MECLİS LİSTELERİ NELER ANLATIYOR?
Siyasi partiler seçim bölgelerinde belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarını içeren listeleri dün İlçe Seçim Kurullarına teslim etti. Denizli’de de 19 ilçe için başkan adayları ve toplam 297 kişiden oluşan belediye meclisi üyelikleri için aday listeleri verildi. Partiler 22 Şubat yani yarın akşama kadar listelerde gerekli değişiklikleri yapabilecek. Ak Parti, CHP ve İyi Parti’nin Merkezefendi ve Pamukkale meclis üyesi aday listeleri ile ilgili tespitlerimi ve değerlendirmelerimi paylaşmak istiyorum.
MECLİSLERDE BÜYÜK DEĞİŞİM VAR
Öncelikle ilk dikkatimi çeken üç siyasi partinin de Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde meclis üyeliklerinde ciddi bir değişime gitmesi oldu. Pamukkale ve Merkezefendi Belediye Meclisleri belediye başkanı haricinde 37’şer üyeden oluşuyor. Merkezefendi’de CHP’nin 14 üyesi bulunuyor. CHP’nin bu seçimler için verdiği listede üyelerden sadece başkan yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan ile Özdilek Koçoğlu’nun yer aldığı görülüyor. Necdet Yılmaz, Sündüz Başsorgun, Murat Cımık, Arif Suna, Aynur Tunç, Cihan Saraçoğlu, Serkan Kaya gibi bu dönemin öne çıkan meclis üyeleri listede yok.
CHP’nin listesinde dikkatimi çeken İyi Partili meclis üyesi Osman Tığ’ın 5. Sırada yer alması. Yeni listede Levent Özel, Tarık Boyar, Gülşen Yarımca, Berzan Taşer, Osman Bartal, İrfan Karababa, Yasemin Yeniyol, İdris Alp Soner Yıldız ve Bilal Duran isimleri fark ediliyor. CHP’nin Merkezefendi meclis listesi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ile parti örgütü arasında uzun süreli mesai yapıldığı, isimler üzerinde tartışmalar yaşandığı yönündeki kulisleri de doğruluyor nitelikte. Bu dönem İyi Parti ile ittifak yapılmadığı için üyelerin tamamının CHP’li olduğunu da belirteyim.
DEĞİRMENCİ YİNE İLK SIRADA
Ak Parti ve MHP 2019’da olduğu gibi bu seçimlere de ittifak yaparak giriyor. Dolayısıyla Ak Parti’nin Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde meclis üyesi aday listeleri birlikte hazırlandı. İki ilçede de ittifak ortağı MHP’li isimler listelerde ön sıralarda yer buldu. Merkezefendi’de ilk sırayı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın sağ kolu Ali Değirmenci alırken, milletvekili adayı olan İl Kadın Kolları eski Başkanı Feride Kabadayılar ikinci sırada yer aldı. MHP’li isimlerden Ali Keskin 7., Mehmet Salih İrdem 11., Osman Pala ise kontenjan birinci sırada aday gösterildi. Merkezefendi Belediye Meclisinde 11 üyesi bulunan Ak Parti, Ali Değirmenci, Yavuz Aki, Tercan Türkmen ve Mukaddes Sezer’i yeniden aday gösterdi, Hasan Kılıç, Ayhan Mazıoğlu, Bahtiyar Mar liste dışı kaldı. 4 üyesi bulunan MHP’de Fırat Dağdeviren ve diğer üyeler ittifakın listesine yer almadı.
Beş yıl birlikte çalıştılar, şimdi rakip oldular
İyi Parti’nin listesine baktığımızda ise, Özkan Basun, Şerafettin Uzkuç ve Sultan Pişken’in yeniden aday gösterildiğini, 8 üyeden başkan yardımcısı Fatih Coşkun’un belediye başkan adayı olurken Serkan Bıçakçı, Ayhan Çetin ve Himmet Kaynak’ın liste dışı kaldığını görüyoruz. İttifak nedeniyle 5 yıl birlikte görev yapan Şeniz Doğan ile Fatih Coşkun’un 31 Mart seçimlerinde rakip olmasını da Merkezefendi’de seçim notlarımıza eklememiz gerekiyor.
ERTEMUR’UN LİSTESİ CHP’NİN A TAKIMI
Pamukkale’de partilerin meclis üyeliği aday listelerine baktığımda ise CHP’nin çok iddialı bir liste hazırladığını görüyorum. CHP, neredeyse partinin Denizli’deki tüm tecrübesini Pamukkale’ye taşımış. Başkan adayı Ertemur’un milletvekilliği, il başkanlığı tecrübesinin yanı sıra ekibinde de partinin önemli isimleri yer alıyor. 1989-1999 yılları arasında Denizli Belediye Başkanı olan Ali Marım, eski il başkanlarından Ümid Dizdaroğlu kontenjan adayı olurken, eski il başkanlarından Himmet Yavaş ilk sırada yer aldı. Pamukkale’de meclis listesini temayül yoklaması sonuçlarına göre yapan CHP’nin Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Kadir Keskin ve İyi Parti’nin 14 Mayıs’ta milletvekili adayı olan Uğur Çizmecioğlu’nu da partiye transfer edip kontenjan adayı yaparak, Pamukkale’deki iddiasını gösterdiğini söyleyebilirim.
CUMHUR İTTİFAKI MHP’Lİ İSİMLERE ÖN SIRALARDA YER VERDİ
Cumhur İttifakı’nın Pamukkale Belediye Meclisi aday listesini değerlendirirsek, MHP’li isimlerin öne çıktığını net olarak söyleyebiliriz. Mecliste 15’i Ak Partili, 6’sı MHP’li 21 üyeyle temsil edilen Cumhur İttifakı, meclis üyelerinin tamamına yakınını değiştirdi. MHP’li 6 üyeden sadece Erkan Tıkıroğlu yeniden aday gösterilirken, Ak Partili 15 meclis üyesinden Nail Şen listede yer bulabildi. Başkan Avni Örki’nin yardımcıları Gamze Sevgi, Ayhan Soyfidan ve MHP’li Ramazan Eskin’in yanı sıra Birol Konak, Zehra Karabay gibi isimlerin de aday gösterilmemesi dikkatimizden kaçmadı.
Başkan adayı Halil Pekdemir’in meclis listesinde MHP İl Başkan Yardımcısı Hakan Çetinkaya ilk sırada yer alırken, MHP’li Erkan Tıkıroğlu, Raşit Özdemir ve İhsan Aybey ön sıralardan aday gösterildi. Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Osman Nuri Nazlıer ikinci sırada yer bulurken, Merkezefendi Belediye Meclisi üyesi Mustafa Bozkurt, bu dönem Pamukkale’den aday gösterildi. İlçe başkanlığından aday adayı olmak için istifa eden Uğur Gökbel de kontenjan ikinci sırada yer alıyor.
İYİ PARTİ, DEĞİRMENCİ İLE SÜRPRİZ YAPTI
İyi Parti, Pamukkale’de Demet Özkan Değirmenci ile sürpriz yaptı. Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı da yapmış olan Değirmenci, yerel seçimler öncesi DESKİ’deki görevinde istifa etmiş ve Ak Parti’den Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için başvuru yapmıştı. Aday gösterilmeyen Değirmenci ile temasa geçen İyi Parti, Büyükşehir Adaylığı görüşmelerinden sonuç alamasa da Değirmenci’yi parti saflarına katmayı başardı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in aday tanıtım toplantısına da katılarak ön koltuklarda kendini gösteren Değirmenci, Pamukkale’de İyi Parti’nin birinci sıra adayı olarak siyasette olmaya devam edeceğini gösterdi.
İyi Parti’de 5 meclis üyesinden İlmi Köse ve Fikret Uzkuç yeniden aday gösterilirken Mehmet Dönmez, Server Munis, Bilal Güner ve Oğuzhan Özbek liste dışı kaldı. Edindiğim bilgilere göre Server Munis ve Mehmet Dönmez sıralamadaki yerlerini beğenmedikleri için adaylık başvurularını geri çekmiş. İyi Parti’de bir diğer sürpriz gelişme de Çivril’de yaşandı. İlçe Başkanı Koray Eren partisinden istifa ederek CHP’ye geçti ve ikinci sıradan belediye meclis üyesi adayı oldu.
İSTİFA ŞARTI KALDIRILMALI
Değerlendirmelerimin sonunda bir tespitimi de aktarmak istiyorum. Biliyorsunuz YSK bir takvim açıklıyor ve seçimlerde aday olacak siyasi partiler ve odaların yöneticileri ile devlet memurları için belirli bir tarihe kadar istifa şartı getiriyor. Yerel seçimler için de bu tarih 1 Aralık olarak açıklanmıştı. Ancak gördüğümüz kadarıyla bu kural bir şekilde aşılıyor. 1 Aralık’tan sonra YSK kararı gereği istifası gereken ancak görevi bırakmayan bazı isimleri bugün aday olarak görüyoruz. Kararı nasıl aşıyorlar bilmiyorum, ama YSK kararı havada kalıyor. Bana göre bu karar daraltılmalı, sadece devlet memurları ile sınırlı tutulmalı. Oda başkanı, yöneticisi, parti yöneticileri bir yolunu bulup aday oluyor. Bu tespitimi de YSK’nın dikkatine sunarak yazımı sonlandırıyorum.
Esen kalın.
Diğer Yazılar