GÜNEY KÖYÜ AĞZI

Öncelikle kitabın kapak resminin güzel olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Kitap, güzel hazırlanmış kapağıyla dikkat çekiyor. Ressam Osman Akşit’in hazırladığı kapak resmi, kitaba uygun düşmüş. Kapaktaki mobiletli gencin de Güldalı’nın İbrahim’in Fethi olduğu çok belirgin. Etkileyici, dikkat çekici bir kapak olmuş. Güney Gençliği’nin futbol oynadığı, nüfusun kalabalık olduğu zamanlara kadar götürüyor insanı. Kapaktaki Küçük Çayır, tüm görkemiyle ve doğallığıyla karşımızda duruyor.
“Güney Köyü Ağzı” başlıklı kitabınız, uzun zamandır araştırma yaptığınız, çalışmanız olsa gerek. Güney’de konuşulan sözcükleri ve anlamlarını kitaptan bulabileceğiz. En azından sözcüklerin kökenleriyle ilgili bir mantık zinciri oluşacak. Şimdi sorularımıza karşılık bulabileceğimiz, araştırma ürünü bir kitap ortaya çıktı.
Rahmi, kitabınız bilimsel bilginin bir dışa vurumudur. Kahvehanelerde espri niteliğinde de olsa, Güney’e özgü özel sözcükleri konuşurduk. Aslında espri niteliğindeki konuşmaların ardında, bilimsel bir merak da yok değildi. Bu özel sözcüklerin kökenine inmeyi hiç zahmet etmedik. Yalnız bu konularda siz araştırmalarınızı sürdürdünüz.
Güney Köyü’nde sözcükler yuvarlanarak söylenir. Üç kilometre ötedeki Horoz, Karaköy ve Kurtlar’da da söyleyiş, vurgulama farklıdır. Örneğin, Karahallar (Karahaliller), Yorukhallar (Yörükhaliller), İbiram (İbrahim), Hallefendi (Halil Efendi), Gocu Duran (Koca), İsmel (İsmail), Irmızan (Ramazan), Üsen (Hüseyin), Mıstıvali (Mustafa Ali), Amat (Ahmet), Ganlı (Kağnı) gibi örnekler bunlar arasındadır.
Bunlarla ilgili araştırma yapan, köyümüzden Türkçe öğretmeni Halil Çal da var. Sözcüklerin kökenleriyle ilgili derin bilgisi vardı Halil Çal’ın. Okumuş yazmış aydın gençlerimiz bu konularda kafa yoruyor. Rahmi’nin bu konuyu Güney Köyü aydın kamuoyu açısından ele alması önemli. Köyümüzde yaşayanların okuma yazma oranı yüksek. Bu konuda ilginin çok olacağını düşünüyorum.
Yalnız köy nüfusu çok yaşlandı; gençlerin ve çocukların çok olduğu zamanlardaki canlılık görülmüyor. Sözcüklerin kökenleriyle ilgili gerek köyde, gerek köy dışında, gerekse yurt dışında insanlarımızın bu konuya ilgi göstereceklerini biliyorum. Espri düzeyinde de olsa, bu tür meraklı insanlar var. İnatçı ve inançlı bir çabayla, bu konuya ilişkin çalışmanızı tamamladınız. Sizin bu çabanız takdire değer.
Bu çalışmanız, okumuş yazmış gençlerimiz ve meraklı insanlar için kaynak kitap niteliğindedir. Araştırma ve emek ürünü “Güney Köyü Ağzı” başlıklı eseriniz için sizi kutluyorum. Kitabınızın okuyanı bol, anlayanı çok olsun. Bu önemli çalışmanızla, okuma tutkunu gençlere Güney kültürüne, katkı sunuyorsunuz. Bir, iki derken başka kitapların da arkası gelecektir.
Diğer Yazılar