaktır ve ritim doğamızda var olduğu için bize bu konsantrasyonu en kolay sağlayan aktivite ritim çalışmasıdır. Bloco Entrudo 2007 yılında Enrique Maestre liderliğinde, Deniz Arpaz, Çağrı Arpaz ve Yonca Onaran tarafından kurulmuş Türkiye’nin en büyük (Bando) Samba Perküsyon topluluğudur. Bu bilgilerin ışığında Dünyanın en önemli Latin Müzik tarihçilerinden biri olan "Enrique Maestre’nin" öncülüğünde Denizli’de ikinci kez ritmin büyülü dünyası kapıların yeniden açtı” diye konuştu.
PERKÜSYON
Perküsyon yani vurmalı müzik aletleri, ritm amaçlı kullanılan çalgılardır. Perküsyon kelime anlamı olarak Latinceden gelmektedir, anlamı ise vurarak ses çıkartmaktır. İnsan sesinden sonra kullanılan en eski müzik aracıdır. Pek çok kişi perküsyonu tek bir enstrüman olarak bilmektedir. Perküsyon vurmalı çalgıların bütünü olarak da adlandırılabilir. Güzel ve efektif bir ses çıkarabileceğiniz her şey bir perküsyon aleti olabilir. Buna taş, tahta, demir gibi cisimler de dahildir. Perküsyon konserlerinde ve perküsyon kurslarında kullanılan belli başlı müzik aletleri bulunmaktadır. Perküsyon dersleri genellikle bu enstrümanlarla işlenmektedir.
FAYDALARI NELERDİR
Perküsyon tek bir müzik enstrümanı olmadığından çok geniş müzik aletlerini kapsamaktadır. Renk renk ve ton ton çeşitli enstrümanlar barındırır içerisinde bu yüzden çocukların sıkılmadan eğlenerek çaldığı bir vurmalı çalgılar topluluğudur. Vurmalı çalgıların hem daha kolay olması hem de daha eğlenceli ve öğretici olması bakımından insanların gelişimi bakımından oldukça önemlidir. Perküsyon dünyanın en evrensel müzik aletlerini bünyesinde barındırır. Hiçbir toplum yada kültür yok tur ki içinde vurmalı bir çalgı barındırmasın. Her kültür ve toplumun geleneksel bir vurmalı çalgısı vardır. Perküsyon işte bu vurmalı çalgıları bünyesinde toplayarak değişik kültürleri bünyesinde barındırmış ve onları evrensel bir hale getirmiştir. Perküsyon kursları Süslü Safinaz Şirketi tarafından Denizli’de yapılmaktadır. Farklı kişilerin bir ritim oluşturmak için bir araya gelmesi ve bu ritmi yapabilmek için eğlenceli bir şekilde çalışması o kişiler arasında ki diyaloğun artmasına ve iletişimin gelişmesine neden olacaktır.
YALÇIN BAĞBOZAN