ÜN, TABİP ODASI BAŞKANLIĞINA ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI
Denizli Tabip Odası’nın Nisan ayında yapılacak olağan genel kurulu öncesi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Dr. Emine Şeker Ün, başkanlığa aday olduğunu açıkladı.
Hekim Hakları Grubu olarak güçlü bir Tabip Odası İçin yola çıktıklarını belirten Ün, “Ülkemizde sağlık alanında yaşanan sorunlar gittikçe ciddileşiyor, artık toplumun ilgisini daha çok çekiyor.
Sorunları yaratanlar, suçu hekimlere atarak sıyrılmaya çalışıyor. Oysa, meselenin kaynağı hekimler değildir. Vatandaşlarımız, önüne çıkan her sorunun kaynağı olarak bizleri görmeye alıştırıldı.
Hekimler, sık sık gelen tüzük vb değiştirmeleri ile uğraşmaktan, dün söylediğini bugün geri alan uygulamalardan yoruldu. Sağlık hizmetini uygulamakta, özgürlüğümüzü kısıtlayan bürokratik baskılar yüzünden sıkıntılar içine giriyoruz. TTB nin siyasetden uzak sadece meslek odası olarak faaliyet göstermesi için mücadele edeceğiz. Meslek odamız birilerinin siyasi kalkanı olmamalı. Tüm meslektaşlarımızı kucaklayan tek derdi Hekimlik Hakları ve Onuru olan siyaset üstü bir TTB için yola çıktık. Aile hekimlerimizi, devlet ve özel hastane hekimlerimizi, işyeri hekimlerimizi yaşadıkları yoğun iş yükünün, aldıkları uzun ve ağır eğitimlerin karşılığı olabilecek ücretlerin çok altında çalışmaya zorlayan bir sistem ortaya çıktı. Bu yüzden, birçok meslektaşımız, yurt dışına gitmek gibi, ülkemizin çok zararına olacak çareleri başvurmak zorunda kalmakta. Ayrıca, son iki yıl içinde ortaya çıkan pandeminin yükü de hekimlerin omuzlarına kaldı. Bizler, bu yükü çok sayıda sağlık şehidi vermek pahasına taşıdık, hâlâ da taşıyoruz” dedi.
“ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN “HEKİM HAKLARI GRUBU”NU KURDUK”
Çözüm üretmek için Hekim Hakları Grubunu kurduklarını belirten Ün şunları söyledi: “Sağlık sektöründeki vazgeçilmez değer hekimlerdir. Hekimlerin sorunları çözülüp mesleklerini gönül rahatlığıyla yapmaları sağlanmadıkça diğer sorunları öne almanın faydası yoktur. Hekimlerin istekleri, hayali ve karşılanamaz değil, gerçekçi ve akılcı isteklerdir. Çözüm için, devletin bizlere kulak vermesi ve içtenliğimize inanması gerekir. Bizlerin de, samimi ve ülkesini herşeyden önce düşünen yurttaşlar olduğumuzu gösteren bir beraberlik oluşturmamız lüzumludur. Sorunların başlıcalarını belirledik:
ASM lerin görev tanımlarının net olmayışı, Toplumumuzdaki sağlıkla ilgili birçok iyileşmeye büyük katkısı olan Aile hekimlerimizin biriken problemleri, Koruyucu hekimliğin önemsiz kılınması, İller ve ilçeler arasındaki ölçütlerin yeterli olmayışı, Yönergelerle sürekli değiştirilen raporlama konusunun kesinlik kazanmaması, Aile hekimlerimizin her birine düşen hasta sayısının fazlalığı, Aile Hekimlerine ödenen cari ödeneğin giderleri karşılamaması, Disiplin yönetmeliğinde eksiklikler ve genel anlayışın teşvik ederek başarıyı ödüllendirmek yerine cezalandırmaya yönelik olması, ceza puanı ve disiplin cezasının ayrı ayrı uygulanması, Hizmet binalarının açılma yerlerinin tespiti ve yenilerinin yerleşimi konusundaki sorunlar, Devlet hastaneleri ve özel hastanelerde hekimlere yüklenen ağır iş yükü, büyük hukuki ve maddi sorumluluklar. Bu nedenle, cerrahi branşlarda vasıflı hekim bulmanın giderek zorlaşacağını gösteren gidişat, Sağlık sektörünün bir toplumsal hizmet sektörü olmaktan çıkıp, ticari bir sektör haline gelmesi, hekimlerin sermaye sahiplerine para kazandıran işçilere dönüşmesi, bu acımasız sisteme “dur” diyecek yetki ve uyarı imkanlarının yok edilmesi, Yönetimle, hekim kuruluşları arasındaki kopukluk, ayrı telden çalmalar, İşyeri hekimlerinin ücret belirsizliği ve işverene mahkum hale gelmesi, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin denetimlerinin yetersizliği, Hekimler olarak, elde ettiğimiz yüksek başarılar ve aldığımız uzun eğitimlerden sonra vasıfsız personelle aynı değerde görülmemiz. Ücretlerimizin, olması gerekenden çok düşük olması, Döner sermaye desteğinin, her şeyin döner sermaye tarafından ödenmeye başlanmasıyla kuşa dönmesi, Sağlık çalışanları sendikalarının, yardımcı sağlık personelinin çoğunlukta olması ve yönetimde hekimlerin olmaması sebebiyle hekim haklarını önemsemez hale gelmesi, hekimlerin sırtından sadece YSP ne kazançlar sağlaması. Başka alt maddeler de var şüphesiz. Başlıcalarını saydığımız sorunları çözmek,
Atatürk’ün duyduğu güvene layık hekimler olmak istiyoruz. Halkımızın, hak ettiği sağlık hizmetini kaliteli ve ucuz alması gerektiğinin bilincindeyiz. Sağlık, ticari bir alan olmamalıdır diyoruz.
Çözüm üretmek için “Hekim Hakları Grubu”nu kurduk. Başarı, el birliğiyle, omuz omuza birbirimize destek olarak elde edilecektir. Sizleri, bu yolda bize destek olmaya davet ediyor, ümidinizi kaybetmeden ileriye bakmanızı diliyoruz.”
Ün’ün listesinde şu isimler yer alıyor:
Dr. Muzaffer Keçelioğlu, Dr. Senem Çobankara, Doç. Dr. Taha Numan Yıkılmaz, Dr. Abdullah Kürşat Çobankara, Dr. Mehmet Alpua, Dr. Selami Dereli.