Türkiye Helal Pazarın Kapısını Açıyor!
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarıya göre Helal Akreditasyon Kurumunun Dünya’da yaşayan iki milyar Müslümanın beklentilerine cevap olacak nitelikte bir düzenleme olduğunu söyleyen AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “Türkiye bu alanda attığı bu tarihi adımla ihracatçılarımıza helal pazarın kapılarını açıyor” dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Kâtip Üyesi, Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda, kabul edilerek yasalaşan Helal Akreditasyon Kurumunun kuruluş ve görevlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Milletvekili Şahin Tin, Dünyada yaşayan yaklaşık iki Milyar Müslüman nüfusunun başta gıda olmak üzere tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik, turizm ve finans gibi çok geniş bir alanda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebinin her geçen gün arttığını, bu nedenle böyle bir düzenlemenin yapıldığını söyledi. Milletvekili Şahin Tin, “Müslüman nüfusunun yoğun olduğu ülkeler bugüne kadar helal belgelendirme konusunda hem gecikmiş hem de yeterince ortak hareket edememişlerdir. Bugün, dünyadaki helal ürün ticaretinin yüzde 80’i ABD, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda ve Avustralya, Tayland, Malezya, Endonezya ve Hindistan gibi ülkeler tarafından tedarik edilmektedir. Ayrıca helal belgelendirilmesinde Müslüman ülkeler arasında ortak bir dil oluşturulamamış, farklı helal standartlar ve belgelendirmeler ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda da helal belgelendirmeleri, Müslüman olmayan başta İngiltere ve İsrail gibi ülkeler öncülüğünde yapılıyor olması hem yadırganacak hem de Türkiye ve İslam dünyası açısından kabulü mümkün olmayan bir durumdur” dedi.
‘SEKTÖR ÖNEMLİ BİR PAZAR PAYINA SAHİP’
Dünya’da helal ürün ve hizmet ticaretinin pazar payının oldukça büyük olduğuna dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin, “Ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecin her aşamasında, hijyen kurallarına uygun ve kaliteli olma özelliği dikkate nazır bir husustur. Tüm sektörler göz önünde bulundurulduğunda dünyada helal belgeli ürün ve hizmetlerin bedeli 4 Trilyon Doların üzerindedir. Trilyonlarca dolarlık helal ürün ve hizmet ticaretinin yanı sıra bir de helal belgelendirme pazarı oluşmuştur. Helal belgelendirmenin yıllık pazar büyüklüğü ise yaklaşık 6 Milyar Dolar civarındadır” dedi.
‘TİCARETİMİZ ZENGİNLEŞECEK’
Kanun ile kurulan bu kurumun neyin helal neyin haram olduğuna karar vermeyeceğini özellikle belirten Milletvekili Şahin Tin, “Müslümanların üzerinde mutabakat sağladığı ortak standartlar, İslam İş Birliği Teşkilatı koordinasyonunda 2010 yılında belirlenmiştir. Bu bağlamda Helal Akreditasyon Kurumu bu standartları esas alacaktır. Üreticiler açısından, helal belgesi almak zorunlu olmadığı gibi helal belgelendirme kuruluşları açısından da Helal Akreditasyon Kurumuna akredite olma gibi bir zorunluluk olmayacaktır. Dolayısıyla ülkemizde üretim süreçlerinde, tüketim alışkanlıklarında veya ihraç pazarlarımızda bir değişiklik olmayacaktır. Aksine bir zenginlik oluşacaktır” dedi.
‘KÜRESEL PAZARDA ÖNCÜ OLMAK DURUMUNDAYIZ’
Milletvekili Şahin Tin, helal akreditasyon konusunda faaliyette bulunmak, gerek İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü, gerekse diğer uluslararası platformlarda helal akreditasyon konusunda Türkiye’yi temsil etmek ve yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstlenmek üzere Helal Akreditasyon Kurumunun Türkiye’de kurulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Milletvekili Şahin Tin, “Helal Akreditasyon Kurumundan yararlanmak isteyecek yerli ve yabancı belgelendirme kuruluşları bu kuruma başvurabilecek ve akredite olabilecekler. Helal ürün talep eden tüketiciler de bu kuruluştan akredite olmuş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgelerini tercih edebilecekler. Bu sistem ve uygulamanın ülkemize kazanım sunacağı mutlak gerçektir. Şayet biz bu pazarda yerimizi almaz isek hali hazırda zaten bir küresel helal ürün ve hizmet belgelendirme pazarı var. Amacımız, Türkiye’nin bu pazarda söz sahibi olmasıdır. İnanıyorum ki, Helal Akreditasyon Kurumunun kurulmasıyla birlikte helal belgeli ürün ve hizmet ihracatımızın artması, ürün ve hizmetlerimizin marka algısının daha da güçlenmesi, yabancı firma ile kuruluşlara yönelik helal belgelendirme ve akreditasyon faaliyetlerinin ve ihracatımızın da gelişerek önemli ölçüde büyümesi sağlanmış olacaktır. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesinde büyük emek harcayan başta Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci olmak üzere Ekonomi Bakanlığı yetkililerine bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.