Rehberlik Düzenlemesini Yargıya Taşıdık ve Eylemdeyiz

Eğitimiş Denizli Şube Başkanı  Namık Kemal Aydoğan, 10 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan MEB Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ile okullarda Psikolojik Danışmanlık hizmetlerinin kaldırılıp, içeriğinde tamamen bilimsel gerçeklerden uzak bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

   “Bu düzenleme ile ilgili her türlü tepkiyi, örgütlü mücadelenin verdiği tüm haklar ile demokratik ve hukuksal haklarımızı kullanacağımızı ifade etmiştik” diyen Başkan Aydoğan,         

“Dün dahi bakanlık nezdinde görüşmeler yaptık ve bu yanlışlıktan dönün dediğimiz halde göç yolda dizilir misali hareket edileceğinin sinyalini aldık. Üyelerimizin hiçbir şekilde mağdur olmalarını istemediğimiz için nöbet tutmama eylem kararını alarak tüm kamuoyuna duyurduk. Bu karar ile amacımız üyelerimizi güvence altına almanın yanı sıra olası sorunlar karşısında sendikalarının yanlarında olacağını resmileştirmektir. Sendikamızın kararına uyan tüm üyelerimize her türlü hukuki destek verileceği gibi olası olumsuzluklarda da madden ve manen yanlarında olacağımız geçmiş uygulamalarımızdan bilinmektedir. 2012 yılında başlattığımız nöbet ücreti ödenmesine ilişkin mücadelemiz sonunda 2015’te kazanım elde edilene kadar bize inana sadece üyelerimiz olmuş ve onların desteği ile bu kazanım istediğimiz gibi olmasa da elde edilmiştir. Nerede ise ülkedeki okul sayısının yarısı kadar üyemiz varken yani her okulda üyemiz yokken başlattığımız süreçte disiplin cezası ile korkutmalar, soruşturmalar olmuş fakat büyük bir kısmı yargı nezdinde geri dönmüştür. Dönmeyenlerle ilgili temyiz süreci devam etmektedir.

O dönemde bize inanmayanlar üyelerinden gelen tepkiler üzerine eylemlerimize katılmak zorunda kalmışlardır” dedi. Eğitimiş Denizli Şube Başkanı  Namık Kemal Aydoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

 

“Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri okullarımızın vazgeçilmezidir. Bu nedenle;

Psikolojik Danışmanlığı okullarımızdan kaldıran, Görevleri ile bağdaşması mümkün olmayan belleticilik ve nöbet görevi dayatan, Rehberlik hizmetini ve rehber öğretmenleri okul idareleri tarafından güçsüzleştiren, Maddeler arasında çelişkiler bulunan, Rehberlik Öğretmeninden “eleman” diye bahseden, Ve birçok hukuka aykırı düzenleme içeren yönetmeliği yargıya taşıdığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği, tüm itirazlara rağmen 10.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin birçok hükmü hukuka aykırı olmakla beraber 34. maddede yer alan “sınavlarda görev alabilir, belleticilik ve nöbet görevi yapar” hükmü rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin temel felsefesine aykırılık teşkil etmektedir.

Tüm bu gerekçelerle Eğitim-İş olarak üyemiz rehberlik öğretmenlerinin nöbet, belleticilik ve okul içi sınav görevlerini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında yerine getirmemesine karar verilmiştir. Eğitim-İş olarak, yargısal süreç çalışması başlatılmış olup yapılan haksızlık karşısında daima mücadele etmeye ve haksızlığa uğrayanların yanında olmaya devam edeceğiz”.