ÖĞRENCİLER KALEİÇİ ÇARŞISI’NA SAHİP ÇIKACAK

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şubesi uyguladığı Denizyıldızı Projesi kapsamında Denizli'nin tarihi Kaleiçi Çarşısını ziyaret etti.

  Kaleiçi Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Soner Yıldız'ın daveti ile projede yer alan üniversiteli gençler Kaleiçi’nde yer alan esnafları ziyaret ederek çarşının sorunları ve iyileştirme konularında bilgi aldılar. Pamukkale Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerden oluşan grup akşam saatlerine kadar tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda incelemelerde bulundu. Kaleiçi Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yıldız’dan bilgi alan öğrenciler, yok olmaya yüz tutmuş meslek sahiplerini de yerinde görme imkanı buldular. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şube Başkanı Ümran Aygün, tarihi Kaleiçi Çarşısı’nı hareketlendirmek için herkese görev düştüğünü söyledi. Başkan Aygün, Kaleiçi esnafının ayakta kalabilmesi için çalışmaların desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Kaleiçi Güzelleştirme ve Kültür Derneği Başkanı Soner Yıldız ve dernek üyelerinin Kaleiçi’ni hareketlendirmek için arayışlarına yakından tanık olduk. Bizde ÇYDD Denizli Şubesi olarak esnafımıza ve sanatkarlarımıza destek olmak amacıyla PAÜ öğrencilerimize Kaleiçi Çarşısı’nı tanıttık. AVM’lere direnen Kaleiçi esnafımızın yanında olacağız. Kaleiçi canlı yaşayan bir çarşı. Geçmişten günümüze keyifli bir yolculuk yaptık. Bakır eşyadan, pazene, kuyumdan, kalaycılığa, bıçakçılıktan, giyime, ayakkabı yapımından, deri boyamaya kadar değişik iş kolları ile uğraşan esnafa merhaba dedik. Biz çok bilgilendik, ustalarımızın var olmak için gösterdikleri dirence şahit olduk. Onların var olma mücadelesine hayran kaldık” dedi

ÖĞRENCİERİ ÇARIŞIMIZA BEKLİYORUZ

Kaleiçi Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Soner Yıldız, üniversite öğrencilerinin tarihi Kaleiçi Çarşısı’na hareketlendireceğini söyledi. Başkan Yıldız, “Denizli’de üretilen her türlü tekstil ürünün yanı sıra kuyumculuk, bakırcılık, demircilik gibi tam 65 farklı meslek grubunun yer aldığı ve 600 işyerinin olduğu Kaleiçi Çarşısı büyük kentlerde rağbet gören AVM'lere karşı direniyor. 40-50 yıllık alışkanlıklarını terk etmeyen ve Kaleiçi’ni bırakmak istemeyen direnen esnafı ayakta tutan ise dostluk, vefa ve kent kimliğine sahip çıkmaktır. ÇYDD Denizli Şubesi ile Pamukkale Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin çarşımıza ziyaret etmeleri bizleri mutlu etti. Denizli’de okuyan yüzlerce öğrenci  Kaleiçi çarşısını görmeden gitti. Bundan sonra üniversite öğrencilerinin çarşımıza gelmelerini bekliyoruz. Ziyaretimize gelen öğrencilerimiz ve arkadaşlarının bundan sonra çarşımıza bir hareketlilik getireceklerine inanıyorum” dedi. PAÜ eğitimlerini sürdüren öğrenciler, ilk kez girdikleri çarşı turu çok ilginç ve hoş diyaloglar yaşadılar. Bu tür ziyaretlerin değişik periyotlar ile yapıp Kaleiçi Çarşısı’na sahip çıkılma vurgusu yaptılar.

DENİZYILDIZI PROJESİ

Derneğimizin bazı şubelerinde 2003’den beri uygulanan “Denizyıldızı Projesi” gençler için yapılan bir yıllık bir eğitim programından oluşmaktadır. Proje kapsamında tarih, siyaset bilimi, sanat, kültür vb. alanlarda verilen eğitimlerle birlikte yaratıcı drama, beden dilini kullanma vb. çalışmalar da yapılmaktadır. Ayrıca, gençler proje üretme ve yazma konusunda da eğitim almakta ve bir proje yaparak eğitimlerini tamamlamaktadırlar.

MELİHAT ALTINOLUK