Tarih Kodlama Ribonu
Tarih kodlama ribonu, bir ürüne dair atılması gereken tarihler için tarih bilgilerini kodlayan yazılar ile kullanılır. Ürünün raf ömrü ile ürün hakkında tavsiye edilen tüketim tarihi ve ürünün ile saklama ömrü ile hem son kullanım hem de üretim tarihi gibi bilgileri yer alır. Yazıcı çalıştırıldığında ortaya bir ısı çıkarır. Ortaya çıkan bu ısı ile ribon polyester özellikli film üstünde katı şekilde bulunan mürekkep zamanla sıvı hale dönüşür. Akabinde etiket yahut ta ambalajın yüzeyine mürekkep basınçlı bir şekilde temas eder. Böylelikle baskı ortaya çıkar.
Tarih kodlama ribonu, aynı zamanda hot foil ribon olarak da tanınmaktadır. Başlıca kullanılan alan, gıda sektörüdür. İlaç ve kozmetik sektörü ile temizlik ve yumurta ambalajlanması gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Sistem, karton ya da plastik temel tabanlı kutuların ve ürünlerin üstüne, kolaylıkla tarih bilgisini basmaktadır. Ribonların sarımı ise yazıcının durumuna göre, içe ya da dışa sarım olarak kullanılmalıdır.
Kullanım Çeşidi Olan Yazıcılar
Tarih kodlama ribonu, sadece baskı kafası “near edge” olan yazıcı çeşitlerinde kullanılabilir. Ürün, tarih kodlama yazıcıları olan; Allen Coding ile Domino ve Savema ile Markem Imaje gibi cihazlarda sorun oluşmadan kullanılır. Ayrıca Videojet Dataflex adlı cihaz da, sorunsuz cihazlardandır. Ürün üstüne ya da kutusuna lot ya da seri numarası gibi birçok bilgi, bu cihazlarca yazılmaktadır.
Kullanılan bu ribon, normal etiketler için kullanılanlardan oldukça farklıdır. Her tür cam ya da metal ile plastik alaşımlı ürün ya da ambalajı üstüne yapılan markalama işlemi sonrasında basılan tarih bilgileri, ne silinir ne de ürünün kullanımı boyunca zarar görür. Ürün ya da ambalajının üstünde bozulmadan kalır. Silinmeyen ve sıcak baskı teknolojisi kullanılarak basılan bu sistem, hem satıcı hem tüketici hem de üretici açısından kolaylıklar içerir.