YENİ DÜNYA DÜZENİNDE OYUN KURUCU, OYUNCU VEYA SEYİRCİ OLMAK… (2. BÖLÜM)
Yazımda bugün Çin’e yolculuk süreci ve gündelik hayattan da bahsetmek istiyorum. Çin’e uçak bileti bizim ziyaret planlama sürecimizin başında (6-7 ay önce) THY’de 25.000 TL iken fuar zamanı 100.000 TL seviyesine yaklaştı. Yabancı havayolları da 800 USD’den 1200 USD seviyesine çıktı. Yeşil pasaporta vize istenmiyor ancak vize için 2 aydan daha fazla bir süre gerekebiliyor.
GÜNLÜK HAYATA DAİR…
Hem uçak biletlerinin daha makul rakamlarla alınması, hem de vize onay sürecinin gecikmesi ihtimaline karşı Çin ziyaret planlarının önceden yapılması iyi olur. Ola ki Çin’e giderken Çin içerisinde aktarma uçak olacaksa bavul aktarmasının olup olmayacağını muhakkak teyit etmek gerekiyor. Çünkü bavul aktarması olmayacaksa aktarma noktasında iki uçak arasında en az 4-5 saat boşluk bırakmakta fayda var.
Çin’deyken Türkiye veya dünya ile iletişim eskisine göre çok daha kolay. Whatsapp, Türkiye’deki operatörünüz üzerinden internet kullanıldığında çalışıyor, ancak WIFI kullandığınızda Whatsapp ülkede yasak olduğundan dolayı çalışmıyor. Telefonda WeChat çok yaygın hale gelmiş, fuarlarda kartvizit yerine WeChat pratik bir iletişim bilgisi aktarma vasıtası da olmuş. Günlük yaşamda herkes her yerde cep telefonu ile meşgul. Taksiciler bile TikTok vb seyrederek araç kullanıyor.
SOKAKLARDA GÜVENLİK KAYGISI HİSSETMİYORSUNUZ
Bulunduğumuz şehirlerde gündüz ve gece vakitlerinde sokaklarda güvenlik kaygısı hissetmiyorsunuz. Her yerde kamera ve görüntü işleme ile takip var; fuar, havalimanı, tren garı gibi yerlere girişte bu görüntü işleme teknolojisi güvenlik tedbiri olarak kullanılsa da aynı zamanda her yerde göreceğiniz kalabalığın mağdur olmaması için hayatın akışını da hızlandırmış durumda.
Kredi kartınızı yerel işletmelerde kullanamayabilirsiniz. Çoğu yerde (taksi, tren, otel, yemek, alışveriş vb) AliPay en yaygın ödeme aracı olarak kullanılıyor. Sokak dilencileri dahi AliPay QR kod üzerinden para alıyorlar. İngilizce bilen sayısı halk içerisinde yok denecek kadar az. Ancak, fuarlarda kendilerini ifade edebilecek seviyeye gelmiş genç nesil eskisine göre çok fazla artmış durumda. Öte yandan, İngilizce konuşulanı Çince’ye, Çince konuşulanı İngilizce’ye anında çeviren cihazlar ve app’ler otel resepsiyonları dahil birçok yerde yaygın olarak kullanılıyor.
BÜYÜK BİR TEHDİT GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR
Ticari sohbetlerimizde pandemi sonrasında Çin’de üretim kapasitesinin henüz yarısının bile aktif olmadığı, kapasite kullanım oranının % 45 civarında olduğu aktarıldı. Bu potansiyeli; Çin’in Made in China 2025 programı, 14. Beş Yıllık Planı (2035 yılını hedefliyor), Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile kapsamlı ve bütünsel değerlendirdiğimizde Asya-Pasifik’ten muazzam büyük bir tehdit gümbür gümbür geliyor diyebiliriz. Diğer tarafta da ve kanaatimce olması gereken, bu gerçeği ve ötesinde görünen potansiyeli doğru analiz edip, bu durumu nasıl bir fırsata dönüştürebileceğimiz üzerine ulusal bazda devlet, akademi, STK’lar ve özel sektör olarak ortak akılla hareket ederek seyirci veya oyuncu olarak değil, doğrudan oyun kurucular arasında yer alabiliriz. Bu bağlamda, milli stratejimizin kısa-orta-uzun vadeli eylem planına dönüştürülmesi ve kuvvetli bir bütçeyle milli güç unsurlarının tamamını entegre ve kapsamlı bir şekilde yönlendirecek bir milli planlama mekanizmasının kurulması Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında ülkemize yepyeni fırsatları da getirecektir.
Gelecek yazımda Çin’in pandemi sonrası dünya pazarındaki hakimiyetini büyütmek için küresel bazda rekabet ve konjonktürel gelişmelere uyumlanma çalışmalarını anlatacağım.
Diğer Yazılar