SARAYKÖY BELEDİYESİ YABANCI UYRUKLULARIN İŞLEMLERİNE 100 KAT ZAM YAPTI!

Sarayköy Belediyesi, yabancı uyruklu kişilerin nikah ve adres ücretlerine büyük zam kararı aldı. Nikah ücreti 30 bin TL, adres ve numarataj ücreti ise yine 30 bin TL olarak belirlendi.

Ülkemizde Suriyeli sığınmacılar ve yabancı uyruklulara yönelik belediyelerin yüksek ücretli tarife uygulama girişimlerine bir yenisi eklendi. Bolu Belediye Meclisi’nin 2022 yılında nikah ve su fiyatına yaptığı yüksek artışın Bölge İdaresi Mahkemesi tarafından durdurulması kararlaştırılmıştı. Şimdi de Denizli’nin Sarayköy Belediye Meclisi nikah, adres ve numarataj hizmet bedellerini 300 TL’den, 30 bin TL’ye çıkardı.

Temmuz Ayı Meclis Toplantısı'nda, Sarayköy Belediyesi yabancı uyruklu kişilerden alınan nikah ücretinde büyük bir değişikliğe gitti. Önceden "Evlendirme Dosyası Hazırlama Ücreti" olarak alınan 300 TL'nin, yabancı çiftlerden alınacak nikah akdi ücreti olarak 30.000 TL + KDV şeklinde değiştirilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Bu karar, 4 Temmuz 2024 tarihli meclis toplantısında alındı.

ADRES VE NUMARATAJ ÜCRETLERİNDE DE ARTIŞ

Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda da benzer bir karar alındı. Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yabancı uyruklu kişilerden adres ve numarataj belgesi ücreti olarak 30.000 TL + KDV alınması kararlaştırıldı. 

SARAYKÖY BELEDİYESİ YABANCI UYRUKLULARIN İŞLEMLERİNE 100 KAT ZAM YAPTI!

"MİSAFİRLİK BELLİ BİR YERE KADAR"

Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya, alınan kararların ardından yaptığı açıklamada, "Bu gündemimizin ana konusu Suriyeliler. Bizim memleketimizde bizim kurallarımız geçerlidir ve misafirlik belli bir yere kadar. Belli bir saatten sonra sıkıntı veriyor. Biz yöneticiler ve vatandaşlar bu sıkıntıyı yaşamaktayız. Şu anda bizim geleceğimizi sıkıntıya sokan bir süreç içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. Bizler de Sarayköy Belediyesi’nin yöneticileri olarak gerek iktidar gerekse muhalefet meclis üyeleri olsun vatanımızın birliği ve beraberliği, aynı şekilde memleketimizdeki yaşam kalitesinin yükselmesi için bazı önlemler almamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"BU BEDELİ ÖDEMEK ZORUNDALAR"

Başkan Konya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Yabancı uyruklu vatandaşlarda gerek numarataj, gerek adres gerekse nikah ücretleri konusunda arttırım kararı aldık. Yabancı uyruklu vatandaşlar evlenmek veya ilçemizde oturmak istiyorlarsa artık aldığımız bu kararları yerine getirmek zorundalar. Bundan sonraki süreç içerisinde belediyemizin yabancı uyruklu kişilere yardımı veya bu kişilerin işlerini kolaylaştırmaya yönelik bir faydası olmayacaktır."

Kararın yargıya taşınıp, uygulanıp uygulanmayacağı merakla bekleniyor.