ZAM GELECEK DİYE ÖDLERİ PATLIYOR

4 bin dokuma tezgâhının bulunduğu Babadağ'da geçimini tamamen tekstilden sağlayan 4 mahalle diken üstünde. Daha önce elektriğe yapılan yüzde 127’lik zamla sarsılan dokumacılar yeni zam korkusuyla yaşıyor.

6 bin 500 nüfusa sahip Babadağ'da evlerin altındaki atölyelerde 4 binin üzerinde dokuma tezgahı bulunuyor. Özellikle Kelleci, Mollaahmet, Yeniköy ve Bekirler mahallelerinde yaşayan vatandaşlar geçimlerini tamamen tekstil sektöründen sağlıyor.

Geçen yıl elektriğe gelen yüzde 127’lik zammın ardından tüccarlardan istedikleri zamlı fiyatı alamayan dokumacılar tezgah kapatmış, bu mahalleler sessizliğe bürünmüştü. Enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı altında tüm maliyetleri artan dokumacılar elektriğe de zam yapılacağı korkusuyla yaşıyor.

ZAM GELECEK DİYE ÖDLERİ PATLIYOR

‘HER EV BİR FABRİKA’

İlçenin bu dört mahallesinde her ev fabrika gibi çalışıyor. Evlerin altında bulunan dokuma tezgahlarında makineler 24 saat dokuma yapıyor. Her hanede en az 3 makine bulunuyor. Bölgenin ana geçim kaynağını oluşturan fason dokuma da, kadını erkeği, genci yaşlısı ev halkının tamamı kendi makinalarında çalışıyor. Bölgede okuyup meslek sahibi olan gençlerin dışında, çok az sayıda genç nüfus dışarıya çalışmaya gidiyor. Dört mahallede de yeni nesil babalarının mirası dokumanın başına geçiyor. Tarım ve hayvancılığın çok az icra edildiği bu bölgede herkes kendi işinin sahibi. Ancak büyük bir korkuyla işlerine devam ediyorlar.

ZAM GELECEK DİYE ÖDLERİ PATLIYOR

ELEKTRİK ÇARPABİLİR?

Mahallelerde dokumacıları adeta diken üstünde tutan konu ise elektrik zamları. İşletme giderlerinin büyük bölümünü elektrik faturası oluşturuyor. Elektrik zammı açıklandığında dokumacıları adeta elektrik çarpıyor. Dokumacıya  tüccar ise fason dokuma atkı birimi fiyatı olarak 150 kuruş ödüyor. Bu ücretle de, ay sonunda ürününü tüccara teslim eden üretici ancak, ana gider olan elektriği ve bakım giderlerini karşılayabiliyor. Çok az bir karla dokumacı, fason üretimine devam ediyor. Bu nedenle elektriğe zam geldiği anda bütün hesaplar allak bullak oluyor.

ZAM TALEBİ GÖRÜŞÜLÜYOR

Babadağ Dokumacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Erdağ, “Ben de Kelleci Mahallesinde bulunan evimde 6 makine ile üretim yapıyorum. Maliyetleri zor karşılıyoruz. Çok az bir gelirle atamızdan yadigâr bu işi sürdürüyoruz. Dokumacı esnafını diken üstünde tutan konu ise elektrik maliyetlerimiz. Bizim ana giderimiz elektrik. Eğer elektriğe bir zam,  ciddi bir artış olur ve tüccarla anlaşma sağlayamazsak makinelerimiz kapanmayla yüz yüze kalabilir. 4 mahallemizi kapsayan bölge gerçekten dokumanı kalbi. Bildiğimiz ve en iyi yaptığımız iş bu. Bir kapanma bölgeyi gerçekten alt üst edebilir. Bu nedenle büyüklerimizden enerji teşviki başta olmak üzere sorunlarımıza çözüm ürütmelerini bekliyoruz. Son dönemde artan maliyetler nedeniyle Babadağ Dokumacılar Odası olarak da tüccarla atkı başı fason ücretini 150 kuruştan 175 kuruşa çıkması için, zam görüşmeleri yapıyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanır” ifadelerini kullandı.  

ZAM GELECEK DİYE ÖDLERİ PATLIYOR

DESTEK İSTİYORLAR

Hem dokuma esnafı Yusuf Yavaş ise; “Gerçekten dokumacı zor şartlar altında üretim yapıyor. Elektrik gideri boynumuzu büküyor. Bu konuda herhangi bir enerji teşviki ve destek olmaması ise bu bölge açısından çok olumsuz bir tablo ortaya çıkarıyor. Ayrıca 24 saat durmaksızın çalışan dokuma tezgahlarını esnafımız çalışır durumda tutmak için büyük emek harcıyor. Bu da maliyet olarak yansıyor. Tüccardan istediğimiz atkı başı cüzi artış, zam talebimiz olmazsa bu maliyetlerle maalesef daha da zor duruma girebiliriz. Biz Kelleci, Mollaahmet, Yeniköy ve Bekirler’de dokumacı esnafımıza destek olacak, dokuma kültürünü yaşatacak bir dokunuş bekliyoruz” diye konuştu.

ARTIŞ ALMALIYIZ

Bölgede birçok dokumacıya fason üretim yaptıran tüccar Necati Erdağ ise, “Bölgemiz gerçekten kalite de öncü bir yer. İşini dokumacı esnafı titizlikle yapıyor. Artan maliyetler, enflasyon gibi temel sıkıntılar nedeniyle ne dokumacı ne de tüccar bugünün karşılığını alamıyor. Maliyetler ortada, zam talebini değerlendiriyoruz. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Bizde piyasada bu artışın karşılığını yakalarsak, zam konusunda uzlaşmakta sıkıntı yok. Ancak yakalayamazsak zamana yaymak durumunda kalabiliriz. İşin açıkçası bizde dokumacımızı koruyamazsak bizimde geleceğimiz olmaz. Burada herkesin hakkını alması gerekiyor. Bir ve beraber bu sürece olumlu bir çözüm bulacağız” ifadelerini kullandı.