“ŞANTAJ YAPIYOR”
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ile yapılacak olan Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesine ilişkin açıklamalarını büyük bir talihsizlik olarak nitelendirdi. Şahin Tin; “Merkel, bu talihsiz açıklamasıyla Gümrük Birliği anlaşmasında Türkiye lehine yapılacak olan bir güncelleme için şantaj yapıyor” dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Almanya Başbakanı Merkel’in Gümrük Birliği Anlaşması üzerinden Avrupa’ya ve Türkiye’ye dolaylı olarak mesaj verme çabasını talihsiz bir açıklama olarak nitelendirdi. Milletvekili Şahin Tin; “Gümrük Birliği kararı 6 Mart 1995 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Ocak 1996 yılında yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliğine üye bir Avrupa ülkesinin talimat verir gibi bu şekilde açıklamalarda bulunması AB adına bir zafiyet göstergesidir. Bir Avrupa ülkesiyle bir başka ülkenin yaşadığı sıkıntı sadece muhatabı olan ülkeyi ilgilendirmelidir. Burada Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye aleyhine yaptığı açıklama ne dünya ticaretine ne de dünya demokrasisine ışık tutmaz” dedi.
HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Milletvekili Şahin Tin; “Hali hazırda yürürlükte olan Gümrük Birliği anlaşmasındaki maddeler incelendiğinde Türkiye’ye karşı haksız bir rekabetin olduğu apaçık görülmektedir. Bunun için Gümrük Birliği anlaşmasında yer alan maddelerde güncellemenin yapılması mutlaka gereklidir. Yaşanan bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için yürütülen bu müzakereler bazı AB ülkeleri tarafından zaman zaman pazarlık aracı olarak kullanılıyor olmasının da asla anlaşılabilir bir yanı bulunmamaktadır. Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa Ülkelerinin bu durumu Türkiye’ye baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyor olması aynı zamanda AB’ye karşı da şantaj niteliği taşımaktadır” dedi.
TÜRKİYE’NİN TALEPLERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Türkiye’nin haklı taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin, “Türkiye’nin Gümrük Birliği Anlaşmasında revize edilmesini talep ettiği maddeler ülkemize karşı uygulanan haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır. Türkiye olarak Gümrük Birliğinin işleyişine ilişkin komitelere katılım sağlamamız gerekiyor. Ülkemize uygulanan karayolu kotalarının kaldırılması, tır ve sürücülere “serbest taşıma” hakkı verilmesi büyük önem taşıyor. Anlaşmazlıklar oluştuğunda ise çözüm için bir mekanizmanın tesis edilmesinin yanı sıra AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından eş zamanlı olarak yararlanması, başlıca revize taleplerimiz arasında. 18 Mart 2016 tarihinde güncellenme konusunda varılan uzlaşının kararlaştırılmasıyla birlikte Gümrük Birliğinin kapsamı genişleyecek ve ticari entegrasyon sağlanmış olacaktır. Bunun neticesinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ticaret daha da artacaktır” dedi.