SAĞLIKDA MAĞDURİYET HAD SAFHADA

CHP Denizli Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a verdiği yazılı soru önergesiyle şiddet gören doktor ve hastane çalışanlarının durumunu sordu.

ŞİFA DAĞITANLARA ŞİDDET REVA MI?

Melike Basmacı; “Hastanelerde şifa dağıtan doktorların ve hastane çalışanlarının uzun çalışma saatleri, elverişsiz ortamda çalışmaları bir tarafa birde hasta yakınlarından şiddet görmektedirler. Araştırmalara göre son yıllarda doktor ve sağlık çalışanlarına uygulanan fiziksel ve sözlü şiddet tırmanış göstermiş durumda. AKP hükümeti yetkilileri sağlıkta çığır açtıklarını iddia ediyorlar, hastanelerin kapasite, ekipman, ve sayıca çalışan yetersizliği, hastane çalışanlarının zor şartlarda ve uzun saatlerde çalışmaları, hem sağlık çalışanlarını yıpratmakta, motivasyonunu azaltmaktadır hem de hasta yakınlarını canından bezdirmektedir. Uygulanan yanlış sağlık politikalarının sonucunda bir takım olumsuz durumlar meydana geliyor, bu hem hastaları mağdur ediyor hem sağlık çalışanları açısından tehlikeli durumlara yol açabiliyor.” Dedi

SAĞLIK TA MAĞDURİYET HAD SAFHADA

Öte yandan hastaların, günler aylar süren muayene işlemlerinden dolayı özel hastanelere yönlendiğini belirten basmacı, özel hastaneler de çoğu zaman tıpkı işletmeci, tüccar edasıyla hareket etmektedirler olan her türlü hasta vatandaşa ve sağlık çalışanlarına olmaktadır” dedi.

Konunun köküne inilmesi gerekliliğinin altını çizen basmacı, “hastaneler politikası bir an önce düzeltilmedir. Hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının mağdur olması engellenmelidir.” Dedi.

Melike Basmacı’ nın Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ a yönlendirdiği sorular;

1)    Son 5 yılda hasta yakınlarından şiddet gören kaç tane doktor vardır?

2)    Doktor veya Sağlık çalışanına şiddet göstermesi sebebiyle ceza alan kaç hasta yakını vardır?
3)    Sağlık Bakanlığında en çok hangi bölüm doktorları hasta yakını şiddetine maruz kalmaktadırlar?
4)    Sağlık çalışanları ve doktorlara yapılan şiddetleri engellemek adına yapmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?
5)    2017 yılında acil servislere muayene olmak için giden hasta sayısı kaçtır? 
6)    2017 yılında devlet hastanelerinin acil servislerinde görev yapan kaç doktor vardır? Hasta kapasitesi bakımından doktor sayısı yeterli midir?