TABAKHANEDE Mİ, BELTAŞ'TA MI İÇELİM?

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, mayıs ayı ikinci oturumunda Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nun Beltaş'a ait 5 işletmenin içkili yer bölgesi ilan edilmesi yönündeki önergesinin komisyon raporunu görüştü. Tartışmalı ve hararetli konuşmaların ardından Çamlık Hayat Kafe ve Yenişehir Mahallesi Şehit Öğretmen Yusuf Batur Caddesindeki Butik Kafe listeden çıkarılarak Mehmetçik Mahallesindeki Beyaz Kafe ve bahçesi, Kınıklı Mahallesinde bulunan sosyal tesis ve bahçesi ile Gerzele Mahallesindeki Değirmen Kafe ve bahçesinin ‘içkili yer bölgesi’ olarak belirlenmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Mecliste alınan bu karar Denizli'de yıllar sonra alkol tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Kararla ilgili farklı kesimler düşüncelerini dile getirdi, kimi karara karşı çıktı, kimileri destekledi. Konuyla ilgili kendi görüşlerimi yazımın sonuna bırakarak sizleri içkili yerler tartışmalarının başladığı 2005 yılına götürerek olayın geçmişini hatırlatmak istiyorum. 

KIRMIZI SOKAKLAR GENELGESİ 2005 YILINDA ÇIKARILDI

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, içkili yer bölgesi tespiti yapılırken uyulması gereken esasları belirleyen genelgeyi 2005 yılında çıkardı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Anayasa’nın 58. maddesi, devlete gençleri her türlü kötü alışkanlıktan koruma yükümlülüğü getiriyor. Gençliğin alkol düşkünlüğünden tutun, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara karşı korumada biz devlete verilen görevi yapıyoruz. Kimse bu işi farklı yerlere çekmesin” diyerek genelgeyi savunmuştu.  Kırmızı sokaklar yaratma girişimi olarak eleştirilen ve uzun süren tartışmalara neden olan genelgeyle birlikte birçok şehirde belediye meclisleri içkili yerler bölgeleri belirledi, genelgeye dayanılarak içki ruhsatları iptal edilmeye başlandı.

DENİZLİ'DE İÇKİLİ YER BÖLGESİ TABAKHANE OLDU

O dönem Denizli Belediye Meclisi de 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde yüzde 51 oyla seçilen Nihat Zeybekci'nin başkanlığında yapılan oturumda, Çeşitli İşler Komisyonu Başkanı bir süre önce kaybettiğimiz Süleyman Öztürk’ün önergesini görüştü, oy çokluğuyla "içkili mekânlara şehir içinde ruhsat verilmeyeceği" yönünde karar verdi. İçkili mekan açmak isteyenlere de adres olarak Tabakhane’yi gösterdi. Karar Denizli’de uzun süren tartışmalara neden olurken rahmetli Öztürk’ün, "4. Murat olma hevesinde değilim. Ama burada halk içki içmesini bilmiyor" cümleleri ulusal basına kadar taşınmıştı. Süreçte Tabakhane esnafı da karara tepki göstermiş ve dükkanlarının meyhane olmasını istemediklerini dile getirmişti.

DENİZLİLİLER TABAKHANEYE TEPKİ GÖSTERDİ

Denizli Valiliği de 2008 yılında içkili dernek lokallerine "'Tabakhaneye gidin" yazısı gönderdi. Süreç içerisinde Tabakhane'de birkaç tane içkili mekan açıldı, kararın hayata geçmesi için bir takım girişimlerde bulunuldu ama hiçbir zaman Tabakhane insanların içki içmek için gitmeyi tercih etmedikleri bir yer oldu. Zeybekci'nin belediye başkanlığı yaptığı 2004-2011 yılları arasında 54 mekanın içki ruhsatı iptal edildi, Denizli Belediye Meclisi, Yenişehir'de Teraspark Alışveriş Merkezi'ne ve Çamlık Forum AVM'de bazı işletmelere alkol ruhsat hakkı tanıdı.2013 yılında da Denizli Valiliği, Belediye Meclisinin kararını gerekçe göstererek 7 lokalin içki ruhsatını iptal etti. 

DANIŞTAY GENELGEYİ İPTAL ETTİ AMA UYGULAMA SÜRDÜ

Bu arada Danıştay, Ankara Barosu’nun açtığı davayı görüşerek 7 Mart 2007 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın kırmızı sokak genelgesini esastan iptal etti. Oybirliği ile alınan kararda, genelge ile getirilen içkili yer kısıtlamasının hukuka aykırı olduğu belirtilerek, içkili yerlerin tecrit anlamında şehir dışına itilmesinin de hukuka uygun olmadığı vurgulanmıştı. Her ne kadar Danıştay genelgeyi iptal etiyse de uygulama özellikle Ak Partili başkanların görevde olduğu şehirde zimnen sürdürüldü. Denizli’de de uzun yıllar şehir içinde içkili işletmelere belediyeler ruhsat vermedi, içkili mekan açmak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda kaldı. Bu arada bazı bölgelerde de merdiven altı tabir edeceğimiz yerler açıldı, alkol almak isteyenler yine bir yolunu bulup içkisini içti.

YAŞAM TARZINA SAYGI MI, RÖVANŞİZM Mİ?

Denizli, 19 yıl sonra içkili yerler bölgesi tartışmasına geri döndü. Başkan Çavuşoğlu'nun önergesi Belediye Meclisinde görüşülmeden bazı kişi ve kuruluşlardan tepkiler geldi ama mecliste komisyon raporu kabul edildi ve Beltaş'ın üç işletmesi içkili yer bölgesi oldu. Bir kesim kamu tesislerinde alkol satılmasına karşı çıkarken, bazı çevreler de Başkan Çavuşoğlu'nun göreve başlamasından bir ay sonra alkol konusunu gündeme taşımasını doğru bulmadığı, rövanşist bir yaklaşım olduğu eleştirisini getirdi. 

ÇAMLIK HAYAT KAHVESİNİN GERİ ÇEKİLMESİ YERİNDE BİR KARAR

Ben şahsen çok az da olsa alkol alan birisi olarak Çamlık Hayat Kahvesi'nin listeden çıkarılmasının çok yerinde bir karar olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, Çamlık parkı Denizli halkının nefes aldığı, hafta sonları ve yaz aylarında serinlemek için yaşlı, genç, çoluk çocuk doldurduğu bir mekan. Nihat Zeybekci'nin görevi süresinde bana göre sosyal anlamda yaptığı en güzel hizmetlerden biri. Her gün, her akşam cıvıl cıvıl. Düzenleme yapılmadan önceki halini de orta yaş grubu çok iyi hatırlar. Hayat Kahvesinin listeden çıkardığı için de Başkan Çavuşoğlu'nu kutluyorum. Ancak, Açık Hava Tiyatrosu'nun karşısındaki Beyaz Kafe'nin bahçesi için verilen kararı yeniden gözden geçirmesini de tavsiye ediyorum. Kafe bölümü olabilir ama bahçesinde buz pisti, tenis kortu ve yürüyüş alanlarını bölge halkı yoğun olarak kullanıyor ve spor yapıyor. Spor ve içki aynı cümlede çok şık durmuyor. 

Sonuç olarak, 2024 yılında artık bu tartışmaları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Alkol bir ahlak meselesi değil tercih meselesidir. Denizli'de ve ülkemizde yaşayan her kesimden, her görüşten insanın tercihlerine saygılı olmalıyız. İsteyen namazını kılar, isteyen içkisini içer. Bu ülkede yıllarca başörtüsünü tartıştık. Oysa ülke olarak eğitim, iş kazaları, sağlık sistemi, tarımsal planlama, gençlerimize istihdam yaratma gibi daha önemli sorunlarımız var. Başkan Çavuşoğlu'nun da verdiği seçim vaatleri ve yapacağı hizmetler var. Bunlara odaklanalım.

Diğer Yazılar