TARİHİ OKULDA RESTORASYON BAŞLADI

Denizli Çal ilçesinde Cumhuriyetin ilk okullarından olan ve 4 yıl önce yanan Gazi Paşa İlk Mektebi'nin restorasyonuna start verildi. İhaleyi üstlenen firma işi teslim alarak çalışmalara başladı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu'da eğitim ateşini yakan okullardan biri olan ve 2019 yılındaki yangında büyük ölçüde zarar gören Çal ilçesindeki Gazi Paşa Mektebi'nin restorasyon çalışmaları başladı. Geçtiğimiz günlerde yapılan restorasyon işinin ihalesini alan firmanın yetkilisi, Çal'a gelerek Kaymakam Mert Çanga ve Belediye Başkanı Fethi Akcan ile görüştü.

Kaymakam Çanga, Belediye Başkanı Akcan ve Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yetkilileri ile birlikte restorasyonu yapılacak Gazi Paşa Mektebi'nde incelemelerde bulunan firma yetkilisi, işi teslim alarak çalışmalara başladı. İhaleyi alan firma 21 milyon TL bedelle 330 gün içinde restorasyonu tamamlayacak.

"Çal'ın namusudur dedik"

Çal Belediye Başkanı Akcan, ihalesi geçtiğimiz günlerde yapılan tarihi okulun restorasyonuna başlandığını belirterek, "Okulumuz yandıktan sonra uzun süre restorasyonu için mücadele verdik. Kaymakamımız Mert Çanga ve önceki dönem kaymakamlarımız da bize büyük destek oldu. Yanan tarihi okul, cumhuriyetimizi temsil eder ve Atatürk'ün mirasıdır. Yanan okul için her seferinde Çal'ın namusudur dedik, sahip çıktık. Okulun restorasyonunun yapılması için bugüne kadar verilen mücadelede bizlere destek veren, emeği geçen, yapıcı eleştiride bulunan herkese teşekkür ediyorum. Restorasyon tamamlandığında Gazi Paşa Mektebi, Kültür Evi olarak hizmet verecek" diye konuştu.

Yangında büyük zarar görmüştü

Yapımına 1924 yılında başlanan ve 1928 yılında tamamlanarak eğitim vermeye başlayan Çal Gazi Paşa İlk Mektebi, projesini Mimar Kemalettin Bey’in çizdiği Neoklasik tarzda yapılmış bir okul. Ahşap ve kagir bir yapı olan okul, 1999 yılında Gazi İlköğretim Okulunun başka bir yere taşınmasından sonra, Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya başlanmış, 24 Mart 2019'da çıkan yangında büyük zarar gören tarihi okulun ahşap kısımları tamamen yanmıştı.