SERİNLERKEN DİKKAT EDİN

Denizli Kale Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Utku Özgen, tarım işçiliği ve hayvancılığın yaygın olduğu İlçe’de, yaz aylarında böcek, kene, akrep ve yılan sokmalarının sık yaşandığını belirterek hem tarlada çalışanlar hem de serinlemek için park ve bahçeleri tercih edenler için uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla beraber birçok kişinin park ve bahçelerde, çiftçilerin de tarlalarında daha çok vakit geçirmeye başladığını dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Utku Özgen, bu aylarda doğa ananında uyanmasıyla beraber böcek, akrep ve kene gibi canlılar ile daha sıklıkla karsı karsıya kalındığını söyledi. Özgen, şöyle konuştu: “Böcek ısırıklarının ve sokmalarının çoğu zararsız olmasına rağmen yine de dikkatli olunmalı ve tedbir alınmalıdır. Böcek ısırıklarında karşılaştığımız semptomlar; kişiden kişiye, ısıran veya sokan böceğin cinsine göre değişmekle birlikte genel olarak kaşıntı, acı, ağrı, kızarıklık, şişkinlik, bulantı, terleme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda temas olunan bölgeye soğuk uygulama yapılmalı, sokulan bölge sabunlu su ile yıkanmalı, çok fazla hareket ettirilmemelidir. Zehrin vücuda yayılmasını engellemek amacı ile sokulan yerin üstünden bandaj uygulanmalıdır. Hasta ve yakınları durumu takip etmeli, mevcut durumda kötüleşme tespit edilir edilmez yakın bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.

Kene Isırması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Yaz aylarında açık alanlarda hayati risk doğuran kene ısırığının da çok yaşandığını vurgulayan Özgen, kenelerin yoğunlukla hayvan barınakları, hayvancılığın yapıldığı meralar, uzun otlaklıklar ve su kenarlarında bulunduğunu söyledi. Özgen: “Hayvancılıkla uğraşan kişiler, çiftçiler, askerler, kasaplar normal popülasyona göre daha fazla risk altındadırlar. Keneler ısırdıkları zaman hastalıklı virüsü bulaştırırlar. Aynı zamanda kenelerin çıplak elle tutulması, hasta insan ve hayvanların vücut salgıları ve etleriyle bulaş olmaktadır. Kenelerle bulaşan hastalıklardan biri olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin belirtilerini gözden geçirmek gerekirse yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kol ve bacaklarda şiddetli ağrı, yüzde kızarıklık, ilerleyen dönemlerde vücudun değişik yerlerinde kanamalar, morarmalar şeklindedir. Kene ısırığından yaklaşık 10 gün sonrasında bu belirtilerle karşı karşıya kalındığında muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden başvurulmalıdır” şeklinde konuştu. 

Açık Alanlarda Bu Uyarılara Dikkat!

Özgen, tarla, bağ, bahçe, piknik alanları gibi kene, böcek, örümcek gibi canlılarla temas acısından riskli bölgelere gidildiğinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Oturulacak alana acık renkli örtüler serilmeli, açık renkli kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı veya uzun çizmeler giyilmelidir. Bu gibi riskli alanlardan dönüldükten sonra tüm vücut üzerinde kene varlığı araştırılmalıdır. Eğer kene tutunması tespit edilmişse çıplak elle dokunmadan eldiven, bez, poşet kullanılarak çıkarılmalı, çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır” dedi. Akrep, yılan sokmalarında ise sokulan alanda şişlik, kızarıklık, ağrı meydana geldiğini ifade eden Özgen, zehrin kana karışmasından sonra kas krampları, bulantı, kusma, nefes alamama gibi sistemik belirtilerin ortaya çıktığını, bu gibi durumlarda sokulan yerin vücuda yakın olan kısmından turnike uygulanması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.