SOSYAL DEVLET AK PARTİ İLE HAYAT BULDU!

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, sosyal devlet ilkesinin AK Parti iktidarıyla anlam kazandığını belirterek, “Muhtaç vatandaşlarımıza, hastalarımıza, evinde hastasına bakanlara, devletin şefkat elini uzattık. Kimsenin gelip yardım istemesini beklemedik. Muhtaç vatandaşlarımızı tespit ettik, ihtiyaçları olan yardımı ayaklarına götürdük. 16 yılda 240 milyar lira sosyal yardım yaptık. Bu millet sosyal devlet anlayışının ne olduğunu AK Parti iktidarında gördü” dedi. 

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, seçim çalışmaları kapsamında Acıpayam’ın Güney, Olukbaşı, Benlik, Çiftlik, Alcı mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi.

“İMKÂNLARI SEFERBER ETTİK”

AK Parti iktidarında devletin tüm imkânlarının vatandaşlar için seferber edildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin, “Bizim için her bir insan değerlidir ve her bir insana karşı sorumluyuz. İnsan refahının artırılmasını, bulunduğu toplumda adil ve asgari bir gelir sunulmasını temel vazife olarak görüyoruz. Bu amaçla yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulmasını, sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasını ve gelir dağılımının daha da iyileştirilmesini temel görevlerimiz arasında görüyoruz. İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren sosyal olarak korunma ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza el uzattık ve uzatmaya da devam edeceğiz. Göreve geldiğimizde ilk olarak, sosyal hizmet ve yardım alanındaki dağınıklıkları gidererek, bu alandaki kuruluşları ve politikaları tek bir bakanlık çatısı altında birleştirdik. Vatandaşlarımızın sosyal hizmete erişimde giriş kapısı olan merkezlerimizi yaygınlaştırdık. Bu amaçla Hükümetlerimiz döneminde ülke genelinde 280 Sosyal Hizmet Merkezini hizmete açtık” dedi.

“16 YILDA 240 MİLYAR TL SOSYAL YARDIM YAPTIK”

Sosyal politika ilkelerini, yoksul ve fırsat eşitsizliği yaşayan vatandaşların talep ve beklentilerine göre belirlediklerini ifade eden AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “AK Parti iktidarından önce büyük oranda faiz harcamalarına ayrılan mali kaynaklar, oluşturduğumuz güven ve istikrar ortamında, sosyal politikalara, yatırımlara ve personel harcamalarına kaydırılmıştır. İktidarlarımız döneminde eğitim, sağlık ve sosyal koruma harcamalarının tamamını içeren sosyal harcamaların GSYH’ya oranını, 2002 yılındaki yüzde 13,3 seviyesinden, 2017 yılında yüzde 16,2 seviyesine çıkardık. Sosyal devlet anlayışımızın bir gereği olarak, sosyal harcamaların genel devlet harcamaları içerisindeki payını da aynı dönemde yüzde 33’ten yüzde 46’ya yükselttik.  Sosyal yardım harcamalarının GSYH’ye oranını yaklaşık 3 katına çıkardık. Bu sayede, sosyal yardım ve hizmetlere 2002 yılında toplam 1,6 milyar TL bütçe ayırırken, 2018 yılında tam 32 kat artışla 50,8 milyar TL ayırdık. Son 16 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 240 milyar TL sosyal yardım yaptık” dedi.

“YARDIMI İHTİYAÇ SAHİBİNİN AYAĞINA GÖTÜRDÜK”

Sosyal yardımların sunumunda, yardım kuyruklarına ve kuyruklarda beklemeye son verdiklerini belirten Milletvekili Şahin Tin, “Bu çerçevede, 2 milyon haneye sosyal yardım kartı verdik, yardım ödemelerinin yattığı dönemlerde hak sahiplerini SMS ile bilgilendirdik ve konutta ödeme uygulamasına geçtik. Sosyal yardım tutarlarını hak sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye çıkardık. 2002 yılında yürütülen tek yardım programında muhtaç durumdaki engelli vatandaşlarımıza sadece 24 TL gibi cüzi bir aylık yardım yapılırken, bugün engelli yardımlarını aylık 598 TL seviyesine çıkardık. 2017 yılında ihtiyaç sahibi 6,7 milyon vatandaşımızın 7,7 milyar TL’lik GSS primini karşıladık. 2003 yılından itibaren muhtaç ailelere ısınma amaçlı yardım yapıyoruz. Uygulamadan her sene yaklaşık 2 milyon aile faydalanmaktadır. Yardım programlarını çeşitlendirerek, sosyal yardımların ulaştığı hane ve vatandaş sayısını artırdık. 2002 yılında sadece 4 türde sosyal yardım programı uygulanırken, bugün 40 farklı türde sosyal yardım programı uyguluyoruz. Bu kapsamda engelli ve yaşlılar, eşi vefat etmiş kadınlar, muhtaç asker aileleri, öksüz, yetim ve muhtaç asker çocukları ile Tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik düzenli sosyal yardım programlarını uygulamaya başladık. 2012 yılında Eşi Vefat Eden Kadınlara Düzenli Nakdi Yardım Programını başlattık. 2017 yılında yaklaşık 283 bin kadınımızı aylık 275 TL düzenli nakdi desteğe kavuşturduk ve toplam 838 milyon TL yardım yaptık. İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulamasını başlattık ve ayrıca özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödeme yapmaya başladık” dedi. 

“KİMSESİZLERE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ”

Çeşitli nedenlerle devletin sahip çıktığı çocukların en iyi şekilde yetişmeleri ve bakımlarının yapılması için özel projeler geliştirdiklerini, büyük kaynaklar ayırdıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin, “2017 yılında hayata geçirdiğimiz koruyucu aile modeli için 52 milyon TL, koruma altına alınacak çocuklarımızın aileleri ile bir arada yaşamasına fırsat sağlamak amacıyla sunduğumuz ekonomik yardım ve diğer sosyal hizmet uygulamaları için de 835 milyon TL kaynak ayırdık” dedi.

“YOKSULLUKLA MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRECEK”

Yeni dönemde yoksullukla hızlı bir biçimde mücadele edeceklerini, tüm ihtiyaç sahibi kesimlere yönelik sosyal koruma politikalarını sürdüreceklerini vurgulayan Milletvekili Şahin Tin, “Sosyal hizmetlere erişilebilirliği daha da artırarak Sosyal Hizmet Merkezlerini (SHM) ülke geneline yaygınlaştıracağız. Sosyal yardım ve hizmetlerin daha etkin, verimli ve işlevsel şekilde sunumunu sağlamak amacıyla gerekli idari, hukuki ve teknik düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz. Şartlı Nakit Transferi Programından faydalanan ihtiyaç sahibi ailelerin orta ve yükseköğrenime devam eden başarılı çocuklarını nakdi yardımlarla destekleyerek; onların sosyal, kültürel ve bilimsel olarak gelişimlerine katkı sağlamaya yönelik programlar geliştireceğiz. Ağır kronik hastalığı nedeniyle hayatını cihaza bağımlı bir şekilde sürdüren vatandaşlarımızın elektrik giderleri ile kesintisiz güç kaynağı maliyetlerini karşılayacağız. Sosyal yardımlarda mükerrerliği tamamen önlemek için, bu alanda hizmet veren kamu kurumları ve yerel yönetimler ile veri tabanlarının entegrasyonunu tamamlayacağız. Sosyal yardım-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi ve “İstihdam Dostu Sosyal Yardım Anlayışı” doğrultusunda yeni mekanizmalar oluşturacağız. Bu kapsamda sosyal yardım yararlanıcılarının İŞKUR tarafından verilen mesleki eğitim, istihdam ve Toplum Yararına Programlardan (TYP) öncelikle faydalandırılmasını sağlayacağız. Sosyal dayanışma bilincini daha da artırarak bağışları teşvik edecek mekanizmalar geliştireceğiz. Yeni dönemde sosyal devlet daha işlevsel ve verimli hale gelecek” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ