Pnömokok Bağışıklaması Toplantısı Gerçekleştirildi

Önemli ve güncel bir infeksiyon olması nedeniyle, tüm hekimlerimizi bilgilendirmek için; PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları tarafından, KLİMİK 2016-2017 Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında “Pnömokok Bağışıklaması” konulu Denizli toplantısı  gerçekleştirildi.

   Pnömokoklar akciğerlerde (özellikle zatürre) ve beyin ve omurilik üzerindeki tabakalarda (menenjit/pnömoni bakterisi) ve kanda (bakteremi veya kan zehirlenmesi) enfeksiyonlara neden olabilir. Pnömokok enfeksiyonları ayrıca sinüsler, kulaklar ve vücudun başka yerlerinde de meydana gelebilir.

Size veya çocuğunuz aşı verildiğinde vücudun doğal savunması, pnömokok enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olmak amacıyla antikorlar (bağışıklık proteinleri) üretir. Pnömokok enfeksiyonları tüm dünya genelinde görülür ve hemen her yaştan kişide ortaya çıkabilir, ancak en çok aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde görülür:

  • Yaşlılar
  • Dalakları alınmış veya dalakları çalışmayan kişiler
  • Uzun süren hastalıklar veya enfeksiyonlar (örneğin kalp hastalığı, akciğer hastalığı, diabetes mellitus (şeker hastalığı), böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya HIV enfeksiyonu (insan bağışıklık eksikliği virüsü) nedeniyle enfeksiyonlara karşı direnci düşük olan kişiler
  • Bazı hastalıklar için (örneğin kanser) aldığı tedavi nedeniyle enfeksiyonlara karşı direnci düşük olan kişiler.

 

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hüseyin TURGUT yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda  “İnvazif Pnömokok İnfeksiyonlarının Epidemiyolojisi” ve   “Pnömokok Aşılamasında Güncel Durum” konulu sunumlar yer aldı.