EĞİTİME DAİR…

Ekonomik kriz, iklim değişikliği, görülmemiş sıcaklıklar derken yaz tatili sona eriyor. Tatil biterken öğrencileri doğal olarak da velileri telaş sarmaya başladı. Kreş veya anaokulu arayışındakiler, ilkokula başlama telaşındakiler, ortaokula iyi bir başlangıç yapma mücadelesi verenler, nitelikli liseleri kazanıp rahatlayan lakin yerel yerleştirmeye kalıp hangi lise karmaşasına takılanlar, üniversiteye yerleşerek barınma, hayat pahalılığı, burs çıkmazında boğuşanlar, üniversite hayalini başka bahara bırakanlar, LGS & YKS maratonuna yeni hazırlanmaya başlayacaklar… Anlayacağınız liste uzun ve her biri diğerinden daha çetrefilli.

Her yıl tekerrür eden benzer sorunların yanında bu yıl eğitim ile ilgili bir kısım değişiklikler duyuruldu sayın bakan tarafından geçtiğimiz günlerde.

SINIFTA KALMA GERİ GELİYOR

Liselerde sınıf tekrarı eğitimin niteliğinin artırılması adına çok anlamlı bir hamle olarak değerlendirilmelidir. Öğrencinin kendisini ifade etmeyi öğrenmeden, mantık yürütme/muhakeme etme kabiliyetini kazanmadan hatta dört işlemi bilmeden liseden mezun olması, dahası üniversiteye yerleşebilmesi eğitim sonrası süreçte kangren olmuş bir sürü soruna sebep olmaktadır.

Nitelikli insan yetiştirmek öncelikli hedef olmalıdır. Sınıf tekrarı bunun için tek başına yeterli olmasa da önemli bir başlangıç olacaktır. Eğitimin kalitesinin artırılması birikmiş sorunlar yığının çözülmesi ile başarıya ulaşabilir. İkinci aşama her öğrencinin bireysel anlamda değerlendirileceği; yetenekleri, el becerileri vb. kişisel özelliklerinin ön plana çıkacağı bir eğitime yönlendirilebileceği bir model üzerinde daha etkin ve kalıcı çalışmalara hız verilmelidir.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI İÇİN ÇOK YERİNDE BİR DEĞİŞİKLİK

2015 yılında dershanelerin kapatılması sonrasında tek ders ruhsatıyla faaliyetlerine devam eden Özel Öğretim Kursları, Fen Bilimleri Bilim Grubu ve Sosyal Bilimler Bilim Grubu olarak yeniden ruhsatlandırılacaklar. Sektörle ilgili birçok sorunu çözecek olan bu değişiklik, illegal eğitim faaliyetleri sürdürülmesi ile mücadele de etkili olacaktır.

DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Destekleme Ve Yetiştirme Kursları ile de bir düzenleme yapılmış olup 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında resmi ve özel okullarda sadece 8, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine kurs açılabilecek.

ÖĞRENCİ AFFI OLMAYACAK

Önümüzdeki yıldan itibaren devamsızlık vb. konularda af olmayacağı hususu da eğitim sürecindeki en önemli disiplinsizliği ortadan kaldırmış olacaktır.

Yukarıda bahsetmiş olduğum konu başlıkları eğitim ile ilgili olumlu gelişmeler olsa da acil çözüm üretilmeyi bekleyen birçok konu başlığı bulunmaktadır.

OBP İLE İLGİLİ ACİL DÜZENLEME GEREKMEKTEDİR

LGS sonrasında Yerel Yerleştirmede, YKS yerleştirme kullanılan OBP objektiflikten uzak ve suiistimale çok açık bir konudur. Çok geç olmadan ya çözüm üretilmeli ya da kaldırılmalıdır.

YEREL YERLEŞTİRME AMACINA UYGUN OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR.

LGS sonucuna göre nitelikli liselere yerleşemeyen öğrencilerin lise kaydının yapılması için yapılan ‘’Yerel Yerleştirme” uygulaması sorunlu bir uygulamadır. Tercih süreciyle birlikte başlayan adres değişiklikleri “Mahalle Okulu” kavramını ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca “Ölçme Değerlendirme” kavramını tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Gençlerimizin akademik olarak başarılı olmanın yanında, nitelikli bir birey olmanın yolunu açacak eğitim sisteminin geliştirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi herkesin topyekûn mücadele etmesi gereken bir meseledir. Bugün hayata tutunduramadığımız her fert milli servet kaybıdır. Yeteneklerine, kabiliyetlerine göre kendisini geliştirmiş gençler ülkesine en büyük katkıyı yapacaklardır.

2023 – 2024 eğitim – öğretim yılının ülkemize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize, eğitim yöneticilerimize ve eğitim için çaba gösteren herkese hayırlı olmasını diliyorum. Her anlamda başarılarla dolu bir yıl olsun.

Diğer Yazılar