DENİZLİ'DE YAŞAMAK İÇİN 5 NEDEN…

Gazeteci arkadaşım Serkan Urgancı ile yaptığımız Olay Yeri programında geçen hafta Denizli'de yaşamak için 5 neden konusunu ele aldık. Serkan, bunun yanı sıra Denizli'de yaşamamak için 5 neden sorusunu ortaya attı. Ben 32 yıldır bu şehirde yaşayan bir kişi olarak Denizli'nin yaşanacak bir şehir olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemin dayanaklarını biraz ele almak istiyorum.
Öncelikle Denizli, coğrafi konum olarak çok güzel bir noktada. İç Ege'de olduğu için hem Ege'nin hem Akdeniz'in iklim özelliklerini taşıyor. Afyon kadar olmasa da karayolları açısından önemli geçiş noktalarından biri. Her ne kadar Serkan, yaz aylarının çok sıcak olduğunu söylese de iklim olarak dört mevsimin -son yıllarda kar yağışı yetersiz olsa da- doyasıya yaşandığı bir kent.
DENİZLİ BİR ÜRETİM ŞEHRİ
Ben Konya doğumluyum. Üniversite eğitimimi İzmir'de tamamladım, çalışma hayatıma orada başladım. 1993 yılında Denizli'ye atandım ve yıllardır bu kentte gazetecilik yapıyorum. Mesleğimim de etkisiyle ülkemizin birçok şehrini gezip gördüm, oralarda yaşayan insanlarla sohbet ettim. Denizli, bir üretim şehri. Girişimcilik felsefesi üst düzeyde. İki kişi bir araya gelse iş konuşuyor. Sanayi Odası'nın bin 600 üyesi var. Bunun dışında küçük ve orta işletme olarak tanımlayacağımız 5 bine yakın işletme var. Dünyanın 180'e yakın ülkesine ihracat yapıyor. Yıllık ihracatı 4,5 milyar dolar civarında ve bu rakamla ülkemizin en fazla ihracat yapan 9. şehri. Tekstil ve konfeksiyon genlerine işlemiş. Dünyada rekabetin çok sert olduğu bu sektörde kalitesi ve yılların tecrübesiyle bir marka haline gelmiş. Mermer, kablo, makine imalat, kuruyemiş ve son yıllarda gıda sektörlerinde çok güçlü. Yaklaşık 230 bin kişi sigortalı olarak istihdam ediliyor. Denizli'de çalışmak isteyen herkes mesleğine, donanımına göre iş bulup çalışabilir.
BEREKETLİ TOPRAKLAR
Denizli, bereketli topraklarıyla da yaşanacak bir şehir. Bu şehirde 360 bin dekar alanda tarım yapılıyor ve 120'den fazla desende ürün üretiliyor. Honaz kiraz, domates ve cennet elması, Çivril elma, erik, şeftali, ayçiçeği, Buldan sofralık üzüm, Sarayköy pamuk, nar, Bozkurt buğday, arpa, Irlıganlı Ovası Hicaz narı, erik, Kale zeytin, tütün, Kale, Beyağaç, Güney tütün, Acıpayam karpuz, kavun, Çameli fasulye, ceviz, Çal şaraplık üzüm, Çal, Çal, Gözler, Güzelpınar kekik ve aromatik bitkiler üretimiyle adını duyuran ilçeler. Ayrıca, nohuttan, anasona, gülden ayvaya birçok ürün Denizli'nin ilçelerinden sofralara sunuluyor. Son dönemde üreticiler maliyet artışları nedeniyle şikayet etseler de Denizli'deki ürünler mikro klima özelliği, erken üretim ve kalitesiyle alıcı buluyor.
TARİH KOKAN ŞEHİR
Denizli'nin başka şehirlerde olmayan bir özelliği de sınırlarında 19 antik kentin bulunması ve doğal güzellikleri. Beyaz cennet Pamukkale, Denizli'nin tanıtımında bir dünya markası. Laodikya, döneminin en ihtişamlı, en görkemli kentlerinden biri. İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri Laodikya'da yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, iki amfi tiyatrosu, su yasası görkemli yapıları ile Hristiyan dünyası için önem taşıyan bir şehir. Buldan'da Tripolis, Sarayköy'de Attuda, Honaz'da Colossae, Tavas'ta Apollania, Çivril'de Beyce Sultan Höyüğü ve daha sayamadığım birçok tarihi kent ve yapı ile tarih kokan bir şehir Denizli. Bunlara İnceğiz Kanyonu, Sakızcılar Şelalesi, Işıklı Gölü, Güney Şelalesi, Honaz Saklıgöl, Keloğlan Mağarası, Kaklık'taki yeraltındaki Pamukkale, Beyağaç Anıt Ormanlar, Kartal gölü, Bağbaşı yaylası, Ornaz Vadisi, Buldan Yayla gölü, Çameli yaylaları gibi doğal güzellikleri de eklediğinizde lokomotifini Pamukkale'nin çektiği bir turizm kenti hüviyetine bürünüyor Denizli.
PAMUKKALE MARKASI
Pamukkale markası öncülüğünde Denizli'yi her yıl 2,5 milyon kişi ziyaret ediyor. Her ne kadar konaklama süresi düşük olsa da, ciddi bir turizm gelir var Denizli'nin. Termal sağlık ve inanç turizmine daha fazla önem verilerek konaklama süresi uzatılabilir ve şehrimizin turizmden aldığı pay artırılabilir.
Eğitim ve sağlık alanında da Denizli, önde gelen bir şehir. Eğitimde devlet yatırımlarının yanı sıra hayırseverlerin önemli katkısı var. Sağlık alanında da son 20 yılda önemli özel sektör yatırımları var. Kamu hastanelerinde randevu alma sıkıntısı var, fiziki koşullar yetersiz kalıyor dediğinizi duyuyorum ve katılıyorum. Ama bu sorunlar ülkemizin tamamında yaşanıyor. Benim belirttiğim, sağlıkta artık başka şehirlere gitmek zorunda kalmıyoruz. Sosyal ve kültürel etkinlikler konusunda da son dönemde özellikle yerel yönetimlerin de katkılarıyla aradığımızı bulabiliyoruz.
Denizli'de yaşamak için pek çok neden sayabilirim. Meslektaşım Serkan'ın söylediği gibi Denizli'de yaşamamak için de nedenler var. Trafik bunların en başında geliyor. Bu şehrin anlaşılmaz bir trafik keşmekeşi var. Özellikle belli saatlerde bir çileye dönüşüyor. Sanırım, araç sayısının fazla olması bunda en önemli neden. Fakat, diğer birçok şehirle kıyasladığımda Denizli'de yaşamanın bir şans olduğu kanısındayım. Dışarıdan gelen bir kişi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Mesele, konuya nereden baktığınızla ilgili.
Esen kalın.
Diğer Yazılar