MERKEZEFENDİ SAĞLIK ATÖLYESİ PROJESİNDE BİRİNCİ GRUBUN ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından sağlıklı yaşam becerilerinin kazanılmasında multidisipliner çalışmanın önemli olduğunu göstermek ve paylaşılan becerilerin yaşam boyu sürdürülebilir olmasını vurgulamak amacıyla kadınlara yönelik başlatılan ‘Sağlık Atölyesi’ projesinde birinci grubun çalışmaları sona erdi.
Sağlıklı Hayat Merkezinde Uzman Diyetisyen Hüdanur Ulutürk, Diyetisyen Betül Arslanoğlu, Psikolog Fulya Kurt Kızılhan, Uzman Fizyoterapist Duygu Ağırcan, Ebe Semra Baş ve Hemşire Kadriye Topuz tarafından atölye çalışmaları yürütüldü. 8 kişilik grup haftada bir gün olmak üzere 4 hafta boyunca planlanan atölye çalışmalarına katıldı. Çalışmalara başlamadan önce vücut analizleri yapılan danışanların. 4 hafta sonra vücut analizleri tekrar kontrol edildi.
4 hafta boyunca yürütülen atölye çalışmaları sonucunda kadınların elle ettikleri kazanımlar;
- Bu proje sayesinde kadın katılımcılar kendilerine özel vakit yaratabildiklerini ifade etmişlerdir.
- Projenin grup çalışması şeklinde düzenlenmesi katılımcıların motivasyon ve uyumlarına olumlu etki yaratmıştır.
- Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam bilinci geliştirilmiştir.
- Sorun yaratan yeme davranışlarını fark ederek yeniden düzenlemeyi öğrenmişlerdir. Farkında yeme egzersizi ile kazanımlarını pekiştirmişlerdir.
- Stres, duygusal açlık ve negatif duygu ve düşünceler ile başa çıkma becerileri güçlendirilmiştir.
- Nefes egzersizlerini gün içinde uygulayarak, daha sakin güvende hissettiklerini, öz denetimlerinin arttığını, yürüyüşü ve bireysel egzersiz programlarını günlük rutinlerine eklediklerini belirtmişlerdir.
- Kadın sağlığı farkındalıkları ve egzersizleri uygulamaları ile günlük yaşam aktivitelerinde rahatlık ve konfor artışı gözlenmeye başlanmıştır.
- Beslenme listesine bağlı kalmadan ana ve ara öğün planlamayı uygulamalı olarak deneyimleyip günlük yaşamlarına entegre etmişlerdir.
- Sağlıklı besin alma, pişirme ve saklama konularında farkındalıkları artmıştır.
- Totalde 6 kg yağ kaybı ile alınan-harcanan kalori dengesi yönetimi sağlanmıştır.
- Yaşamlarında sağlık için uygun aktiviteleri fark edip, bunları gerçekleştirmek için harekete geçebildiklerini ifade etmişlerdir.
- Katılımcılar farkındalık kazandıkça duygusal ve fiziksel öz bakımlarına öncelik vermişlerdir. Bu durumun sağlıklı iyi oluş halini arttırdığı pozitif geri bildirimlerinden anlaşılmıştır.
ATA NAİL ALTINOLUK