LYS İÇİN UYARILAR
Denizli ve Türkiye’nin tanınmış Matematikçilerinden Akem Eğitim Kurumları sahibi Ali Kurt LYS girecek öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.
Ünlü Matematikçi Ali Kurt LYS sınavlarına girecek tüm öğrencilere önemli uyarılarda bulundu ve neler yapılması gerektiğini gazetemize anlattı.
Kurt,
2017 LYS
2017 YGS süreci tamamlandıktan ardından gelen lys süresindeki gerek değişikler gerek adayların kafalarına takılan problemleri göz önünde bulundurarak çeşitli sorularla lys sürecine ışık tutmaya çalışacağım.
NEDİR LYS?
YGS’de barajını geçen her öğrencinin katılabileceği, tam açılımı lisans yerleştirme sınavı olan 5 oturumlu sınavdır. Her öğrenci bu beş oturumdan her birine katılabilir.
LYS–1; Matematik sınavıdır, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–2; Fizik, Kimya, Biyoloji sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–3; Türkçe, Coğrafya sınavıdır. Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–4; Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu sınavıdır. Sözel bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.
HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?
Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4): 10 Haziran Cumartesi, saat 10.00, 135 dakika
Matematik Sınavı (LYS-1): 11 Haziran Pazar, saat 10.00, 135 dakika
Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2): 17 Haziran Cumartesi, saat 10.00, 135 dakika
Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 17 Haziran Cumartesi, saat 14.30, 120 dakika
Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3): 18 Haziran Pazar, saat 10.00, 120 dakika
2017 LYS DE NELER DEĞİŞTİ
2017 LYS DE İLK DEĞİŞİKLİK LYS1 matematik sınavı alanında yapıldı.
50 soruluk matematik ile 30 soruluk geometri olmak üzere iki farklı testten oluşan sınav artık 80 soruluk tek test şeklinde uygulanacak. . Bu yıl LYS-1’de ayrı olarak geometri soruları yer almayacak. Geometri testi matematiğin içinde yer alacak.
Matematik Sınavı (LYS-1) 11 Haziran Pazar günü saat 10.00’da başlayacak ve tek oturumda yapılacak. 135 dakika sürecek sınavda 80 soru yer alacak.. Adaylar LYS-1’de ilk 100 dakika tamamlanmadan ve son 15 dakika içinde sınav salonundan çıkamayacak.
GEOMETRİ SORULARI LYS-1'DE NEDEN KALKTI?
Geometri testinin kaldırılması ve soruların matematik testi içine alınması Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) isteği üzerine yapıldı. Bakanlık liselerde artık geometri konularının matematik dersinin içine alındığını, bu yüzden de geometri soruları matematik testinin içinde olmasını gerektiğini söyleyince
ÖSYM bu değişikliği yaptı. Matematik testinde kaç tane geometri sorusunun yer alacağı da çok tartışıldı ve ÖSYM, soru sayısının değişmeyeceğini yine 30 sorunun yöneltileceğini açıkladı.
HEM KATSAYILARI HEM HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ
Ancak bu değişiklik hem testlerin ağırlık katsayılarında hem de MF ve TM puan türlerinin hesaplanmasında değişikliğe yol açtı.
MF-1 puan türünde geometri testinin çıkmasıyla matematik testinin ağırlığı yüzde 39,
MF-2'de yüzde 23,
MF-3'te yüzde 18,
MF-4'te yüzde 33 oldu.
Oysa 2016 yılında bu testlerin ağırlıkları sırasıyla bu testlerin ağırlıkları yüzde 26, yüzde 16, yüzde 13 ve yüzde 22'ydi.
Yine TM-1 puan türünde bu değişiklikle birlikte matematik testinin ağırlığı 33,
TM-2'de yüzde 28,
TM-3'te ise yüzde 23 olarak değişti.
Geçen yıl bu oranlar sırasıyla yüzde 8, yüzde 6 ve yüzde 5'di.
GEOMETRİNİN ÇIKMASI ADAYLARI NASIL ETKİLEYECEK?
Geometri sorularının matematik testinin içine alınması ise başta tıp olmak üzere sağlık programlarının yanı sıra mühendislik, beslenme ve diyetisyenlik, hukuk, işletme, uluslararası ilişkiler gibi Matematik-Fen (MF) ile Türkçe Matematik (TM) tercihi yapacak adayları yakından ilgilendirecek. Çünkü matematik testinin içine giren geometri sorularının ağırlığı arttı. Örneğin sağlık programları tercihi yapılan MF-3 puan türünde yüzde 5 etkisi olan geometrinin ağırlığı matematik testinin içine girince yüzde 18 oldu. TM puan türlerinde de yüzde 5 ile 8 ağırlığı olan geometrinin ağırlığı bu kez yüzde 23 ile yüzde 33 oldu. Bu durumda da geometri sorularını yanıtlayacak adaylar diğerlerinin önüne geçecek.
ADAYLAR GEOMETRİ SORUSU İLE ÖNE GEÇECEKLER
Çünkü 30 geometri sorusu matematik testi içinde olacağı için matematik ve geometri soruları eşit puan getirecek. Adaylar geometriye özel önem vermeli ve net sayısını artırmalı. Yapacakları tek soru onları binlerce adayın önüne geçirecek.
Matematikte işlem hatalarına dikkat edin ve basit de olsa kalem kullanarak yapın. Hızlı çözme isteği hata yaptırır. Kendine fazla güven de hataya yol açar. Geometri ise bilginin yanı sıra görmeye dayanır. Soruyu tam okumadan şekle bakarak, çözmeye çalışmayın.
LYS-1’DE HANGİ KONULARIN DAĞILIMI DEĞİŞTİ?
Matematik ve geometri sorularında hatanın nedeni tüm sınavlardaki gibi soruyu tam okumadan ve anlamadan çözmeye çalışmaktan geçiyor. Matematik testi için 4 temel konu Trigonometri, Limit, Türev, İntegral… ortalama 20 soru çıkıyor. Bu yıl matematikte daha önceki yıllarda YGS’de sorulan OBEB-OKEK, Modüler Aritmetik, Bölme ve Bölünebilme ile Asal Sayılar konularının bu yıl LYS’ de
çıkması bekleniyor. Aynı şekilde müfredata yeni eklenen ÖKLİT ALGORİTMASI konusu da ilk kez bu yıl LYS’de çıkabilir. .
LYS matematik ve geometri müfredatından çıkan konular trigonometride ters dönüşüm formülleri, özel tanımlı fonksiyonlar, limitte bazı belirsizlik durumları, türevde ters trigonometrik fonksiyonların türevleri, fonksiyon grafiklerinde eğik ve eğri asimptotlar, integralde ters trigonometrik fonksiyonu içeren integraller, integralde hacim, matris ve determinant, karmaşık sayının kutupsal biçimi, toplam çarpım sembolleri, işlem, uzayda düzlem denklemleri ve uzayda vektörler şeklindedir. Bu konulardan bu sene LYS’de soru sorulmayacağı düşünülmektedir
LYS DE HANGİ ALANDAN KAÇ AÇIK UÇLU SORU GELECEK
Adaylar ilk kez LYS'de açık uçlu “kısa cevapları” olan sorularla karşılaşacak. 5 ayrı oturum halinde yapılacak LYS’de açık uçlu soru sayısı toplam 15 tane olacak. Yani her LYS’de adayların karşısına 3’er tane açık uçlu soru çıkacak. Bir adayın LYS puanının hesaplanabilmesi için girmesi gereken sınav sayısı 2 olduğu dikkate alındığında ise her aday LYS’de 6 tane açık uçlu soru ile karşılaşmış olacak. Bu kural yalnızca Yabancı Dil Sınavı’na (LYS5) girecek ve DİL puanı ile tercih yapacak öğrenciler için geçerli değil. Çünkü onların puanı yalnızca lys5 ile hesaplanacağı için onlar 3 tane açık uçlu soru yanıtlamış olacaklar. Tüm sorular dikkate alındığında açık uçlu soruların oranı yüzde 2- 3 arasında değişiyor.
Lys1 Matematik sınavında 3
Lys2 Fizik :1, Kimya:1 Biyolji:1 olmak üzere toplamda 3
Lys3 Edebiyat:2, Coğrafya:1 toplamda 3
Lys4 Tarih:1, Coğrafya:1 Felsefe grubu:1 olmak üzere 3
Lys:5 3 tane açık uçlu sorudan sorumludur.
AÇIK UÇLU SORULARDA YANLIŞ SORULAR DOĞRU SORUYU GÖTÜRMEYECEK
Hem YGS hem de LYS’de geçerli olan kural 4 yanlışın 1 doğru soruyu götürmesi. Ancak bu durum açık uçlu sorular için geçerli değil. Çünkü bu soruları yanlış yaptığınızda etkisi olmayacak. Yani doğru cevabı götürmeyecek. Aday bu soruları doğru yaparsa puan alacak, yanlış yaparsa puan kaybı olmayacak. Bu yüzden mutlaka bu sorulara yanıt verin.
Açık uçlu sorular çoktan seçmeli sorularda olduğu gibi “hangisidir?”şeklinde değil, “nedir?” şeklinde kısa cevaplı olacak.
Açık uçlu sorularda adaylar doğru cevabı cevap kağıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdı değerlendirmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru yazılan ancak kodlanmayan ya da eksik, yanlış kodlanan cevaplar değerlendirmeye alınmayacak. Bu da kodlamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Eğer cevabı doğru yazsanız bile kodlama hatası yaparsanız yanlış cevap vermiş olursunuz. Bu yüzden mutlaka yazım kurallarına dikkat ederek doğru kodlama yapınız.
Lys deki değişikler bu yöndeyken her bir değişiklik adayı kaygılandırmasın, yapılması gereken ilk şey hedefe odaklanmak ve yapabileceği konusunda adayın kendisine inanmasıdır.
ADAY UNUTMAMALIDIR Kİ; Hayatı şekillendirme adına fark yaratan bir sınav dahi olsa LYS hayatın kendisi değildir. Bu noktada aday tüm olumsuz düşüncelerden ve insanlardan uzak durup sadece kendine inanarak çalışmasının karşılığını alabilecektir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta; Sınav sonrasına ilişkin olumsuz düşüncelerdir. . Yapamayacağım korkusu, yetersizlik hissi, kazanamayacağım hissi gibi olumsuz düşünceler motivasyonunuzu düşürür kaygı seviyenizi artırır. Sınav anına kadar bu duyguların esiri olmayın kendinizi kontrol edip. Sınav bitene kadar olumlu hayallerinizle davranışlarınızı yönetin. Gerçekçi olacağınız dönem tercih dönemidir unutmayın.
Son olarak; sınav tekniği konusunda kodlamaya, sınav öncesi uyku ve beslenme düzeninize, rahatlayacağınız dinlenme etkinliklerine gereken önemi verin.
Tüm adaylara başarılar dilerim.”dedi.
BÜLENT TETİK