İTALYA MODELİ ÇİFTÇİNİN KURTULUŞU OLABİLİR

Türkiye, coğrafi konum itibarıyla oldukça verimli topraklar üzerine kurulmuş bir ülke. Pek çok tarım ürünü ülkemizde rahatlıkla yetişebiliyor. Fakat, üretici bundan ne kadar gelir elde edebiliyor? Türkiye’nin tarım politikası nasıl işliyor?

Türk tarım politikasını Denizli ölçeğinde örnek vereceğim. İlimizde Acıpayam, Hambat, Sarayköy ve Tavas, Kaklık ve Çürüksu Ovası gibi verimli ovalar mevcut. Ben Acıpayamlıyım ve üniversite yıllarım da dahil tarımın içerisinde geçti. Çiftçi hangi ürünü yetiştireceğini köy kahvesinde otururken belirliyor ve ekim zamanında ona göre işe başlıyor.

Farz-ı misal, ürün olarak salçalık kırmızı biber ekimi ve dikimi yapıldı, iyi bir rekolte elde edildi. Sonrasında aynı çiftçi kahvede kara kara düşünüyor. Nasıl ve nereye pazarlayacağı konusunda çevredekilerden fikir elde etmeye çalışıyor. Nitekim yılın sonunda kalıyor tüccar ile baş başa… Buraya kadar anlatmaya çalıştığım ve yıllardır da savunduğum bir durum; çiftçi sadece üretim yapmalı…

Tarımda bir oluşum yapılmalı. Bu oluşum içerisinde pazarlama konusunda uzman pazarlama birimi, ziraat mühendisleri gibi alanında uzman ziraatçılar birimi gibi birimler olmalı. Pazarlama birimi yurt içi ve yurtdışı piyasalarını araştırıp, çiftçiye hangi ürünü yetiştirmesi gerektiği konusunda yol gösterici olmalı. Ziraat mühendisleri ise çiftçinin hangi dönemlerde hangi ilaçları ve nasıl kullanması, ürünün ne zaman hasat edilmesi gerektiği konularında çiftçinin bilinçli tarım yapmasını sağlaması gerekiyor. Bu konuda İtalya’daki Kooperatif Sistemi ülkemizde uygulanabilir.

İtalya ciddi anlamda bir tarım ülkesi ve ülkenin güzel de bir tarım politikası var. Ülkenin en verimli toprakları olan Po Ovası’nda 100 dönüm arazi makinelerle işleniyor. Oradaki bir çiftçi, ürettiği ürünleri tarladan alıp kooperatife götürüyor. Ürünü teslim eden çiftçi, parasını da en geç 1 gün sonra cebine koyabiliyor. Kooperatif ise aldığı ürünleri yurt içi ve yurtdışı piyasada satılmak üzere ayıklayıp, paketleyip satışı gerçekleştiriyor. Aynı zamanda plan doğrultusunda çiftçinin hangi yıl ne ekip dikmesi konusunda yol gösterip, ne zaman hasat edileceğine kadar çiftçiyi bilgilendiriyor.

Gelelim işin bir başka boyutuna… Bu yıl, pek çok ürünün dikilmesi, çiçeklenmesi dönemi aşırı yağışlara denk geldi. Ardından son günlerde yaşanan kavurucu sıcaklıklar çiftçinin belini bükmüş durumda. Hadi bunları geçtik, şu anda Denizli’deki Petrol Ofisi’nin motorin fiyatları, 37 lira 24 kuruş.

Bu şartlarda çiftçi bırakın rekabeti ayakta dahi kalamaz.

 

Diğer Yazılar