O İLÇEYE 1 MİLYON 922 BİN TL DESTEK
Buldan Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’nin, IPARD II Programı kapsamında hazırladığı Yerel Kalkınma Stratejisi, AB hibe desteği almaya hak kazandı. Değerlendirmede 100 üzerinde 88,42 puanla Türkiye genelinde 5’inci sırada yer alan Buldan’a, TKDK aracılığıyla 1 milyon 922 bin 155 TL hibe desteği sağlandı. Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması - LEADER Yaklaşımı” tedbirini uygulamak amacıyla kurulan Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’nin hazırladığı Yerel Kalkınma Stratejileri (YKS) kabul edilerek hibe desteği almaya hak kazandı. LEADER Prosedürü kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan bağımsız bir Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirmede, Yerel Kalkınma Stratejileri seçim kriterlerine 100 üzerinde 88,42 puan alarak Türkiye genelinde 5’nci Denizli ilçeleri arasında ise 1.sırada yer alan Buldan Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’ne Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 1 milyon 922 bin 155 TL hibe desteği sağlandı.
“BULDAN İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
Buldan Kaymakamı Murat Sarı, uzun zamandan beri üzerinde çalıştıkları Yerel Kalkınma Strateji’nin IPARD II Programı kapsamında kabul edilmesinin Buldan için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Kaymakam Murat Sarı, “Yerel Kalkınma Strateji’nin kabul edilmesi, çiftçimizin, küçük esnafımızın kalkınması için önemli bir adım. Yerel Eylem Grubu Derneğimizin hazırladığı Kalkınma Stratejisi üç yıl süreyle uygulamaya konulacak. Projemizin ilk aşamasına 1 Milyon 922 bin 155 TL’lik destek sağlandı. Buldan’a daha çok hibe desteğinin gelmesi için çalışacağız. Yerel Kalkınma Stratejisi’nin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
“KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA BÜYÜK FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ”
Doku Yerel Eylem Grubu Derneği yönetim kurulu üyesi Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, hibe desteğinin sevindirici olduğunu belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ve kırsal alanın kalkınmasına yönelik projelerin desteklenmesi amaçlı LEADER yaklaşımında, ilçemizin seçilmesi desteklerin ilk adımı. Turizm, tekstil ve turfanda çekirdeksiz üzümü ile ön plana çıkan ilçemizin kırsalında tarım, hayvancılık, turizm ve kültürel çevre konularında bu projenin önemli katkıları olacak. Küçük dokunuşlar ile büyük farkındalıklar oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.
1 MİLYON 922 BİN 155 TL HİBE
Türkiye genelinde YKS’si kabul edilen 50 Eylem Grubu arasında, 88,42 puanla 5.sırada desteklenmeye hak kazanmış olmalarının önemli olduğunu Doku Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Serdal Uğur, “Derneğimiz uzun zamandan beri Yerel Kalkınma Stratejisi üzerine çalışıyor. Hazırladığımız 60 sayfalık Yerel Kalkınma Stratejisi, kırsal alanın kalkınması, üzüm bağlarının geliştirilmesi, restorasyon çalışmaları, alternatif turizmin geliştirilmesi gibi bir çok alt başlıklardan oluşuyor. Hedefimiz, kadın ve genç istihdamını artırmak, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak, ilçemizin yerel kaynak ve potansiyelinden yararlanılarak yeni gelir kaynakları yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek. Gerek festivallerle gerekse diğer etkinliklerle Buldan’ı yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak da stratejilerimizin arasında. Ayrıca,yayla çileği, Kadiköy Patlıcanı gibi yöresel ürünlerimiz için coğrafi işaret belgesi alarak değerlerimize sahip çıkmak istiyoruz. 1 Milyon 922 bin 155 TL’lik destek Buldan’ın kalkınması için harcanacak. Çalışmalarımıza, öncelikle Buldan evlerinin restore etmekle başlamak istiyoruz. Hibe desteği, kırsal alanda ise çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalarda değerlendirilecek” dedi.
Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’nin hazırladığı Yerel Kalkınma Strateji’nin üç yıl uygulama süresi olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Uğur, 2 milyonluk hibenin başlangıç olduğunu, AB’nin bütçesi 5 bin Euro’ya kadar projelere verdiği hibelerin de Buldan’a gelmesi için çalışacaklarını vurguladı.
“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK”
AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD programının uygulandığı Buldan’da Yerel Kalkınma Stratejileri Uygulanması Leader Yaklaşımı” projesi kapsamında Serdar Uğur başkanlığında kurulan Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Uğur yapıyor. Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Meryem Salman, Ömer Öz, Naci Çomuk, Burak Can Tuğrul’un yönetim kurulu üyeliğini üstlendiği Doku Yerel Eylem Grubu Derneği’nin çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan 81 üyesi bulunuyor. Yerel Kalkınma Stratejisi üzerine uzun süredir ekip olarak uzmanların desteği ile çalıştıklarını açıklayan Meryem Salman, “Emeğimizin karşılığını aldık. Önümüzdeki dönemi çok iyi değerlendirip, kabul edilen Stratejik Planı, projenin kurallarına uygun olarak hayata geçirmeliyiz” dedi.