TEKDEN HASTANESİ ENDOKRİNOLOJİ BÖLÜMÜ UYARIYOR

“ŞEKER HASTALIĞI ADI GİBİ 'ŞEKER' DEĞİL!”

   Vücudumuzda sinsi bir şekilde ilerleyen diyabet (şeker hastalığı), iyi kontrol edilmediğinde özellikle kalbimiz, böbreklerimiz, ayaklarımız ve gözlerimiz için ciddi bir tehdide dönüşebiliyor.

Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Mehmet Aşık, diyabetin gün geçtikçe daha çok kişiyi etkileyen, yaşlı veya çocuk dinlemeyen bir metabolizma hastalığı olduğunu belirterek “Şeker hastalığı, uç organ hasarı denilen problemlere yol açabilir. Yüksek seyreden şeker ve akabinde bozulan damarlar ile organların küçük damar sistemleri hasarlanır ve organ sorunları ortaya çıkar. Kalp dışında bu hastalıktan en çok etkilenen organlar arasında böbrekler ve gözler gelir” dedi. Doç.Dr.Mehmet Aşık, diyabeti anlatırken sizler için şunları söyledi:

YEDİKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Şeker hastalarının en önemli sorunları aslında hastalıklarının onları fazla etkilemediği başlangıç dönemlerinde sanki hiçbir problemleri yokmuş gibi beslenmeye devam etmeleridir. O esnada kendimizi hasta hissetmiyorsak gerekli önlemleri almayız genelde. Tıpkı sigara veya alkolü hasta olana ve içemeyecek duruma gelene kadar bırakmamak gibi şeker hastaları da doğru beslenmeye başlamakta geç kalıyorlar. Son günlerde yediklerinizi gözden geçirmelisiniz. Kan şekerini sadece şeker ve şekerli yiyecekler yükseltmez. Şeker, bal, reçel, pekmez, marmelat, tatlılar, dondurma ve meşrubatlar; kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve beslenme alışkanlıklarınızın arasından mutlaka çıkartılmalıdırlar. Daha yavaş olmakla birlikte ekmek, pilav, makarna, çorba, simit, leblebi, kuru baklagiller, meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi yiyecekler de kan şekerini yükseltir. Vücudun karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilmek için ikinci gruptaki kan şekerini yavaş yükselten yiyecekler tercih edilmeli ve bunlar belirli ölçülerde yenmelidir.

ÇOK SUSUYORSANIZ ...

Şeker tadında olup da enerji vermeyen tatlandırıcıları; çay, kahve, ıhlamur, süt gibi içeceklerle komposto, sütlaç, muhallebi gibi yiyecekleri tatlandırmada kullanabilirsiniz. Tablet tatlandırıcılar, pişirme ile tat değişikliğine uğrayabileceğinden, hazırlanan yiyecek ocaktan indirildikten sonra ilave edilmelidir. Alınan su miktarı gözden geçirilmelidir. Beklenmeyen sıvı kayıpları (kusma, aşırı terleme, ishal, aşırı idrar) olmadığı sürece 70 kg ağırlığında bir insan için ortalama 1.5-2 litre sıvı tüketilmelidir. En iyi içecek sudur, ancak kafeinsiz ve şekersiz diğer sıvılar da tüketilebilir. Diyet ve su tüketiminde anormallik yoksa bir hastalık başlangıcı kan şekerini yükseltmiş olabilir. Özellikle kusma, ishal gibi durumlar, infeksiyon, infarktüsler kan şekerinde yükselmeye yol açabilir. Zaman geçirmeden bu hastalıkların tedavisinin yapılması gerekir. Bahsetmiş olduğumuz durumların normal olduğu ve kurallara uyulduğu halde kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa, belki de artık kullandığınız ilaçlar şekeri kontrol etmekte yetersiz olabilir; bu durumda doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

MUTLAKA BİR DOKTORA DANIŞIN

Tüm hastalıklarda olduğu gibi doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Özellikle kan şekerinde karşılaştığınız yukarı veya aşağı yönlü aşırı anormallikler başta olmak üzere şeker doktorunuz adeta diğer sağlık problemlerinizde de size yönlendirme konusunda yardımcı olacaktır. Kan şekeriniz, ölçümlerde iki kezden daha çok sayıda 180 mg/dl den yüksekse, kan şekeriniz sürekli düşük seyrediyorsa, başka bir hastalığa maruz kaldıysanız, yan etkiler sebebiyle başka ilaç kullanamıyorsanız, kalıcı mide bağırsak sistemi ile ilgili şikâyetleriniz varsa veya ne yapacağınızı bilemez haldeyseniz; mutlaka doktorunuza danışmalısınız.