“SERVİSÇİ ESNAFI DESTEK BEKLİYOR”
Denizli Servisçiler Odası Başkanı Ahmet Umul, Covid 19 virüsü nedeniyle servisci esnafının zor durumda olduğunu söyledi.

Umul, yaşadıkları sorunların çözümü konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup göndererek destek istedi.Covid 19 öncesi servisçi esnafının kıt kanaat geçimim sağlamaya çalıştığını kaydeden Umul, “Ülkemizde iş yerlerinde çalışanları, geleceğin Başkanını, Bakanını, Milletvekilini, Hakimini, Savcısını, Doktorunu, Mühendisini, Bilim adamlarını vs. taşıyan servisçi esnafı Covıd 19 virüsü çıkmadan ünce kıt kanaat geçimini sağlamaya çalışırken okulların 3 ay Önce kapanması sonucu çoğu esnaf ekmek teknesi servis aracını öldüm pahasına satarak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Devletimiz bize sahip çıkmazsa servisçi esnafı diye bir meslek grubu kalmayacak. Covid 19 virüsünden önce defalarca ilgili bakanlıklarımıza, milletvekillerimize sorunlarımızı anlattık ancak istediğimiz sonucu alamadık. Son çaremiz sizsiniz bizlere sahip çıkmanızı istiyoruz. Acilen servisçi esnafına faizsiz bir yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli kredi verilmesini talep ediyoruz. Yıllardır dile getirdiğimiz okul servis araçlarının 20 yaşına kadar kullanırken birilerinin mahkemeye gitmesi sonucu okul servis araçlarının 12 yaşına kadar kullanılabileceği hükmedilmiştir. Ancak günümüzde üretilen araçların çok kaliteli olduğu motor rektefelerinin bir milyon km de yapıldığı, ayrıca her yıl Tüvtürk tarafından yıllık sağlamlık kontrolü yapılarak vize yapıldığı.12 /il kullanılan servis aracının toplam yaptığı km’nin 300 bin'i geçmediği,700 bin km daha yaparak rektefe yapılacak araçların 12 yaşını doldurduğu için öğrenci servisi taşıyamaması sonucu servisçinin elindeki aracın değeri 50 bin TL ederken yeni araçların değeri 350 bin TL olunca mesleğini devam ettirmesi imkansız hale gelmektedir. Kaldı ki; Amerika ve İngiltere‘de 50 yaşındaki araçlarla öğrenci taşınırken ülkemizde 12 yaşını dolduran araçların öğrenci taşıyamaması servisçi esnafını mağdur ettiği gibi Türkiye'nin dövizleri dış ülkelere gidiyor” dedi.
“YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ”
Servislerin 25 yaşına kadar taşıma yapması yününde yönetmelik değişikliğinin acilen yapılması gerektiğini kaydeden Umul, “Son teknolojilerle üretilen araçların sağlamlığı her yıl Tüvtürk tarafından teyit edildiği dikkate alındığında servisçi esnafının mesleğini devam ettirebilmesinin sağlanması adına her yıl Tüvtürk'ten vizesini yaptıran okul servis araçlarının 18 yaş dahil öğrenci taşıması, personel servislerinin de 25 yaşına kadar taşıma yapması yününde yönetmelik değişikliğinin acilen yapılması gerektiği ülkemizdeki tüm servisçi esnafının beklentisidir. İlkokul mezunu anneler, okul servis aracında rehber personel olarak çalışırken, mahkeme" karan İle rehber personel 22 yaşını doldurmuş lise mezunu şartı getirilmiştir. Bizlen büyüten annelerimizden ilkokul mezunu olanların rehber personel olmasının önü kesilirken ilkokul mezunu bir kişi milletvekili seçilebilmektedir. Hal böyle olunca eşini rehber personel olarak çalıştırmak isteyen servisçi esnafı eşini çalıştıramadığı için mağdur olmaktadır. Eşini rehber personel olarak yanında çalıştırmak isteyen esnafın mesleğini devam ettirebilmesi adına ilkokul mezunu da olsa annelere Halk eğitim Müdürlüğü tarafından bir ay eğilim verildikten sonra servis annesi adı altında sertifika verilerek çalışmalarına imkan verilmesini talep ediyoruz. Avrupa ülkelerinde olmadığı halde ülkemizde okul servis araçlarına sensörlü koltuk takılması istenmektedir. Ancak bir aracın sensörlü koltuk takılma maliyeti 30 Bin TL. servisçi esnafı 10 yaşındaki bir aracına sensörlü koltuk taktırırsa 30 Bin TL,ödeyecek, iki yıl sonra yaşı 12 olduğu için kullanamayacak 30 Bin TL.'ye sensörlü kolluk taktırdığı halde aracını 20 Bin TL.'ye satamaz, Hal böyle olunca servisçi esnafı mesleğini yapamaz işsiz kalır. Koltuklar sensörlü olacaksa en azından yeni çıkan araçlarda olmalı, aksi halde esnafın yarısı mesleğini yapamaz hale gelir” diye konuştu.
MESUT GÜLER