GÜLMECENİN BÜYÜK USTASI: RIFAT ILGAZ

Rıfat Ilgaz denilince ilk aklıma “ Hababam Sınıfı “ gelir. “ Hababam Sınıfı “ sıkıntılar içinde bunalan toplumu, güldürmeyi başaran bir film oldu. Filme alındığı yıldan beri bunca zaman geçmesine karşın, izleyicileri kahkahaya boğar.

Rıfat Ilgaz bu filmde, eğitim sistemindeki gülünçlükleri ve çarpıklıkları gülmecenin penceresinden bakarak anlatır. Hababam Sınıfı’nı, eğitimin her basamağındaki insan keyifle ve beğeniyle izler. İzlerken de gülmenin en güzeliyle karşı karşıya kalırız. Çocuklar da bu filmi severek ve beğenerek izler. Filmi izleyen çocuklar, filmin kahramanlarını tek tek bilir. Hele günümüzde çocukları güldürebilmek çok önemli.

GÜLMECENİN BÜYÜK USTASI: RIFAT ILGAZ

Rıfat Ilgaz’ın eserleri hep böyle gülünç durumları mı anlatır? Hayır, ciddi toplumsal içerikli konularda da romanlar yazdı. “ Karartma Geceleri “ bunlardan biridir. Filmde öğretmenlerin başından geçen işkenceli sorgular anlatılır. Tarık Akan bu filmde haksızlığa uğrayan, sorgulanan bir öğretmeni canlandırıyordu. 12 Eylül’den sonra yapılan işkence olgusunu, beyaz perdeden bu film aracılığıyla izledik.

“ Sarı Yazmalım “ da Rıfat Ilgaz’ın bir başka güzel romanlarından. Burada şairimizin özyaşamöyküsü anlatılır. Şairin güzel bir anlatımı, kıvrak bir dili vardır. Romanda, öğretmenliği sırasında başından geçenler dramatik bir şekilde anlatılır. Okurken doğru insanların ne çileli yaşamların içinden geçtiklerini görür ve hüzünlenirsiniz.

Rıfat Ilgaz, “ Bizim Sınıf “ adlı şiir kitabı nedeniyle sorgulamadan geçmiştir. Halbuki “ Bizim Sınıf “ ‘ta anlatılan öğrencileri ve onların olumsuz yaşam koşullarıdır. Ne güç koşullarda okula gidip geldiklerini anlatır. Bu çocuklar, ekmek parası derdinden okula gitme fırsatı bulamazlar. Bu durumlar şairi üzer, hüzünlendirir. Şiirde anlatılanların tek amacı, bu çocukların da eğitim öğretim haklarından yararlanmalarıdır. 

GÜLMECENİN BÜYÜK USTASI: RIFAT ILGAZ

Rıfat Ilgaz’ın şiirleri toplumsal bir manifesto gibidir. Okuduğunuz zaman canlanır, kendinize gelirsiniz. Şiirlerinin öğretici olduğu kadar, güçlü bir toplumsal bildirisi vardır.

Aziz Nesin ve Sabahattin Ali ile birlikte “ Marko Paşa “ adlı bir dergi çıkarırlar.  Bu derginin satışı on binleri bulur ve okuyucu katında etkisi de güçlü olur. Yönetici sınıflar bu derginin içeriğinden rahatsız oldu ve kapattı. Arkasından başka dergiler de çıkarıldı ama maddi olanaksızlıklar dergilerin çıkarılmasına engel oldu. Yazarlar çok yönlü bir basınç altında kaldı.

Rıfat Ilgaz, edebiyatımızın en iyi şair, öykücü ve romancılarındandır. O’nun adının yaşaması, genç kuşakların kitaplarını okuması için adına vakıf kuruldu. Bu vakıf aracılığıyla eserlerini halka ulaştırmaya çalışıyorlar.

Rıfat Ilgaz, çok acılar çekmiş, sıkıntılara katlanmış şair ve yazarımızdır. Aynı zamanda Aziz Nesin, Muzaffer İzgü ile birlikte gülmecenin ve Türkçe’nin en usta yazarıdır. Düşüncesi ve eserleriyle birlikte yaşamaya devam ediyor.

Diğer Yazılar