GENÇLERLE BAŞ BAŞA

Yordam Yayınları, yeni bir dizi başlatmış; Gençlerle Baş başa. Yayınlanan kitaplar, kolayca okunacak şekilde, cep boyutunda hazırlanmış. Yazarları ise her biri kendi alanında yetkin kalemler. İlk kitap sosyalizm, rahmetli Metin Çulhaoğlu hazırlamış. Metin Çulhaoğlu güzel diliyle, güzel anlatımıyla, geniş kültürüyle kitabın okunurluğunu artırıyor. Güzel anlatımlı bu kitap bir çırpıda okunup bitiriliyor. Kitap, gençlerin bu konudaki bilgi eksikliklerini giderme amaçlı. Metin Çulhaoğlu, okuru kavramların içinde boğmadan, konuyu etkili bir anlatım içine sokuyor.

İKİNCİ KİTAP İNSAN OLMAK

İnsan olmak, Cem Eroğul tarafından hazırlanmış. O da kendi alanında yetkin bir bilim insanı. İnsan olmanın ne demek olduğunu bu kitabı okuyunca tekrar tekrar düşünüyoruz. Cem Eroğul konusunu bilimsel temeller üzerine oturtmuş. Cem Eroğul’un da dili son derece sade, okuyanı sıkmayacak şekilde hazırlanmış. Kitap söyleşi havasında soru-yanıt şeklinde sürüp gidiyor. Genç, insanlık ve insan olma konusunda sorular soruyor, Cem Eroğul yanıtlıyor. Uzun bilimsel çalışmalar sonucu anlaşılabilecek insan olma konusu, Eroğul’un anlatımında herkesin anlayabileceği düzeye yükseliyor.

YAPAY ZEKA

Çok konuşulan, yeterince anlaşılamayan Yapay Zekâ konusunu değerli bilim insanı, yetkin çevirmen Erkin Özalp hazırlamış. Bunda da soru- yanıt şeklinde konu geliştiriliyor. Kapitalizm koşullarında Yapay Zekâ’nın ne olduğu,ne anlama geldiğini Erkin Özalp’in güzel anlatımından öğreniyoruz. Gençlerin sorularını, kafalarına takılan bilinmeyenleri, yetkin anlatımıyla yanıtlıyor. Bu konuda eksikli, bölük pörçük öğrendiğimiz bilgileri sistemleştiriyor. Kitabı keyif alarak okuyoruz, okurken de çok şeyler öğreniyoruz. Özalp, bizi anlaşılmazlıklardan uzaklaştırıyor. Yazar konunun herkes tarafından anlaşılması için özen göstermiş.

SANAT NEDİR?

Turgay Fişekçi tarafından hazırlanıp kitaplaştırılmış. Kitapta bir gençle karşılaşması ve onunla söyleşisi var. Turgay Fişekçi de yalın bir anlatıma sahip, değindiği konuya da hakim bir insan. Şairlikten, dergicilikten gelen bir dil ustalığı var. Konunun anlaşılır olmasına son derece özen gösteriyor Turgay Fişekçi. İlk çağlardan itibaren günümüze kadar sanatın gelişimini anlatıyor. Konuştuğu genç insan da dinlerken ilginç sorularla konunun derinleşmesine katkı sunuyor. Kitapta sanatın bütün dalları konuşuluyor. Resim, şiir, sinema, mimarî, tiyatro, müzik, antik çağ şairleri...konunun kapsamı içinde her şey yer alıyor. Bunları okurken gencin yeni şeyler öğrenmekten duyduğu hazzı hemen anlıyorsunuz. Söyleşide neredeyse bütün dünya sanatı ve sanatçıları ve onların bilgi kaynaklarına kadar ulaşılıyor.

Bu sözünü ettiğimiz kitaplar hemen hemen bir solukta okunabilen türden. Kitapları okuduktan sonra daha geniş bilgi edinebilme uğraşına girilebilir. Araştırma, derinleşme gençlerin konuya olan ilgilerine bağlı. Bu kitaplar hem okuma kültürünü geliştiriyor, hem de konunun özünü öğrenmede insana kolaylıklar sağlıyor. Cep Kitabı görünümündeki bu kitapların anlaşılabilmesi biraz da genel kültürün gelişkinliğiyle ilintili. Genel kültür olmadan en sade, en anlaşılır kitaplar bile insana çok şey kazandırmaz. Okuma isteği olanlar, okumayı sevenler için niteliği tartışılamayacak kitaplar.

OKUMAK İNSANI ÖZGÜRLEŞTİRİR

Okuma alışkanlığı olanlar düşünsel kalıplardan kurtulur, daha özgür ve bilinçli düşünme alışkanlığı edinir. Sevilen kitapları okuduğumuzda anlama ve yoğunlaşma daha fazla olur. Yaz mevsiminde buna benzer, titizlikle hazırlanmış kitaplar hoşça vakit geçirmemizi sağladığı gibi, bilgi düzeyimizin yükselmesine, sistemli düşünebilme alışkanlığı kazanmamıza yardımcı olur. Sistemli düşünceye sahip olanlar ellerine aldıkları kitabı daha rahat okurlar. Anlaşılan konular insana, okuyana daha yararlı olur. Yordam Yayınevi’nin böyle kitaplar hazırlamasının gençleri okumaya yönelteceğini düşünüyorum. Yaz tatili okuma tutkunları ve okumayı sevenler için önemli bir fırsat. Seçkin yazarlarımızın dediği gibi “Okumak insanı özgürleştirir.”

Diğer Yazılar