BELEDİYENİN BORCUNU AÇIKLADI

Buldan’da partisi tarafından yeniden aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Şevik, 300 milyon lira borç iddialarına yanıt verdi. Şevik güncel borcun 64 milyon lira olduğunu söyledi, sitem dolu bir açıklama yaptı.

Partisi tarafından yeniden aday gösterilmeyen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, belediyeyi borç batağına sürüklediği ve 300 milyon lira borç biriktirdiği iddialarına yanıt verdi, sitem dolu bir açıklama yaptı.

Görev süresinin sonuna geldiğini hatırlatan Şevik, 5 yıllık hizmet döneminde pandemi, deprem ve ekonomik kriz yaşadıklarını hatırlattı buna rağmen ilçeye prestijli hizmetler yaptıklarını kaydetti. Açıklamasında 5 yıllık süreçte yaptığı çalışmalara uzun uzun yer veren Şevik, nasıl bir belediye devraldığını da açıklamayı ihmal etmedi.

‘60 MİLYON LİRA BORÇLA ALDIM’

2019 yılında belediyeyi 60 milyon lira borçla aldığını kaydeden Şevik; “Devraldığımızda, 20 Milyon lira bütçesi olan Buldan Belediyesinin yaklaşık  60 milyon lira borcu vardı.  Yeniden değerlendirme oranlarını dikkate alırsak borcun bugünkü değeri 264 milyon liradır. 10 yıl geri ödemeli 15 milyon tutarında iki ayrı kredi borcunun yanı sıra, 13 milyon tutarında ve hiç başlanılmamış ihaleler ve Buldaş’ın 10 milyon liralık borcu ile birlikte 60 milyon borçla belediyeyi devraldık. Tüm bunlar denetleme raporlarında var. Kredi borçlarının ilk üç yılı ödenmişti, 5 yıl da biz ödeme yaptık. Kalan iki yıllık ödemeyi de bundan sonra görev yapacaklar ödeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR BELEDİYE BIRAKACAK?

Şevik nasıl bir belediye bırakacağına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Göreve geldiğimizde ilk işimiz, yandaş ihaleleri iptal etmek oldu.  Bütçemize uygun yeni ihaleler gerçekleştirerek vatandaşımızın parasını tasarruflu kullanma yoluna gittik. 280’in üzerindeki işçi sayımızı 150’e düşürdük.  Dönem içerisinde çıkan EYT yasası ile birlikte 45 personelimiz emekliye ayrıldı. 

Yaklaşık 50 milyon borç devraldığımızda 2014-2019 döneminde iller bankasından aldığımız payın yüzde 60’ını Buldan Belediyesi alıyordu. Bugün ise İller Bankası payımızın yüzde 40’ı Denizli Büyükşehir Belediyesine aktarılıyor, yüzde 40’ı ise İller Bankası tarafından kesiliyor. Yanı İller Bankası payımızın yalnızca yüzde 20’si belediyemize aktarılıyor. Yüzde 20’lik iller bankası gelirimizle 120 milyon bütçe yaptık”

BULDAŞ’I ZARARDAN KURTARDIK

Şevik belediye şirketi Buldaş’a ilişin ise “2014-2019 döneminde biri resmi ikisi gayri resmi üç ortağı olan Buldaş’ın 10 milyon lira borcu bulunuyordu. Buldaş’a ait mal varlıklarının üzerinde kurumların hacizleri vardı. Göreve geldiğimizde öncelikle yüzde 25 ortağı olan El-Buldan ve gayri resmi Oğuzhan ve Ottoman şirketleri ile meclis üyelerinin ortaklıklarını sonlandırdık. Ortakların şahsi mal varlıkları ile sorumlu idiler. Onları da bu sorumluluktan kurtarmış olduk. 10 Milyon lira zarar eden Buldaş bugün kar eder hale geldi. Önceki yönetimin hayalini biz gerçekleştirdik. Şirketi kara geçirdik, Buldan Belediyesi’ne para aktarıyoruz” diye konuştu.

İŞTE GÜNCEL BORÇ MİKTARI

Belediyenin 300 milyon borcu bulunduğu iddialarının ortaya atıldığını kaydeden Şevik, “300 milyon lira borç iddia edenler çok haklı” diye konuştu. Bu durumu ise şu sözlerle açıkladı: “Çünkü 5 yıl içerisinde yalnızca Belediyemiz ve Gençlik Spor Bakanlığı işbirliği ile yaptığımız spor yatırımların değeri 90 milyon liradır.  Kilitli parke taşı döşemesi, yol bakım ve onarım çalışmaları ile rutin belediyecilik hizmetleri saymıyorum bile… Siyasi rakiplerimiz borcumuzun 300 milyon lira olabileceğini düşünüyor ki; haklılar da. Birçok eserimiz ve projelerimizin şu an tüm siyasi partilerin seçim vaadi olarak yer aldığını görüyor, hayret ve mutlulukla takip ediyorum.  Ancak belediyemizin vergi, SGK, emekli sandığı ve İller Bankası borcu ile 6 milyon 200 bin lira personel alacağı dahil toplam borcumuz 64 milyon liradır. 60 milyon TL borçla devraldığımız 2019 yılı rakamlarına göre ise bugünkü borcumuz yalnızca 13 Milyon liradır” diye konuştu.