MİLLETVEKİLİ KARACA, “MUHTARLIK SOSYAL KİMLİKTİR”
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Muhtarlar Günü’nde bir açıklama yaptı.
Milletvekili karaca, “Muhtarlık sosyal kimliktir. Bizim iktidarımızda muhtarlar hak ettikleri değere kavuşacaktır” dedi. Karaca, “Muhtarlarımız, demokrasinin temel taşlarının başında geliyor. Çünkü bu topraklarda yapılan ilk seçim 1833 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bir muhtarlık seçimidir. Yani demokrasinin özü olan ilk seçimler bir muhtarlık seçimi olarak gerçekleşmiştir. Demokrasiyi güçlendirmenin en önemli ayağı muhtarlık kurumunu güçlendirmektir. Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi muhtarlık sosyal bir kimliktir. Tıpkı işçi gibi, tıpkı apartman görevlisi gibi, tıpkı ev kadınları gibi… Toplumun farklı kesimlerine, sosyal kimliklerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmeye çalıştığımız gibi, muhtarlık kurumunun ve dolayısıyla muhtarlarımızın hak ettikleri koşullara kavuşması için önerilerimizi her platformda dillendireceğiz” dedi.
“MUHTARLIK KANUNU”
Karaca, “Günümüz mevzuatımızda 82 kanunda 300’den fazla maddede muhtar kelimesi geçmektedir. Ancak gelin görün ki bir tane bile “muhtarlık kanunu” yoktur. Muhtarlık kurumuna yeterli önemi vermeyen AKP iktidarı, muhtarlığı sadece seçimden ibaret sanmaktadır. Seçimle gelen bütün görevler için bir kanun var iken muhtarlık için olmaması sonlandırılması gereken bir sorun alanıdır” dedi.
“ÖDENEK DEĞİL MAAŞ”
Karaca, “Muhtarlık kurumunu güçlendirmenin birinci ayağı; muhtarlarımızın maaş almasıdır. Her kurum her makam gibi muhtarların da maaş alması gerekmektedir. Ne belediye başkanına ne milletvekiline ne de bakanlara verilmeyen ödenek sisteminin kaldırılması ve muhtarlara maaş bağlanması, CHP iktidarında öncelikli adım olacaktır” diye konuştu.
“BİRLEŞİK OY PUSULASI”
“Demokrasinin temeli olan seçimlerde muhtarlar için birleşik oy pusulası sistemine geçilmelidir. Seçimde oy vermek istemediği muhtar adayının oy pusulasının alıp çıkılması ile defalarca karşılaşılmıştır” diyen karaca, “Bu durum muhtarlığa verilen değersizleştirmeyi bir kez daha göstermektedir. Birleşik oy pusulası bu sorunun çözümü için önerimizdir. Muhtarlık seçimlerini ayrıca yapmak istiyorlar ki muhtarlarımızın bu konuda dik durması ve izin vermemesi gerekmektedir. Muhtarlık seçiminin ayrılması sandığa seçmen gitmemesi ve dolayısıyla demokrasinin tecelli etmemesi ile sonuçlanacaktır. Muhtarlık bir “yerel yöneticilik”tir. Ve nasıl belediye başkanı, meclis üyeleri yerel seçimler ile belirleniyorsa muhtarlık seçiminin ayrılması kabul edilemez” açıklamasını yaptı.
“TÜRKİYE GENELİNDE MUHTARLIK EVLERİ”
Karaca, “Muhtarlıklara verilmeyen değer bir başka örnek olarak muhtarlık binaları ile kendini göstermektedir. Vatandaş ile birincil olarak temas kurabilen yerel yöneticilerden muhtarlarımızın birçoğu hala baraka tipi yerlerde kalmaktadır. Muhtarlarımızın bir makam odasının olduğu, gelen vatandaşın bekleyebileceği oturma alanının olduğu, dosya ve belgelerin düzenli bir şekilde depolanabileceği dolapların olduğu muhtarlık evleri olmalıdır. Bazı belediyelerimiz bunu gerçekleştirse de CHP iktidarımızda; Türkiye genelinde muhtarlık evlerini hayata geçireceğiz” dedi.
“MUHTARLIK İÇİN BÜTÇE”
Karaca şöyle devam etti, “Bütçe konusunda devletten hak ettikleri desteği alamamaları ve bu doğrultuda düzenlemeye gidilmemiş olması, muhtarlarımızı mağdur etmektedir. Yaptıkları iş karşılığında maaşları olmayan muhtarlarımıza dönük bir bütçe de bulunmamaktadır. CHP olarak sözümüzdür: Muhtarlık kurumunun belli bir bütçesi olmalıdır.”