Miting düzenleyip protesto etmişlerdi, dirençleri kırıldı

Boş sözleşmelere imza attırılan tütün üreticileri 100 lira taban fiyatın altında ürünlerini satmamak için birleşti ve ocak ayında miting düzenleyerek tepkilerini ortaya koydu. Alıcı firmalar üreticinin direncini kırmak için alımı durdurdu. Dayanamayan çiftçi ortalama 85 liraya mal ettiği tütünü 70 liradan satmak zorunda kaldı.

SELAMİ AYDIN

Denizli’de toplanarak büyük bir miting yapan, ürünlerini 100 lira taban fiyatın altında satmayacaklarını açıklayan tütün üreticilerinin direnci kırıldı. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında boş sözleşmelere imza atarak avans alan, alıcı firmaların ise sözleşmelerine kilo başına 50 lira yazdığı Egeli tütün üreticileri Denizli’nin Kale ilçesinde toplanmıştı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde üreticiler ortak hareket etme kararı almış, ürünlerini kantardan çekmişti. Denizli, Manisa, Aydın, Muğla ve Uşaklı üreticiler alıcı firmalara gözdağı vererek direneceklerini açıklamıştı.

‘O DİRENÇ KIRILDI’
Mazot, gübre, elektrik ve diğer tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan enflasyon nedeniyle ortalama maliyetin 85 lira olduğunu açıklayan çiftçiler emeklerinin karşılığını alamamaktan şikâyet etmişti. Üreticilerin 100 lira fiyat ısrarının ardından alıcı firmalar tütün alımını durdurdu. Borçlarını ödeyemez ve geçinemez duruma gelen Tavas ve Kale’li tütün üreticilerinin direnci kırıldı. Üreticiler mart ayı sonuna kadar firmalara ürünlerini 70 liradan sattı. Firmalar üreticilerin büyük bölümüne ise yeni ekim sezonu öncesi ortalama 80’ar bin lira avans dağıttı. Fakat gelecek yılın ürünü için henüz sözleşme yapılmadığı öğrenildi.

‘ÜRETİCİ DAYANAMADI’
Kaleli tütün ürecilerinden Muttalip İbileme borç içindeki üreticinin dayanamadığını belirterek; “Tütünü 85 liraya mal ettik. 70 liradan satmak zorunda kaldık. Mart ayı sonuna kadar herkes ürününü sattı. Deprem felaketinin yaşanması üreticiyi de etkiledi. Üreticinin kafası karıştı. Geç kalacağım endişesi ile ürünü satmakta acele etti. Direncimiz kırıldı. Herkesin borcu vardı, dayanamadı. Firmalar gelecek yıl üretilecek tütünün avansını da dağıttı. Henüz sözleşme yapılmadı. Alım fiyatları maliyetin altında. Her geçen gün bu işi yapmak zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.