Sadece 20 gün yaşıyor, koparmanın cezası 244 bin lira   

Endemik bir tür olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' olarak bilinen ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira ceza uygulanacak. Ters lale Denizli’de de Bozkurt’a bağlı Hayrettin Mahallesi’nde yetişiyor.

İHA

Yılın sadece 20 günü yaşayan ters lale, çiçek açtıktan sonra kuruyor. Denizli’nin Bozkurt’a bağlı Hayrettin Mahallesi’nde yetişen çiçek türünü koparanlara nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan dolayı ceza geliyor.

Endemik bitki türleri arasında yer alan ters laleleri koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 244 bin 315 lira ceza uygulanacağı bildirildi.

Ters Lale (Tuşaya) Nedir?

Bozkurt’a gelen muhacirler Bulgaristan’ın delirorman bölgesinden, oradaki evlerinin anısını yaşatacak ters lale soğanları getirir. Sadece 1000 metrekarelik rakımın üzerindeki topraklarda serpilen bu çiçek, 1400 rakımlı bir yayla köyünde ; Hambat, Dazkırı ve Baklan ovasında hakim Hayrettin’in düz damlı kerpiç evlerinin arasında kendine yeni bir yurt bulur ve bu göç hikayesinin canlı bir tanığı olur. Her yıl nisan ayında bu köyde ters lale şenlikleri gerçekleşiyor. 2017 yılında ise 9. Ters Lale (Tuşaya) Yayla Şenliği düzenleniyor. Tuşaya, Ağlayan gelin gibi isimlerle de adlandırılan ters lale Hristiyanlarda Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün üzüntüden boyunlarını büktüklerine inanıldığından kutsal kabul ediliyor. Müslümanlarda ise nektarlarını döktükleri için ağlayan lale olarak görülen bu hüzünlü çiçeğin her dalında ters büyüyen dört lale bulunuyor. Çiçeklerin boyu 50-60 santimi bulabiliyor.

Sadece 20 gün yaşıyor, koparmanın cezası 244 bin lira   

ters lale