AKŞAM FAKİR YATIP SABAH MİLYONER UYANMAK

Arkadaşlarla toplandık, çay kahve içip havadan sudan laflıyoruz. Güncel siyaset, ekonomi, hayat pahalılığı, döviz, borsa derken muhabbet adına, ‘’BiTCOİN’’ dedikleri sanal para diye bir mevzuya kilitlendi.
Hiç anlamadığım bir konu. Hiçbir fikrim olmadığı için, konuşulanları dinlemekle yetiniyorum. Arkadaşlar aralarında hararetli bir şekilde tartışıyorlar. Rakamları tamamen kafadan atıyorum. Bitkoin denilen sanal parayı İnternetten 5000 Dolara alıyormuşsun, iki gün sonra 15 bin Dolara satıyormuşsun, çok kısa sürede acayip para kazanıyormuşsun. 15 bin Dolara alıp 30 bin Dolara satıyormuşsun, bu şekilde çok büyük paralar kazanan insanlar varmış!
Konuşulanlardan benim anladığım, kısa yoldan zahmetsizce ve çalışmadan köşeyi dönme muhabbeti. Yani, ‘’AKŞAM FAKİR YATIYORSUNUZ, SABAH MİLYONER UYANIYORSUNUZ’’
Dedim ya bu işlere hiç kafam basmaz. Üç buçuk yıl ‘’İDDİA’’ bayiliği işlettim, bu oyunu oynamayı bile beceremiyorum.
Muhabbet hararetli bir şekilde devam ederken arkadaşlardan birisi, “Beyler, dinleyin ben sizlere bu konuyla ilgili bir hikaye anlatayım” diyerek araya girdi ve başladı anlatmaya. Herkes sustu, pürdikkat dinliyoruz.
Bir köyün etrafında çok sayıda maymun yaşıyormuş.
Bir gün köye bu maymunları satın almak isteyen bir tüccar gelmiş.
Tüccar, maymunların tanesini 100 Dolar’a satın alacağını söylemiş.
Köylüler ilk başta adamın deli olduğunu sanarak, akıllı birinin başıboş maymunların tanesine neden 100 Dolar ödesin ki diye düşünmüşler.
Buna rağmen birkaç köylü dur bakalım diyerek üç-beş maymun yakalayıp tüccara götürmüş ve maymun başına 100 Dolar almışlar.
Bu haber kısa zamanda bütün köyde ışık hızıyla yayılmış ve köylüler maymunları yakalayıp tüccara satmışlar.
Aradan birkaç gün geçince tüccar, maymunların tanesini 200 Dolar’a alacağını ilan etmiş.
Tembel köylüler kalan maymunları yakalamak için koşuşturmuş ve yakaladıkları maymunların her birini 200 Dolar’dan satmış.
Bir müddet sonra tüccar, maymunların tanesini 400 Dolar karşılığında alacağını duyurmuş.
Bütün köy ahalisi çoluk çocuk kıyıda köşede kaçan ne kadar maymun varsa yakalamak için seferber olmuş ve yakaladıkları maymunları 400 Dolar karşılığında tüccara satmış.
Köylüler merak içinde yeni duyuruyu beklerken, tüccar bir haftalığına memleketine gideceğini, dönüşte maymunların her birisini 1000 Dolar karşılığında alacağını duyurmuş. Yanında çalışan elemanına kendisi dönene kadar satın aldığı maymunlara çok iyi bakmasını söylemiş ve memleketine gitmiş.
Köylüler çok üzgündür, çünkü ortalıkta yakalayıp 1000 Dolar’a satacakları maymun kalmamıştır.
Bu arada tüccarın yanında çalışan eleman köylülere, elindeki maymunları gizlice tanesi 700 Dolar’dan satabileceğini söylemiş.
Haber köyde bir anda yangın gibi yayılmış. Tüccar maymunun tanesini 1000 Dolara ’a alacağına göre, maymun başına 300 Dolar kazançları vardır.
Ertesi gün tüm köylüler maymunların kafesi önünde kuyruk olurlar.
Eleman maymunların hepsini tanesi 700 Dolar’dan satar.
Zenginler topluca maymun satın alır. Fakir köylüler ise maymun alabilmek için tefeciden borç para alırlar.
Köylüler maymunlarına iyi bakarak tüccarın dönüşünü beklerler.
Fakat kimse gelmez. Köylüler tüccarın yardımcısına koşar. (Fakat o da tüymüştür.)
Köylüler hiçbir işe yaramayan, kimseye satamayacakları başıboş maymunların tanesine 700 Dolar ödediklerini, yani dolandırıldıklarını anlarlar.
Bitcoin de, okuduğunuz hikayeyle benzerlikler taşımaktadır. Maymun ticareti gibidir.
Bu maymun ticareti birçok insanı batırırken, birkaç kişiyi zengin edecektir. (Sistem böyle işlemektedir.)
Değerli okurlar, ‘’Bedava peynir fare kapanında olur’’ deyimini aklınızdan çıkarmayın. Hırslarınıza yenik düşmeyin.
Bir sonraki yazıda buluşmak ümidiyle kendinize çok iyi bakın, sevgiyle kalın…
Diğer Yazılar