“MEMUR VE EMEKLİLER DE YER ALMALI”
Türkiye Kamu-Sen Denizli İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen (TSS) Şube Başkanı Rayif Kurşunoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ikinci 100 günlük eylem planında memur ve emeklilerin de yer almasını istedi.
Kurşunoğlu, özellikle seçim öncesi vaatler arasında yer alan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600’e yükseltileceği hususunun yalnızca öğretmenler şeklinde ikinci 100 günlük eylem planında yer aldığına, bunun dışında Hükümetin kamu görevlilerine yönelik hiçbir eylem planı bulunmadığına dikkat çekti.
Kurşunoğlu, "İkinci 100 günlük eylem planı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün açıklanmıştır. Hükümetin öncelik vereceği çok sayıda plan ve projenin arasında kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarının bulunmaması memurlar arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Özellikle Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan ve polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600’e yükseltileceği hususu da ikinci 100 günlük eylem planında yalnızca yer öğretmenler için değerlendirmeye alınmıştır" dedi.
“EK GÖSTERGE KANAYAN YARA”
Ek gösterge uygulamasının bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine değinen Kurşunoğlu, "Ek gösterge sorunu yalnızca belli unvanlardaki kamu görevlilerinin değil bütün memurlarımızın kanayan yarasıdır. Bilhassa ek gösterge uygulamasından hiç faydalandırılmayan yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları başta olmak üzere emekli maaşları son derece düşük olan tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerle ilgili beklentisi vardır. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır, kamu görevlilerinin emeklilik sorunlarının başında ek gösterge uygulamasının eksikliğinden kaynaklı sorunların geldiğini ifade etmekteyiz. Dolayısıyla her ne kadar ikinci 100 günlük eylem planında yer verilmemiş olsa da ek gösterge rakamlarının bir an önce detaylı bir çalışma yapılarak hiyerarşik düzene göre yeniden belirlenmesi, ek gösterge alamayan personelin de bu uygulamadan faydalanmasının sağlanması, bütün memurların emekli maaşları için son derece önemli bir maaş unsuru olan ek gösterge rakamlarının bütün memurlar için 800 puan artırılması ve Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yalnızca belli unvanlar için öngörülen ek gösterge artışının genele yayılması gerekmektedir. Bu konuda MHP Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı’nın TBMM’ye sunduğu ve şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiş olan kanun teklifi mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Konfederasyonumuz, ek gösterge sorununun ifade ettiğimiz biçimde ele alınarak ikinci 100 günlük eylem planına dahil edilmesini ve bir an önce çözüme kavuşturulmasını beklemektedir” diye konuştu.
“MEMURUN YÜZÜ GÜLMEZSE DEVLETİN DE YÜZÜ GÜLMÜYOR DEMEKTİR”
Liyakat ve adaletin önemine değinen Kurşunoğlu, şunları söyledi: “Özellikle KİT çalışanları ve sözleşmeli personelin belini büken Gelir Vergisi dilimlerinin, öğretmen atamalarının, sağlıkçıların sorunlarının, kamu görevlilerine yönelik şiddetin, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesinin, kamuda liyakat ve ehliyetin esas alınması için gerekli olan düzenlemelerin, mülakatın kaldırılmasının, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli olarak açılmasının, bakanlık, bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlarda kapatılan birimlerde çalışan kamu görevlilerinin mağduriyetlerinin giderilmesinin Hükümetin hiç gündemine giremediğini görmek kamu görevlileri arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.Unutulmamalıdır ki, kamu hizmeti Devletin ve hükümetin görünen yüzüdür. Bu hizmeti sunanların mutluluğu ve refahı sağlanmadan kamu hizmetlerinin verimliliği ve etkinliği de sağlanamaz. Memurun yüzü gülmüyorsa Devletin de yüzü gülmüyor demektir. Kaldı ki, eylem planını hayata geçirecek olanlar da kamu görevlileridir. Dolayısıyla eylem planına kamu görevlileri mutlak surette girmek, sorunları çözülmek zorundadır.Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında, Devletin en öncelikli konusunun liyakat, adalet ve hakkaniyet olması gerekirken, liyakatsiz atamalar neticesinde Devlet mekanizması içinde bazı zafiyetler yaşanmaktayken, sistemin düzeltilmesi için bir eylem planı hazırlanmalı ve aksaklıkların düzeltilmesine yönelik kararlar eylem planına eklenmelidir. Liyakat mekanizmasını yerle bir eden terfi ve atama sistemi, birilerinin adamı olmayana yaşam hakkı tanımayan mülakat sistemi gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde devlet içinde yuvalanan terör örgütleri ile mücadelede başarı da güçleşecektir.Biz Türkiye Kamu-Sen olarak eylem planında yer almasa dahi kamu görevlileri ve emeklilerini bütün sorunlarının çözümü noktasında her platformda bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gayret göstereceğimizin bilinmesini istiyorum."
MESUT GÜLER