“OKULLAR SORUNLARLA AÇILIYOR”
Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılının sorunlarla başladığını söyledi.
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılının başlaması nedeniyle açıklama yapan Dede, “2018-2019 eğitim öğretim yılının, başta öğrenciler ve öğretmenler olmak üzere tüm eğitim emekçileri ve veliler için çözüm bekleyen sorunların gölgesinde, her zamankinden daha zor koşullarda açılıyor. Yeni eğitim öğretim yılının aynı zamanda yeni bir bakanla açılıyor. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, göreve geldiği günlerdeki açıklamalarıyla toplumun farklı kesimlerinin dikkatini çekmişse de, eğitim alanında yıllardır izlenen politikalarda köklü bir değişikliğe gidilmeyeceği artık açıkça görülüyor” dedi.
“TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Bu eğitim-öğretim yılında da sorun ve taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini kaydeden Dede, “Kamuda ve eğitimde siyasi ve idari kararlarla hayata geçirilen hukuksuz ihraçlar, açığa almalar, sendikal faaliyetler nedeniyle yaşanan sürgünler, bilime meydan okuyan yeni müfredat, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koşturması, öğretmenlerin mülakat sınavı ile sözleşmeli istihdam edilerek güvencesiz çalışmaya mahkûm edilmesi gibi sorunlar, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleşmesini beraberinde getiriyor. Eğitim emekçilerinin haklarını geliştirebilmenin, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin nitelikli bir eğitime ulaşabilmesini sağlamanın yolu bugüne kadar izlenen eğitim politikalarından ciddi bir kopuşu gerektirmektedir. Kaygımız, bu karanlık tablonun daha da derinleşeceğidir. Eğitim sisteminin içine itildiği karanlıktan çıkmasının tek yolu, eğitimde ve toplumsal yaşamda demokratik bir siyasi iklimin sağlanması ve eğitimin kamusal, parasız, bilimsel, laik, nitelikli ve anadilinde örgütlenmesinin sağlanmasından geçmektedir. Bizler eğitim ve bilim emekçileri olarak, ne öğrencilerimizin ne velilerimizin ne de eğitim emekçilerinin bu karanlık tabloya mahkum olmadığının bilinmesini istiyoruz. Bu eğitim öğretim yılında da emeğimiz, haklarımız ve öğrencilerimiz için tüm örgütlü gücümüzle sorunlarımızı ve taleplerimizi gür sesle dile getireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu ağır tablonun yükünü sırtlamayı değil, öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte haklarımız için mücadele edeceğimizi, asla ama asla bu tablonun altında ezilmemek için kararlı olduğumuzu belirtiyoruz. Çünkü bir öğretmenin dünyayı değiştirebileceğini çok iyi biliyoruz” diye konuştu.
BEKLENTİLERİ SIRALADI
Yeni eğitim-öğretim yılından beklentilerini de sıralayan Dede şöyle konuştu: “Eğitim bütün insanlar için cinsiyeti, etnik kimliği, dili, inancı ne olursa olsun temel bir insan hakkı olarak görülmeli, herkes eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmasını istiyoruz. Zorunlu ve ‘zorunlu seçmeli’ din dersi uygulamasının olmadığı, devlet bütün inançlar karşısında eşit ve tarafsız olduğu, inanç istismarı ve ayrımcılığının olmadığı bir eğitim sistemi istiyoruz. Eğitim süreci egemen ideolojinin değil, özgür düşüncenin önünü açacak, çocukların zihinsel gelişimlerine yardımcı olacak biçimde yeniden düzenlenmeli, eğitimde demokratik, bilimsel ve evrensel ilke ve değerlerin referans alınmasını istiyoruz. Sınav merkezli olmayan, bireyciliğin ve rekabetin kışkırtılmadığı, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre eğitim alabildiği bir eğitim sistemi istiyoruz. Herkesin eşit, parasız, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkından yararlanmasının sağlanmasını istiyoruz. Eğitimin Türk-İslam sentezci ve piyasacı temelde şekillenmiş, eleştirmeyen, sorgulamayan, bencil bireyler yetiştiren yapısının tamamen değiştirilmesini; eleştiren, sorgulayan ve kendi geleceğine sahip çıkacak sağlıklı nesiller yetiştirilmesinin hedeflenmesini istiyoruz.”
MESUT GÜLER