ÖĞRENCİLER PROJELERİYLE TARİHE IŞIK TUTACAK

Attouda Antik Kenti’ni gelecek kuşaklara aktaracak bir proje daha tamamlandı.

Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin bitirme projelerine konu olan Sarayköy Belediyesi’ne ait 7 tescilli binanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Anıtlar Kurulu’na teslim edilecek şekilde hazırlandı.  Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “Attouda’da an be an değişime hep birlikte şahit olacağız” dedi. Sarayköy’ün Hisar Mahallesi’nde bulunan Attouda Antik Kenti’ni ortaya çıkaracak projelere yenileri eklenerek devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle yüzey araştırma çalışmaları devam eden antik kentte 7 tarihi binanın rölöve, restitüsyon ile restorasyon projeleri tamamlandı. Sarayköy Belediyesi ve PAÜ Buldan Meslek Yüksekokulu işbirliği ile belediyeye ait 7 tarihi binanın 40 öğrenci tarafından rölövesi, restitüsyonu ve restorasyon çalışmaları yapıldı.  Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin bitirme projelerine konu olan 7 tescilli bina için 2021 yılının Ekim ayında çalışmalar başlamıştı. Öğrencilerin detaylı çalışmalarının ardından tescilli binaların projeleri tamamlandı. Binaların restorasyon çalışmalarında ilham alınacak çizimlerin yer aldığı sergi Attouda Antik Kenti meydanında açıldı. Sergiye, Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, PAÜ Buldan MYO Mimarlık ve Şehircilik Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Tuncay Özdemir, Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Erkan Baloğlu, Öğr. Gör. Gamze Sayın, PAÜ Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Bilge Yılmaz Kolancı, Hisar Köy Attouda Turizm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tarık Urgan, Hisar Mahalle Muhtarı Aşkın Şen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

 “TARİHE IŞIK TUTTUK”    

Hazırlanan projelerin hepsinin Anıtlar Kurulu’na teslim edilecek detay ve özene sahip olduğunu belirten Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi Gamze Sayın, “Öncelikle emeği geçen tüm öğrencilerime teşekkür ederim. Karşılıklı yarar sağlanabilen bir projeye imza attık. Bir yandan tarihe ışık tutarken diğer yandan da yıllar sonra öğrencilerimiz buraya geldiklerinde kendilerine nasıl katkı sağladıklarını görecekler. 2021 yılının Ekim ayında başladık bu projeye. Uzun bir süreç geçirdik. Öğrencilerimiz buradaki 7 yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini çizdiler. Buradaki sergimizde görsellerimize ağırlık vererek restorasyon çalışmasının ardından binalarımızın nasıl görüleceğini sergilemiş olduk. Ben bu çalışmalar boyunca destek veren özellikle Sarayköy Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş’a, Sarayköy Belediyesi çalışanlarına, Attouda Antik Kenti Araştırma Başkanı Dr. Bilge Yılmaz Kolancı’ya, Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Erkan Baloğlu’na, Hisar Mahallesi Muhtarı Aşkın Şen’e, Hisar halkına çok teşekkür ederim” dedi.

“YAPILARIN BELGELENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİYDİ” 

Attouda Antik Kenti Araştırma Başkanı Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, “Burada 2021 yılında ilk kez çalışmaya başladık. Bilimsel bir yüzey araştırması yaptık. Bu çalışmanın sonucunu bilim dünyası ile paylaşmaya başladık. 30 kişilik çıktığımız yolda sizlerin de desteği ile yaklaşık 70 kişilik çok büyük bir ekip olduk. Buradaki yapıların belgelendirilmesi ve gelecek kuşaklara olduğu gibi aktarılması bizim için çok değerliydi. İnşallah bu projelere yeterli desteği sağlarız. Hepsini tekrar ayağa kaldırırız” şeklinde konuştu. 

“TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN HAZIRIZ”

Projenin start verildiği gün çok heyecanlı olduklarını belirten Belediye Başkanı Özbaş, “2021 yılının Ekim ayında projeye başlarken çok heyecanlanmıştık.40 öğrencimizle antik kentimizdeki belediyemize ait bütün evlerimizi gezdik, birlikte inceledik. Bu tarihi gezi bizi geçmişe götürdü, çok heyecanlandık. Öğrencilerimizin azmini ve aşkını görünce biz de destek vermek istedik. Burası sadece Sarayköy’e, Denizli’ye, Türkiye’ye değil dünya turizmine kazandırılması gereken bir yer. İnşallah önümüzdeki yıllarda burayı ayağa kalkmış, turizme kazandırılmış günlerini hayal ediyoruz. Bu hayalimizi burada heyecanla, büyük bir arzuyla çalışan ve isteyen hemşehrilerimizle, bilim insanlarımızla, öğrencilerimizle başaracağız. An be an değişime hep birlikte şahit olacağız. ‘Başlamak bitirmenin yarısıdır’ dedik. Biz başladık; bir şeyleri ön gördük, istedik ve inşallah tamamlanacak. Bu projeleri okulumuz ile sağladığımız işbirliği içinde gerçekleştirdik. Burada öğrencilerimizin emekleri çok önemli… Değerli yapılarımızı ayağa kaldırmak için çalışan tüm öğrencilerimize teşekkür ederim. Bu dünyaya miras kalacak kültürel değerimizi Türkiye’ye, Denizli’ye, Sarayköy’e kazandırmak için her zaman hazırız” dedi. 

“HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ”

Çalışmalardan çok etkilendiğini ifade eden Kaymakam Celalettin Cantürk, “ Burada çok güzel bir manzara oluşmuş. Ben çok etkilendim. Burada imece usulüyle, işbirliği içinde güzel şeyler başlamış ve devam ettireceğiz. Her zaman desteğimizle sizlerin yanındayız. İlçemiz için burası önemli bir yer. Sizlerin sayesinde önemi daha çok artacak. Bundan sonra da daha güzel işler yapacağız” diyerek konuştu. Konuşmaların ardından projenin yürütücülüğünü yapan öğretim görevlisi Gamze Sayın, katılımcılara tescilli binaların rölöve ve restitüsyon çizimlerinin bulunduğu görselleri tek tek anlatarak çalışmaları hakkında bilgi verdi