UYAN ANNE!

Nil Karaibrahimgil, dikkatimden kaçmayan, ara sıra dinlediğim kadife yumuşaklığında, insanın içine işleyen bir ses tonuyla dinleyeni etkisi altına alıveren bir pop sanatçısı. Bu seferki müziği ve yorumlayış şekliyle yine ilgi odağı oluyor. Usul usul başlayan şarkı sözü birden yükselince insanda net ve ikircimsiz bir etki bırakıyor. "Uyan anne, uyan baba" diye ses yükseldiğinde, talan edilen doğa ve yok edilen yer altı ve yer üstü kaynaklarının acıklı durumu gözlerimizin önüne geliyor. Şarkıyı dinlerken toprağın kirlenmesi, suların çekilmesi sonucunda belki dünyada elma bile yetişemeyecek. Ormanların yok olması, susuzluk, toprağın kirlenerek verimliliğinin azalması insanı düşündürüyor. Bir gün böyle bir dünya olacak gibi. 

DOĞAYI TALAN EDENLER BUNU ANLAYAMAZ

Ormanlar korunmuyor, yeraltı suları çekiliyor, temiz su kaynakları zenginlere satılıyor, üretimde kullanılan kimyasal girdiler yetişen, yetişecek olan sebze ve meyvelere de zarar veriyor. Sermayedarlar toprağı, denizleri, havayı, akarsuları bitirinceye kadar tepe tepe kullanıyor. Kaynakların bir sonu olduğu bilim insanları tarafından hep söyleniyor. Talan edenlerin bunu anlaması beklenemez. Doğanın yok edilişinden asıl zarar gören ve görecek olan büyük insanlığın belini doğrultup ne olup bittiğini görmesi, anlaması gerekiyor.

Kapitalizm vahşice hem hak arayanlara, hem de doğayı korumaya çalışanlara saldırıyor. Bu uyarıcı insanların yarını, çocuklarının geleceğini düşünerek güzel bir iş yaptıklarını biliyoruz. Asıl zarar görecek geniş kesimler desteklerse, sanat uyarıcı görevini yapmış olur.

ARTIK YETER!

Nil'in müziğinin hazırlanmasında değerli müzik insanlarının da katkısı var. Değerli yönetmen Gürer Aykal da orkestrayı yönetiyor. Çok sesli bir müzik yapılmış. Müziğin sesi dinlerken bir çığlık gibi kulağınızda çınlıyor. Sanki "Ey insanlar, uyanın artık, dünyanın gidişi iyi insanların ve yöneticilerin elinde değil" diyor. Bütün devirlerin en kötü yöneticileri işbaşında. Bu girdaptan çıkmanın yolu, geniş yığınların artık "Yeter!" demeleriyle olanaklı. Doğayı koruma amaçlı, çevre duyarlılığı yaratma amaçlı güzel bir müzik, güzel bir sesleniş içinde vicdanı olanlara. Yaşasın içi anlam yüklü müzik!

Diğer Yazılar