BİR FOTOĞRAFIN HATIRLATTIKLARI…

Hafta sonu Pamukkale Filarmoni Derneği tarafından 7-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 5. Denizli Caz Festivali’nin tanıtım toplantısı için Beyaz Kafe’de düzenlenen basın toplantısına katıldım. Basın toplantısında festivalin direktörü Denizli Belediyesinin eski Kültür Müdürü Halim Yazıcı, 1989-1999 yılları arasında Denizli Belediye Başkanlığı yapan bugünün Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Marım, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Selçuk ve Denizli Caz Kulübü Başkanı Erdem Coza festival hakkında bilgi verdiler.

DENİZLİ TİYATROSU DÖNEMİ

Toplantının sonunda Halim Yazıcı, Mehmet Selçuk ve Ali Marım’ı birlikte fotoğrafladım. Fotoğrafta yer alan 3 kişi, Denizli’de kültür ve sanat hayatının gelişmesine, kentte sanatsal altyapının yeşerip güçlenmesine benim tanık olduğum dönem itibariyle önemli katkılar sağladı. Sadık Aslankara’nın kurduğu Denizli Tiyatrosu dönemi, Denizli Sanatsevenler Derneği ve Yaprak Kitabevi müdavimlerinin yarattığı ortam Denizli’yi bir kültür sanat şehrine dönüştürdü. Özellikle 1980’li yıllarda Denizli Tiyatrosu, kentte sanat hayatına önemli bir ivme kazandırdı, Volkan Beşek, Süleyman Boz, Kemal Gürcan, Mustafa İkizoğlu, Tahsin Önal, Tamer Şarkaya, Mehmet Acar, Mehmet Çınar, Serdar Bordanacı, Murat Ergür ve Ümit Aydın gibi isimler dönemin taşıyıcı kolonları oldu.

AMATÖR TİYATROLAR BAŞKENTİ DENİZLİ

Denizli Tiyatrosu’nun yaktığı ateşle düzenlenen Amatör Tiyatrolar Festivali, zamanla uluslararası festivale dönüştü, Denizli o dönem amatör tiyatronun önce Avrupa, ardından Dünya Başkenti ilan edildi. Bugün eski coşkusu olmasa da Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali, bu şehrin en uzun süredir yapılan sanat organizasyonu olma unvanını taşıyor. Marım’ın ilk döneminin sonlarında şair Halim Yazıcı’nın Kültür Müdürlüğü’ne getirilmesi Denizli’ye yeni sanatsal kazanımlar sağladı. Bu dönem düzenlenen Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi, Denizli’ye önemli sanat eserlerinin kazandırılmasını sağladı. 3 yıl düzenlenen koloniye katılan sanatçıların ürettikleri 42 sanat eseri bugün belediyede korunuyor. Maalesef bu güzel organizasyon Marım’ın ardından devam ettirilmedi. Sanat dostu iş insanı Nihat Kömürcüoğlu, yıllardır Uluslararası Taş Heykel Kolonisi düzenleyerek Marım döneminde başlatılan misyonu farklı bir boyutta sürdürüyor.

BİR FOTOĞRAFIN HATIRLATTIKLARI…

DENİZLİ CAZLA TANIŞTI

Marım’ın belediye başkanlığı döneminde düzenlenen bir başka önemli sanat etkinliği de Denizli Caz Festivali idi. Halim Yazıcı’nın çabalarıyla 1996 ve 1997 yılında iki kez düzenlenen festivalle Denizli, caz müziğiyle tanışmış, İlhan Erşahin, Önder Focan, Yahya Dai, Asia Minör gibi caz müziğin önemli isimleri Denizli’de konserler vermişti. Ben de o konserleri izleyenlerden biriydim.  Ali Marım’ın belediye başkanlığından ayrılmasından sonra maalesef Denizli’de kültür sanat etkinlikleri zayıfladı, bir başka deyişle farklı bir yöne evrildi. Denizli Caz Festivali uzun yıllar yapılmadı. Bu organizasyona sahip çıkan da 5 yıldır Denizli’de önemli etkinliklere imza atan Pamukkale Filarmoni Derneği oldu. Geçtiğimiz yıl festivali yıllar sonra yeniden düzenledi, etkinliğin başına da direktör olarak Denizli’de caz ateşini yakan Halim Yazıcı’yı getirdi. Festival bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Geçtiğimiz yıldan farklı olarak açılış konseri hariç tüm etkinlikler ücretsiz olarak düzenlenecek.

DESAV VE CSA

Yazımın bu bölümünde Denizli Kültür Sanat Vakfı’na da bir bölüm açmak istiyorum. Merhum Denizli Belediye Başkanı Ziya Tıkıroğlu’nun başkanı olduğu DESAV, özellikle 2007-2011 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Müzik Bölümü’nün de desteğiyle Yasmin Levy, Anjelika Akbar, İdil Biret, Carmen balesi, Arif Sağ, Medjazz, Borusan Kuartet, Cihat Aşkın, Erkan Oğur, Serkan Çağrı, TSK Armoni Mızıkası gibi önemli sanatsal etkinliklere imza attı. Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı da, son dönemde Denizli’de kültür ve sanat alanında hatırı sayılır çalışmalar yürütüyor. Osman Zolan döneminde başlayan Denizli Cam Bienali’nin de önemli bir organizasyon olduğunu vurgulamakta yarar var.

SARIMSICAK BİR ATAMA

Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun en doğru görevlendirmelerinden birinin Denizli’nin sanat camiasının buluştuğu Yaprak Kitabevi misyonundan gelen karikatürist, resim öğretmeni Mehmet Selçuk’u Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na getirmesi olduğunu söyleyebilirim. Yıllardır sanat camiasının içinde olan, kendisi de ödülleri ile kendini kanıtlamış bir sanatçı olan Selçuk’un göreve gelmesiyle birlikte kentin kültür ve sanat hayatında bir canlanma yaşandı, açık hava sinema geceleri, konserler, festivaller, sergiler birbiri ardına düzenlenmeye başladı. Dilerim bu hareketlilik sürer, Marım’ın dediği gibi Denizli kültür ve sanatın başkenti olur.

MARKA ŞEHİRE MARKA FESTİVALLER YAKIŞIR

Şehirlerin tanıtımında turizm, tarih, spor, doğal güzellikler, markalar kadar kültür sanat etkinlikleri de önemli role sahiptir. Uzun süreli festivaller, önemli sanat etkinlikleri tanıtımın önemli bir ayağıdır. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, İstanbul Bienali gibi organizasyonları buna örnek gösterebiliriz. Denizli’nin de bu alanda belli bir potansiyele sahip festivalleri var. Bana göre Denizli Cam Bienali, Denizli Caz Festivali, Denizli Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali bu kentin kültür ve sanatta markalaşmasında ciddi bir potansiyele sahip.

Esen Kalın…

Diğer Yazılar