Türkiye-Almanya İlişkilerine Bakış
TİM Başkan Vekili DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye-Almanya ilişkilerinin son dönemlerde zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi Başkan Kocasert, “Öncelikle iki ülkenin dış ticaretlerine bakacak olursak; Türkiye ile Almanya’nın çok önemli iki partner ülke olduğunu söyleyebiliriz.
Öyle ki, 2016 yılında iki ülkenin dış ticaret hacmi 35 milyar USD’yi geride bırakmış durumda. Geçtiğimiz yıl 14 milyar USD ihracat gerçekleştirdiğimiz Almanya, en çok ihracatımız olan ülke ve genel ihracatımızdan yüzde 10 pay alıyor”dedi.
Başkan Kocasert sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bilindiği gibi, 24 Eylül 2017’de Almanya’da genel seçimler gerçekleştirilecek. Merkel Hükümeti, bu seçimler öncesinde bazı muhaliflerin eleştirilerini bertaraf etmek adına sert çıkışlar gösteriyor. Bu durumun altında yatan sebeplerden birinin de muhalefete karşı elini güçlendirmek olabileceğini düşünüyorum. Takınılan tavır biraz da iç siyasete dönük olup, yaklaşan seçimlere ilişkin oluşturdukları politikanın bir parçası olarak değerlendirilse de, bu noktada Türkiye’ye dönük bazı yorum ve tavırlar kabul edilebilirlik sınırlarını fazlasıyla aşıyor. Avrupa Birliği, en önemli dış ticaret ortaklarımızdan biri konumunda. Yıllık ihracatımızın neredeyse yarısını Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz. Ticari ilişkilerimizin bu seviyede olmasında şüphesiz Gümrük Birliği Anlaşması’nın payı oldukça büyük. Ancak; 20 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan bu anlaşmanın güncellenmesi gerekliliğini Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak son derece önemsiyoruz. Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, hem ülkemiz hem de Avrupa Birliği ekonomisine son derece olumlu katkılar sunacak olup, ülkemizin Avrupa Birliği ile olan ticaretinde bir kaldıraç etkisi göstereceği kanaatindeyim. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin bu konuda gösterdiği çabalar için müteşekkiriz. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi olan Almanya ile son dönemde yaşanan tüm gelişmelere rağmen, iki ülkenin karşılıklı paydaşlıkları ve işbirliği de göz önüne alındığında 24 Eylül’deki seçimlerin ardından tekrar normalleşeceğini ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlayacağını ümit ediyoruz”.