ŞİRKET KURARKEN TEK ADRES DTO
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, bürokrasiyi ve vakit kaybını önlemek adına birçok yeniliğin hayata geçtiğini belirterek, “Şirket kuruluşlarında artık notere ya da vergi dairesine gitmeden Odamızın giriş katındaki Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurularak işlemler tek adreste tamamlanabilecektir. Vakit kaybını ortadan kaldıracak ve işlemleri hızlandıracak bu gelişmenin iş alemimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası Temmuz ayı Meclis Toplantısında dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisi verilerini paylaştı ardından da ekonomik hayatı kolaylaştıran düzenlemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gelişmiş ülkelerdeki büyümenin normalleşme yolunda olduğuna değinen Başkan Uğur Erdoğan, gelişmekte olan ülkelerin büyüme ivmesinin de artma eğiliminde olmasının, küresel büyümenin yüzde 3,5 oranına yükselmesi beklentisini ortaya çıkardığını dile getirdi. Türkiye ekonomisinde, enflasyon ve işsizlik sorunlarında kısmi bir iyileşme görüldüğünü aktaran Başkan Erdoğan, cari açığın finansmanı konusunda herhangi bir risk görünmediğini, ihracatın yeniden toparlanarak artmasının olumlu gelişmelerin başında geldiğini söyledi.
Erdoğan, Denizli ihracatındaki artışın sürdüğünü belirterek, 2017 Haziran ayı sonu itibariyle Denizli ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.77 oranında artışla 1 miyar 436 milyon 847 bin dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
TİCARİ HAYATI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR
“Şirket kurarken notere ya da vergi dairesine gitmek zorunda değilsiniz” diyen Başkan Erdoğan, şirket kurmak için gereken 8 adet olan formalite sayısının 3’e düştüğünü, maliyetin de yüzde 60 azaldığını dile getirdi. İhtiyaç duyulan bir belge için Odaya gidilmesinin zorunlu olmadığını da ifade ederek, “Bunu işyerinizden ya da evinizden bilgisayar ortamında temin etmeniz mümkündür” şeklinde konuştu.
TOBB üzerinden çeşitli Bakanlıklar nezdinde yapılan girişimlerin sonuçlandığını da aktaran Erdoğan, ticari hayatı kolaylaştıran diğer uygulamaların şunlar olduğunu bildirdi: “Kredi Garanti Fonunun kefalet kapasitesinin artması talep edildi, Türkiye genelinde KGF kefaletiyle 250 Milyar liraya kadar yeni kredi hacmi sağlandı. Bundan 297 bin KOBİ (%89) faydalandı. İhracat Kredilerinde KGF kefaleti %85’ten %100’e çıkarıldı. TOBB nefes kredisinden Türkiye’de 27 bin firma, Denizli’de 526 firma faydalanarak 40 milyon 421 bin 500 TL tutarında kredi kullandı. Taşınır Rehni Kanunu Yürürlüğe girdi. İktisadi değer taşıyan her şey teminat olabilecek hale geldi. Sicil affı düzenlemesi yasalaştı. Vergisini düzenli ödeyenler için %5 teşvik primi uygulaması geldi ancak bunun yeterli olmadığını ilettik. İstihdam Seferberliği hayata geçti. Yeni işe alınan bir kişinin her türlü ödemesini 3 ay devlet karşılıyor. 2017 yılı sonuna kadar vergi ve primler devletten. 2018 Ocak ayından itibaren Sosyal yardım alan bir kişi istihdam edildiğinde, 1 yıl boyunca SGK işveren payı ödenmiyor. (Asgari ücretli biri için 364 TL). Yatırım teşvik belgesi kapsamında imalata yönelik yatırım harcamaları için kurumlar ve gelir vergisi indirimi geldi. Yatırıma yönelik inşaatlara KDV iadesi ödenecek. Üretim reform paketi yasalaştı. Sanayi ve Üretim bölgelerinde yer alan binalara emlak vergisi muafiyeti, Sanayi sicile kayıtlı işletmelerin elektrik faturalarından alınan %2 TRT payı kalktı. Hafta sonu çalışmaları için izin alma uygulamasına son verildi. Bazı Damga vergisi ve harçlar kaldırılıyor. Arsa tahsislerinden damga vergisi ve gayrimenkul işlemlerinden harç alınmayacak. OSB yatırımcıları finansmana erişimde tapularını teminat olarak gösterebilecek. KDV iadelerinde yaşanman sıkıntılar konusunda da hükümetin çalışmaları var”.