Serinhisarlı Kadınlar Kabuğuna Sığmıyor
Denizli'nin leblebi ve kuruyemiş üretimiyle ünlü Serinhisar ilçesinde 2014 yılında kurulan Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği tarafından başlatılan Çaputa Can Veren Kadınlar projesi kapsamında, bu yıl 120 kadına eğitim verildi. Serinhisarlı kadınları meslek sahibi yapmayı hedefleyen proje kapsamında tekstil çıkıntısı çaputların da kullanılarak çeşitli ürünlerin imal edilirken, üretilen mallar yurt dışına da ihracat yapıldı.
Serinhisar'da, Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği tarafından başlatılan Çaputa Can Veren Kadınlar projesi devam ediyor. Projeye Serinhisar Kaymakamlığı, Serinhisar Belediyesi ve Serinhisar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü de destek veriyor. Kursta eğitim alan kadınların, üretime katılarak istihdam edilmesini amaçlayan projede 2017 yılı içerisinde 120 kadına eğitimler verildi. Kursiyer kadınlar, eğitimleri süresince unutulmaya yüz tutmuş çaput kilim, yatak örtüsü, duvar panosu, ev terliği, pazar çantası, paspas, kanepe örtüsü, halı örtüsü, yelek, mont, bilgisayar çantası, sırt çantası gibi ürünler üretti. Atölyede üretilen ürünler yurtiçi ve yurtdışına satıldı. Bugüne kadar ABD, İsviçre, Almanya gibi birçok ülkeye ihracat yapıldı. Serinhisarlı kadınları meslek sahibi yapmayı hedefleyen proje, geri dönüşüme de katkı sağlıyor. Üretim esnasında tekstil çıktısı denilen çaputlar, kumaşları ve evde kullanılmayan kumaşlar ile kıyafetler kullanılıyor.
EĞİTİM VE GEZİ BİR ARADA
Dernek tarafından kursiyerlere verilen eğitimin yanı sıra, sosyalleşme faaliyetleri kapsamında çeşitli kentlere de geziler düzenleniyor. Çanakkale, Isparta, Dalyan, Köyceğiz, Salda Gölü ve Denizli Kitap Fuarı'na geziler yapılırken, kursa katılan kadınların çocuklarına da Serinhisar Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen oyun odasında ücretsiz bakılıyor. Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği Başkanı Emine Kobaş, kadınların iş hayatında yer alması ve sosyalleşmesi adına anlamlı bir proje yürüttüklerini belirterek, "Derneğimizi, Serinhisarlı kadınlarımızın ve gençlerimizin sosyal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla kurduk. Projemiz başlayalı yaklaşık 8 ay oldu. Kursa devam eden kadınlarımızın daha sonra kendilerine yetecek kadar bu işi yapmaları ve aile bütçelerine katkı sağlamalarını hedefliyoruz" dedi. DHA