OSB’DE ‘A TİPİ GÜMRÜK ANTREPO’ HİZMETE GİRDİ

2015 yılında Gümrük Müdürlüğü, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındıktan sonra, sanayicilerden gelen talep üzerine A Tipi Gümrük Antrepo İşletmesi kuruldu. 

Öncelikle Denizli OSB Bölge Müdürlüğü’ne bağlı DOHAŞ A.Ş. kurularak Gümrük Antrepo işletmesi bu şirket üzerinden işletilmeye başlanıldı. Gümrük Antrepo toplamda 7.000 metre karelik bir alan üzerinden yapılmaktadır. Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü olarak 2018 yılı Mart ayında Devlet Demir Yolları ile yapılan protokol gereği OSB sınırındaki yaklaşık 100 dönüm alan üzerine Lojistik Merkezi kurulacaktır. Konu ile ilgili Devlet Demir Yolları İzmir 3. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Soner ve ekibi ile Ekim ayında görüşülmüş ve projemiz onaylanmıştır. DDY İzmir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkılacaktır. Söz konusu Lojistik Merkezi hizmete girdikten sonra mevcut A Tipi Gümrük Antrepomuzu bu bölgeye taşıyarak sanayicilerimizin vergi muafiyetinden faydalanmalarını sağlayacağız” dedi.

DIŞ TİCARET FAALİYETİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU

Denizli OSB Bölge Müdürü Taş,”Günümüzde küreselleşme ve teknolojinin de yardımına paralel olarak ülkeler arasında gerçekleşen mal ve hizmet ticareti ile sermaye hareketleri hız kazanmıştır. Dış ticaret faaliyetinin en önemli unsuru malın ya da hizmetin doğru lojistik uygulamalarıyla sağlıklı bir şekilde transfer edilebilmesidir. Lojistik maliyetlerinin önemli bir bölümünü depolama faaliyetleri oluşturmaktadır. Depolar; ürünlerin hammadde aşamasından üretim sürecine dahil edilmesine ve nihai ürün şeklinde tüketiciye ulaşmasına kadar bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde stratejik ara noktalardır. Gümrük süreçlerinde eşyanın muhafaza edildiği, stoklandığı, korunduğu, ambalajlandığı ve taşımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara gereksinim duyulmaktadır. Bu aşamada antrepolar devreye girmekte ve bahsedilen gereksinimleri karşılamaktadır.  Bilindiği üzere Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilip gümrüğe sunulan eşyanın, bir gümrük rejimine tabi tutulması, bir serbest bölgeye girmesi, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına yeniden ihracı, imhası veya gümrüğe terk edilmesine ilişkin işlemlerin deniz yolu ile gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren kırk beş gün, diğer bir yolla gelen eşya için yine özet beyanın verildiği tarihten itibaren yirmi gün içerisinde tamamlanması gerekir. Aksi halde eşya genel anlamda devletin olur. Oysa eşyanın antrepo rejimi dahilinde kalış süresi sınırsızdır.  Firmalar yurtdışına ürün gönderdiklerinde veya yurtdışından ürün aldıklarında yapılması gereken belli gümrük işlemleri vardır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi belli bir süre aldığından yurda girişinden önce ürünlerin depolarda bekletilmesi gerekir. Bu depolar gümrük binalarına oldukça yakın olarak konumlandırılır ve antrepo olarak adlandırılır. Buraya konulan malların vergisi henüz ödenmemiştir ve gerekli işlemler tamamlanana kadar ürünler burada koruma altında tutulur. Burada bulunan ürünler ticari ürünler olarak geçer. A Tipi Gümrük Antrepo bitişiğinde 1.600 m²’lik bir alan da “Gümrüksüz Depolama Alanı” olarak ayrılmıştır” diye konuştu. 

GÜMRÜKSÜZ DEPOLAMA NEDİR?

Gümrüksüz depolama bir diğer adı ile geçici depolama olarak bilinmektedir. Geçici depolama alanları olarak günümüzde ambar, depo, ardiye ve hangar kavramları kullanılmaktadır. Gümrüksüz depolamada, istiflenerek eşya her türlü dış etkenden korunması sağlanacak şekilde yapılmış alanlarda gerçekleştirilmektedir. Bu depo veya ambar tipi yerlere araçlar yanaşabilmekte ve geçici olarak eşyaların istiflenmesini sağlayabilmektedir.

GEÇİCİ MAL VEYA EŞYA NEDİR?

Genel olarak geçici mal veya eşyaya serbest dolaşımda olmayan eşya denebilmektedir. Serbest dolaşımda olmayan eşya ve mallar gümrüğe sunulduktan sonra gümrük tarafından onaylanmış bir işleme tabi tutulur veya gümrük tarafından kullanılırsa, kullanım veya işlem bitinceye kadar gümrüksüz depolama ya da geçici eşya veya mal olma niteliği kazanır.

GEÇİCİ DEPOLAMA YERLERİ NELERDİR?

Geçici depolama yapabilmek için bazı gerekli izinler alınması gereklidir. Antrepo depo tiplerinin kullanılması sebebi ile bu tip depoların açılmasına ve deponun işletilmesine izin vermek için görevli olan kurum Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasında yer almaktadır. Geçici olarak depolanan malların satışa sunulduğu alanlar olan gümrüksüz satış mağazalarının kurulmasına ve bu tip depoların işletilmesine ise Gümrükler Genel Müdürlüğü karar vermektedir.