“Yeni Vergi Reformuna İhtiyaç Var”

Türk Büro Sen (TBS) Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, Türkiye’nin zaman kaybetmeden yeni bir “vergi reformu”na ihtiyacı olduğunu söyledi.

    Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının  TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan TBS Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç,  “Kanuna göre; Motorlu Taşıt Vergileri bin 300 motor ve altı araçlar için yüzde 15, diğer araçlarda ise değerleri üzerinden yüzde 10 arttırılacak.Kurumlar Vergisi 2018, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 22 uygulanacak. Ayrıca, Özel iletişim Vergisi ise yüzde 7.5 olacak.Memur ve Memur Emeklilerine 2018 yılında %4+3,5 2019 yılında ise %4+5 zam verildi.. Vergide yeniden değerlendirme oranı %14,47 olarak açıklandı. Bu demek oluyor ki, Hükümet 2018 yılında memur ve memur emeklilerine %7,5 zam öngördü, ama memurlardan %14,47 vergi alacak. Yani kaşıkla verip, kepçe ile geri alacak. Verilen zamların daha fazlası vergilerle alınıyor. Yapılan vergi artışları enflasyonu da artıracaktır. Enflasyondaki yüksek artışlar her zaman olduğu gibi, dar ve sabit gelirlilerin üzerine ağır bir yük olarak binecektir. Özellikle enflasyon oranı kadar ücret artışı verilen memur, emekli ve asgari ücretliler daha da fakirleşecekler.Yine Hükümet Orta Vadeli Plan ile 2018 yılında 59 milyar TL ek vergi alınacağını açıkladı. Bu da kişi başı diğer vergilerin dışında 737,5 TL demektir. Aldığımız her şeyde vergi var, mezarda bile KDV ödüyoruz.Meyve suyundan, gazoza kadar ÖTV geldi. ÖTV dediğiniz şey, özel tüketimdir. Meyve suyu ne zamandan beri özel tüketim oldu? Hükümet, “memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyor. Resmi enflasyon kadar yapılan zam, zaten “sıfır” zam demektir. Memurların tamamına yakını 6. Aydan sonra bir üst vergi dilimine giriyor. Yapılan zamlar zaten vergi dilimi ile geri alınıyor. Bu geriye gidişin sorumluları kim? Bu düzenlemeler dar ve sabit gelirlileri ezecektir. Hayatlarını zaten büyük zorluklar içinde idame ettirmeye çalışan dar ve sabit gelirliler, temel ihtiyaçları olan yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelecektir.

“MEMURLAR DA VERGİ İNDİRİMİ İSTİYOR”

Yeni Vergi reformununj bir an evvel hayata geçirilmesini isteyen Utangaç, “Hükümet, Asgari ücretlinin maaşının vergi dilimleri sebebiyle, Ocak ayında aldığı maaşın altına düşmeyeceğini açıkladı. Düşünün ki, bir ülkede asgari ücret olarak 1404 TL alan biri bile, yıl içinde bir üst vergi dilime giriyor. Bunun yerine neden vergi dilimlerinde bir düzenleme yapılmıyor? Neden tüm memurların vergi dilimleri yüzünden yaşadığı kayıplar telafi edilmiyor?Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere %5 indirim yapılacağı da açıklandı. Memurlar vergi kaçırmıyor, kaynağından direk vergisi kesiliyor. Memurlara niye %5 indirim yapılmıyor?Ülkemizde uygulanan mali politikaların uzun yıllar sürdürülebilme imkanı kalmamıştır. Vergi kayıp-kaçaklarının ötesinde, Dolaylı Vergiler ile Dolaysız Vergiler arasındaki fark, vergi sisteminin iflasını gösteren en önemli verilerin başında gelmektedir.Gelir Vergisi oranlarının oldukça yüksek olduğu ülkemizde, Hükümet kaynağından yeterince vergi alamazken, bunun yerine daha kolay bir yol olan dolaylı vergileri artırarak, başta dar ve sabit gelirliler olmak üzere; vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğunu cezalandırmaktadır. Bugün itibariyle Dolaylı Vergiler, Gelir Vergisinin iki katından fazladır. Dolaysız Vergilerin tüm vergi gelirleri içindeki payı %30 iken, Dolaylı Vergilerin oranı ise %70’tir.Bütçe açıklarını kapatmak için vatandaşa yeni vergiler yüklemek en hafif ifade ile insafsızlıktır. Devleti yönetenler, Devlet kaynaklarını adil bir şekilde kullanmamaktadır. Bütçe açıklarının en önemli sebebi, Hükümetin bütçeyi hoyratça kullanmasıdır.Türk Büro-Sen olarak, Vergi adaletsizliği son bulana, memurlar insan onuruna yakışır ücretler alana kadar mücadelemizin devam edeceğini kamuoyuna saygı ile duyururuz” şeklinde konuştu. MESUT GÜLER