ÇAL'DA ATIL DURUMDAKİ TAŞ BİNA, TURİZM TESİSİ OLACAK
Çal'da "Bağ Yolu Rotasını" destekleyici ve turizm potansiyelini artırmaya katkı sağlayacak "Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar" isimli proje ile ilçede 1962'de yapımı tamamlanan ve günümüzde kullanılmadığı için atıl durumda olan eski şarap fabrikasının olduğu taş bina kültürel ve gastronomik turizmin buluşma noktası olacak.
Çal Belediyesi ile Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) hazırladığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çal Kaymakamlığı'nın da ortak olduğu "Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar" isimli projeye 2 milyon 635 bin 730 TL hibe çıktı.
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çal Belediyesi ve Çal Kaymakamlığı ortaklığı ile gerçekleştirilmekte olan "Bağ Yolu Rotasını" destekleyici ve turizm potansiyelini artırmaya katkı sağlayacak "Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar" isimli projenin imza töreni GEKA'da yapıldı. Kaymakam Mert Çanga, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan düzenlenen törende, projeye imza attılar.
150 günde tamamlanacak
Belediye Başkanı Fethi Akcan, projeyle ilçenin geleceğine ışık tuttuklarını belirterek, atıl durumda bulunan 61 yıllık taş binanın turizm tesisi olmasının bölgeye önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Çal'da önoturizm rotası olan Çal Bağ Yolu Projesi'ni de destekleyecek olan çalışmanın 150 günde tamamlanacağını ifade eden Akcan, taş binada Çallı kadınların yöresel ürünlerinin satılarak, ekonomiye katkı sağlanacağını dile getirdi.
Bir süre önce hayata geçirilen Çal Bağ Yolunu artık Türkiye'nin tanımaya başladığına işaret eden Akcan, "Biz de Çal Belediyesi olarak Kısık Kanyonu'nda önemli çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Tarihi mekanlarımızın tanıtımı ve restorasyonu için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çal'ı kültür, doğa ve gastronomi turizmine kazandırmak için çalışıyoruz. GEKA ile yaptığımız proje, ilçe halkının yaşam kalitesini de yükseltecektir. Ayrıca, kadınlarımızın mesleki becerileri artacak, Çal ekonomisine, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacaktır." diye konuştu.
Kaymakam Mert Çanga, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan da "Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar" isimli projenin uzun vadede Çal'a büyük katkı sağlayacağını, ilçenin turizme açılan en önemli pencerelerinden biri olacağını vurguladılar.
Kültürel ve gastronomik turizm 61 yıllık taş binada buluşacak
Proje ile 1962'de yapılan Çal Belediyesi'ne ait olan 200 metrekare kapalı alana sahip, taş yapı olan eski şarap fabrikasının restorasyonu ve çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında 10 bin metrekarelik alana sahip taş binanın bulunduğu parsel üzerinde, taş binanın yanına restoran yapılacak. Kadın Üretim ve Eğitim Merkezi&nin de bulunacağı alanda Çal Kadın Kooperatifi'nin yöresel ürünlerinin satışı da yapılacak. Ayrıca, bölgede bulunan Çal'ın tarihi dokusu ve karakteristik özelliğine sahip eski taş evlerinden biri restore edilecek ve konuk evi olarak kullanılacak. Proje kapsamında; Halk Eğitim Merkezi deri atölyesi, keçe atölyesi, geleneksel halı ve kilim dokuma kursları alacak.