ÜLKÜ OCAKLARI TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR

Denizli Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı, Kültür mirasımız olan  Karahöyük Pazarı ve Yukarı Gölcük Camisinin tarihi dokusu bozulmadan restore  edilerek gelecek nesillere aktarılmasını istedi.

Başkan Aydınlı, Acıpayam ilçesine bağlı Karahöyük’te bulunan tarihi Karahöyük Pazarı ve Gölcük’teki tarihi Yukarı Gölcük Camisinde incelemelerde bulundu. 

“GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI”

Kültür Mirasımız Karahöyük Pazarının antik ipek yolu  üzerinde kurulduğunu belkirten, Aydınlı,  “Çarşamba günü geniş cayırlıkta çoğunlukla hayvan alım satını pazarıydı.  Ertesi günü İşgan pazarı vardı. Bu pazarda Yumrutaş Dedesil arasındaki çayırlıkta  kurulurdu. Daha çok tahıl ve  hububat pazarıydı.  Bu pazarlar antik ipek yolunun (yöre halkının "Uluyol" dedikleri taş döşemeli yol) önemini yitirmesi ve kullanılmaz hale gelmesiyle zamana yenik düştü.  Denizli'nin Acıpayam İlçesi, Karahöyük Köyü'nde 1970 yılına kadar kurulan günümüzde artık var olmayan bir pazardır. Karahöyük Köyü höyük yerleşmesi ile eski Tunç çağından eskilere giden bir yerleşim yeridir. Roma Döneminde yerleşimin adı Themisenion olarak bilinmektedir. Karahöyük Pazarı Osmanlı kayıtlarında I5. Yüzyılda  varolduğu bilinmektedir. Denizli-Burdur ve Denizli-Burdur-Gölhisar-Antalya ve güneye giden Çameli-Fethiye yol kavşağında bulanan Karahöyük coğrafi olarak önemli bir merkezdir. Çevresinde bulunan Acıpayam Ovası ait şimdi ekili ve dikili alanlar bundan 50 yıl öncesinde hayvan yetiştiriciliğine uygun geniş otlak arazilerdi.

“BAKIMA MUHTAÇ”

Tarihi Karahöyük Pazarının bakıma muhtaç olduğunu ifade eden Aydınlı,  “Bu nedenle Karahöyük Pazarının hayvan pazarı olarak nam salması için ekolojik çevrenin rolü büyüktür. Karahöyük Köyünün güney doğusunda bulunan eski Karahöyük Pazarında birisi 180, diğeri I25 metre uzunluğunda 30 m. genişliğinde satış loncaları vardı. Karahöyük Pazarı çevrede en büyük hayvan pazarı olarak bilinse de diğer tüm pazar mallarının alım ve satım  işleri gerçekleştirilmekteydi.  Zamanla göçerlerin hayvanlarının piyasaya sürüldüğü hem etlik hem de kullanım amaçlı hayvanların satıldığı yörenin en büyük hayvan pazarı haline geldi ve bu adla anılır  oldu. Ancak 80'Ii yılların başında köyde meydana gelen hayvan hastalığı yüzünden hayvan Pazar üç ay kapalı kaldıktan sonra tekrar açıldı. Ne var ki kısa bir süre sonra köyde hayvan hastalığının yeniden görülmesi üzerine  hayvan pazarı bu defa altı ay kapatıldı. Bu kadar uzun bir süre kapalı kalan hayvan pazarının Acıpayam pazarında kurulmaya başlamasıyla Karahöyük pazarı da gün geçtikçe potansiyel kaybetmeye başlamasıyla tarihe gömüldü. Hem zamanın şartlan gereği hem de bir kısım yöre halkının  bilinçsiz kullanması ile birlikle bugün Karahöyük Pazaryeri ne yazık ki bakıma ve restorasyona muhtaç bir konuma gelmiştir” diye konuştu.  

YUKARI GÖLCÜK CAMİSİ

Yukarı Gölcük Camisinde de incelemelerde bulunan Aydınlı, harabe hakline gelmiş camiinin durumundan üzüntü duyduğunu belirtti. Başkan Aydınlı, “Yukarı Gölcük Eski Mezarlığının içinde yer alan camii; tek mekânlı moloz taş örgü sıvalı, kırma çatılıdır Ön cephede üç ahşap sütunla son cemaat yeri oluşturulan camiye ahşap bir giriş kapısıyla girilmekte olup, girişin hemen doğusunda küçük bir mihrap yer almaktadır. Cami kare planlı, ahşap, düz tavanlı, ahşap tabanlıdır Mihrap duvarında perde motifli bir mihrap, batı duvarında ahşap minber ile doğu tarafında ahşap bir vaaz kürsüsü yer almaktadır. Mihrabın üç kenarı eski yazı bezemeyle, mihrap duvarının tamamı ise yazı ve resimlerle bezelidir. Caminin duvarlarında vazo içinde çiçek motifleri, madalyon içinde eski yazı betimlemesi, cami, minare betimlemeleri yer almaktadır. Ahşap kadınlar mahfili sonradan eklenmiş olup, duvarlardaki yazı ve resimler kesilmiştir. Cami süslemelerinde mavi, kırmızı, siyah, yeşil renkleri kullanılmıştır. 18.yy sonu 19.yy başlarına tarihlenmektedir.Acıpayam ilçesi, Gölcük (Kasabası) Mahallesi'nde yer almaktadırlar. Yukarı Mahalle Eski Mezarlıkta; Gölcük Köyünü kuran ağaların bulunduğu tespit edilmiştir. Mezar taşlarında H. 1203 tarihi okunabilmektedir. Mezarlıkta halen gömü yapılmakta olup, Mezarlık Siti olarak koruma altına alınmıştır. Gerek çizilen motifleriyle gerekse ince detaylı işçiliğiyle göz dolduran bu tarihi kültür mirası, şu an bakım ve restorasyon yapılmayı beklemektedir. ” ifadelerini kullandı. 

“RESTORE EDİLMELİ, GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI”

Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı, bu iki tarihi mirasa sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Yetkililerden, Ülkemiz ve şehrimiz için kültürel ve tarihi önem taşıyan Karahöyük Pazarı  ve tarih, kültür ve sanat dolu Yukarı Gölcük Camisinin dokuları bozulmadan restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

MESUT GÜLER