ÇAL’A ÖZEL KOLONYA

Çal’da antik dönemlerden kalan tarifler iki yıl boyunca tarandı, antik insanların kötü ruhlardan koruduğuna inandığı adaçayı kolonyası yeniden imal edildi. Çal Kadın Kooperatifi ürüne ‘Çal Kokusu’ adını verdi.

Şaraplık üzümün yanı sıra aromatik ve tıbbi bitki üretimi ile de öne çıkan Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen adaçayı, kadın ve erkeklerin kullanabildiği kokuya dönüştürüldü.

ÇAL’A ÖZEL KOLONYA

Proje iki yıl önce doktorant Meryem Karakurt tarafından başlatıldı. Bölgede kazı çalışmalarının sürdüğü çok sayıda antik yerleşimden ve ilçede yüzlerce yıl anlatılarla günümüze ulaşan tarifler derlendi. Antik dönemde ilaç olarak kullanılan eski reçetelerin de tarandığı çalışmalar sonrası yörede sıklıkla kullanıldığı belirlenen adaçayından koku üretmek amacıyla laboratuar çalışmaları başlatıldı. Karakurt’un hazırladığı rapor doğrultusunda Çal Kadın Kooperatifi üretim sürecini başlattı.

‘Çal Kokusu’ adı verilen adaçayı kolonyasının ilk numuneleri üretildi ve beğeni ile karşılandı. İlk ürünler bazı alış veriş platformlarında satışa sunuldu.

ÇAL’A ÖZEL KOLONYA

‘ÇAL’A HAS KOKU ELDE ETTİK’

Çalışmayı yürüten Karakurt, eski tarihi kadim reçetelerden Çal’a has koku tasarladıklarını söyledi. Karakurt, “Adaçayı, eski tarihlerde parfüm olarak kullanılıyordu. Kadın Kooperatifi hem erkek hem de kadınların gönül rahatlığıyla kullanabileceği adaçayı kolonyasını tasarladı. Adaçayı kokusu eski Mısır ve Anadolu’da kötü ruhlardan korunmak amacıyla kullanılıyordu” diye konuştu.

ÇAL’A ÖZEL KOLONYA

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise; “Yakın zamanda Çal kokusu Türkiye’yi saracak. Adaçayı ya da kekikten parfümde yapabilirdik. Ancak, parfüm vatandaşa pahalı gelecekti. Yaptığımız ürünü herkesin her kesimin kullanımını istedik” ifadelerini kullandı.

ÇAL’A ÖZEL KOLONYA