Sınav Kaygısı

Öğrencilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen sınav kaygısı, uzun süreli hallerde çeşitli psikolojik ve fizyolojik etkilere neden olur.

Madalyon Psikiyatri Merkezi, tanı- tedavi ve terapi klinikleri ile sınav kaygısına neden olan davranış ve düşünce kalıplarının tespiti, stresi önlemek ve kaygının neden olduğu durumları düzeltmek üzere, profesyonel hizmetler sunuyor.

Ankara, İstanbul ve web hizmetleri dahilinde psikolog ve psikiyatristler eşliğinde terapi uygulamaları sunan klinik, www.madalyonklinik.com sitesi üzerinden online terapi faaliyetleri sunuyor. Üniversite sınavı kaygısı, kariyer sınavları, ilköğretim ve lise dengi okullarda öğrenim gören çocuk, ergen ve gençler için terapi hizmetleri sunuluyor.

Sınav kaygısı nedir ve nasıl geçirilir? Sınav kaygısı terapi yöntemleri nelerdir? Kaygının temelinde yatan düşünce kalıpları nelerdir? Nasıl düzeltilir? Gibi konularda bilgi almak için online sistem üzerinden veya telefonla erişim sağlayabilirsiniz.

Sınav Kaygısı Etkileri Nelerdir?

Hemen her yaştaki bireyi negatif yönde etkileyen kaygı; çeşitli durumlar karşısında hissedilen üzüntü ve endişe hali olarak tanımlanmaktadır. Sınav kaygısı ile hem bireysel hem toplumsal bir faktör haline dönüşmüştür. Gelişen dünya, gelişen teknolojiler, statü edinimleri ve toplumsal branşların aşırı benimsenmesi, sosyo- ekonomik topluluk ve toplumları ‘’ötekileştirme’’ politikaları gibi çevresel faktörlere de bağlı olarak sınav kaygısı, toplumsal bir sorun niteliğine dönüşmüştür.

Çocuk yaşlarda ailelerin eğitim baskıları, ‘’En iyi’’ olma hedefinde yaşanılan psikolojik baskılar ve ‘’eğitimsiz toplum’’ bilincinin fazlaca kabul görmesi, sınav kaygısına neden olmaktadır. Sınavlardan uzun süre önce, kısa süre önce ve sınav esnasında yaşanan psikolojik baskı ve stres durumu, fizyolojik etkilerle yansımakta ve kişilerin yaşam kalitelerini doğrudan etkilemektedir.

Sınav Kaygısının Fizyolojik Etkileri Nelerdir?

Sınav esnasında mide bulantı ve kramplarından, baş ağrıları ve baş dönmesine, ateş basmasından görme ve algılama bozukluklarına dek çek sayıda fizyolojik etkileri bulunmaktadır. Kişiler sınav esnasında odaklanma ve konsantrasyon sorunları yaşayabilir, ellerde ve beden de titreme, kan basıncı düzensizliği, ritim bozuklukları ve çarpıntı hali, nefes alamama ve solunum bozukluğu gibi etkileri bulunmaktadır.

Sınav kaygısı uzun vadede ise obsesyon, ankisiyete bozukluğu, klostrofobi gibi çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Fizyolojik etkilerin uzun süreli ve sıklıkla yaşanması ise merkezi sinir sisteminde boşaltım ve sindirim sistemine, dolaşım sistemine ve kalp rahatsızlıklarına dek pek çok hastalığa neden olabilmektedir.

Sınav Kaygısı Nasıl Geçirilir?

Madalyon Klinik merkezleri, kaygıya neden olan düşünce kalıplarının keşfedilmesi ve etkin biçimde düzenlenmesi için terapi yöntemleri uyguluyor. Bilişsel davranışçı terapi uygulamalarından stres kaynaklı kaygı bozukluklarına dek çalışmalar sunan klinik, sınav kaygısı nedenlerine bağlı olarak terapi yöntemleri uygulamaktadır.

Sınav kaygısının türü, niteliği, süresi ve yaşanma sıklığına bağlı olarak, bireylerin yaşı ve sosyal çevrelerine bağlı olarak belirlenen terapi yöntemleri, sınav kaygısının tamamen önlenmesi ve kişilerin mutsuzluğuna neden olan unsurların kaldırılması maksadıyla uygulanıyor..