YENİ DÜNYA DÜZENİNDE OYUN KURUCU, OYUNCU VEYA SEYİRCİ OLMAK… (3.BÖLÜM)
Çin, pandemi sonrası dünya pazarındaki hakimiyetini büyütmek için küresel bazda rekabet ve konjonktürel gelişmelere de hızlı uyumlanma (çeviklik) göstermiş. Kendi ülkesindeki iç talepteki durgunluğun da etkisiyle ürettiğini dünyaya satabilmeyi öncelikleri arasına almış durumda. Bu nedenle, en düşük sipariş miktarları (MOQ) önceki yıllara göre ciddi oranda azaltılmış.
ÇİN’İN UYUMLANMA HAMLELERİ…
Kalite, Çin’de üretim sorunu olmaktan çıkmış ve pazarlama ve satış konusu olmuş. Fiyat-performans ilişkisine göre talep edilen her türlü kalite üretilebilir hale gelmiş. Çinli markaların fiyatı; sarf malzemeden hediyelik eşyaya, yeni nesil makine ve üretim teçhizatından elektrikli otomobile kadar Türk ve Avrupalı rakiplerine göre çok daha uygun. Çin’de ölçek ekonomisi farklı bir boyuta taşınmış, seri üretim tesislerinde akıllı ve optimize edilmiş iş süreçleri “American Factory” filmini hatırlattı bana. Çünkü bizlerin hala ders kitaplarından öğrenmeye çalıştığımız bazı konular, orada hayatın rutinine girmiş durumda. Maliyetlerini azaltıcı yeni nesil üretim tekniklerini kullanıyorlar ve gider anahtarlarının detaylarına çok hakimler.
CANTON FUARI EN ÖNEMLİ FUAR ORGANİZASYONLARINDAN BİRİ
Canton Fuarı dünyanın en önemli fuar organizasyonlarından birisi ve Guangzhou şehir olarak bu fuara gelenlerin hayatını kolaylaştırıcı yönde önemli bir tecrübe de kazanmış. Oteller, fuar alanına ulaşım desteği sağlıyorlar ve fuar günleri kumanya takviyesi yapıyorlar. Fuar süresince İngilizce bilen stajyer öğrenciler otellerde görevlendiriliyor. Şehir için ulaşımlarda taksi kullanmak daha pratik ve ücret olarak da makul. Canton Fuarında fazlar arasında 3-5 günlük boşluklar var. Bu sürelerde ziyaretçilerle ticari ilişkileri artırmak için aynı şehirde ve yakın illerde farklı fuarlar organize ediyorlar.
8 BİN KİLOMETRE YÜKSEK HIZLI TREN AĞINA SAHİP
Ülke çok büyük olduğundan şehirler arası ulaşımda uçak ve hızlı tren alternatifleri zamanın etkin kullanımı için uygun. Hızlı trenler çok yaygın ve ortalama 300 km/saat hızla gidiyorlar. Hızlı tren istasyonlarında havalimanlarına benzer güvenlik tedbirleri uygulandığından treni kaçırmamak için kalkış saatinden en az 1-2 saat önce istasyonda olmak gerekiyor. Bu arada, Çin’in yüksek hızlı demiryolu (YHD) ağı 8.000 km ve dünyadaki YHD ağlarının üçte ikisini oluşturuyor bu rakam. Çin’in 2025 YHD hedefi ise meydan okuyucu: 55.000 km.
BİR KUŞAK-BİR YOL PROJESİ…
Bu yatırımların hepsi aslında temelde küresel oyunun kurallarını değiştirecek nitelik ve boyutta sistematik olarak kurgulanmış bir vizyona hizmet ediyor. Bu vizyonu, geçmişe baktığımızda 1978 yılı sonlarından itibaren görebiliyoruz. 1994’de yaptığı vergi düzenlemeleri ve ardından 2001’de DTÖ’ne üye olması ile dünya ekonomisine tam anlamıyla entegre olan, 2013 yılında başlattığı ve 2050 yılında tamamlanmasını planladığı Bir Kuşak-Bir Yol projesi ile küresel güç olma stratejisinin ulaşım ağını oluşturan Çin, 14. Beş Yıllık Planı’nda (2021-2025) “Made in China 2025” programını da güncellemiş. 13. Beş Yıllık Plan’da robot üretimi ile başlayıp, elektrikli taşıtlarla devam eden öncelikli 10 endüstri listesini yeni programda yapay zekâ, derin yeryüzü, deniz, uzay, kutup araştırma/sondajları (deep earth, sea, space and polar exploration) ile genişleten Çin, bu yeni programında hedeflerini sadece sanayi odaklı olmaktan öteye taşıyarak inovasyon, teknoloji ve bilim odağında daha meydan okuyucu hale getirmiş durumda.
SON 30 YILDA ORTALAMA YÜZDE 6 BÜYÜME
Ülke içinde sosyal dengesizliklerin giderilmesi, çevre kirliliğinin azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin yaygınlaştırılması ile sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi gibi sosyal refaha odaklanan, aynı zamanda dışa açılma politikası benimseyen Çin, merkezi planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçerek son 30 yılda ortalama %6 oranında büyümüş. GSYİH’deki büyüme yılda ortalama %10. Kişi başı geliri 300 USD seviyesinden 12.500 USD seviyesine çıkmış.
KÜRESEL GÜÇ DENGELERİNİN ODAĞINDA
Çin oyunu bugünden 2035 sonrasına, 2050’lere taşımaya çalışıyor. Yeniden yazılan bu oyunda Çin’in de dahil olduğu Asya-Pasifik ülkeleri gerek küresel ticarette gerek ekonomik göstergelerinde son 20 yıldır hızla büyüyorlar ve küresel düzeyde güç dengelerinin odağında, oyun kurucu olmaya doğru kendilerini hazırlıyorlar. Bu bölgeye Hindistan’ı da eklediğimizde bölgenin potansiyeli akıl almaz yerlere gidiyor. Nüfus, demografik niteliklerle beslendiğinde çok önemli bir güç unsuru ve 2023 nüfus kayıtlarına göre dünyanın en kalabalık şehirleri (megakentler) listesinde ilk 10’da Asya-Pasifik’ten 6, Hindistan’dan 2 şehir bulunmakta.
Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre dünya nüfusunun %60’ı Asya-Pasifik bölgesinde yer alıyor. Asya-Pasifik bölgesi dünya GSYİH’nın (Global GDP) %54’üne sahip ve ABD ile AB’nin yanında dünyanın üç büyük ekonomik ve ticari merkezinden birisi olmuş durumda.Uluslararası ödeme platformu Swift, Yuan’ın Ocak 2022’den bu yana ilk kez Japon yenini geçerek ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlin'nin ardından en çok kullanılan dördüncü küresel para birimi olduğunu bildirdi. Çin’in hali hazırda Rusya, Pakistan, Arjantin, Bangladeş, Irak ve Tayland ile Yuan cinsiyle ticaret anlaşması var. 2023 yılında Brezilya ve S.Arabistan ile ayrı ayrı Yuan’la para takas (ikili ticaret) anlaşmaları yapıldı.
DÜNYADA OYUNU YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR
Çin’in 2035’i hedefleyen 14. Beş Yıllık Planı (2021-2025), bu planla eşlenik yürüyen ve ucuz iş gücü, yoğun emek ve düşük maliyetli tedarik zinciri avantajıyla ucuz teknolojik malları üreten "Dünya'nın Fabrikası" rolünden (OEM’den), inovasyon ve yoğun teknoloji gerektiren imalat ile markalaşmaya (OBM’ye) geçişi merkezine alan "Made in China" politikası, 65 ülkede 3 milyar insanı etkileyecek ve 2050’leri hedefleyen "Bir Kuşak Bir Yol" Projesi, Çin’in Orta Doğu politikası ve Arap ülkeleri ile ilişkileri geliştirme amaçlı çabaları, dünya nüfusunun % 40'ından, küresel hasılanın ise % 30'undan fazlasını oluşturan ve küresel sistemde daha güçlü bir aktör olmak isteyen BRICS’in yeni üye ve diyalog geliştirme faaliyetleri, Çin’in Afrika kıtasındaki mega projeleri, Endonezya, Vietnam, Singapur, Malezya gibi Asya-Pasifik ülkelerinin ve Güney Asya’da Hindistan’ın ekonomi, endüstri ve teknoloji alanlarındaki hızlı ilerleyişi tüm dünyada oyunu yeniden şekillendiriyor.
Diğer Yazılar