SINAVIN BİR ARAÇ OLDUĞU KABULLENİLMELİ
YKS geldi kapıyı çaldı. Cumartesi günü TYT, Pazar günü AYT ve YDS üniversite hayali kuran öğrencileri ağırlayacak. Her yıl olduğu gibi yine eğitim serüvenini başından beri disiplinli, bilinçli ve öğrendiklerini uygulamaya koyabilmeyi başaranlar, hayatlarının yeni başlangıcında mutluluğa adım atarken, sıralama sınavı olan YKS neticesinde umduğunu bulamayanlar da elbette olacaktır. Aslında bu kitleye ÖSYM tarafından kendini daya iyi geliştirmelisin, hayatını programlamayı öğrenmelisin, eksiklerini tamamlamalısın, zaman yönetimi konusunda daha başarılı olmalısın uyarısını yapmaktadır.
Nihayetinde bütün sınavların gelecek adına planladıklarımızı gerçekleştirebilmek için birer araç olduğu unutulmamalıdır. Amaç nitelikli bir birey olarak toplum içinde yerini almak ise bunun için bütün alternatifler değerlendirilmeli ve sonuca götürecek mücadeleden asla vazgeçilmemelidir. Fırsatlar en iyi şekilde değerlendirilmeli, sınavın sadece bir basamak olduğu unutulmamalı ve önemli olanın gelecekte düşlediğiniz yaşam tarzına sahip olabilmek için oraya ait yeterliliğe sahip olabilmek için kendinizi geliştirmenin çarelerini aramak olduğu gerçeğini göz ardı etmemelisiniz.
Sınav geride kalan öğretim hayatınızdaki durumunuzun ölçümlendiği ve hedefinize ulaşılıp ulaşılamayacağınızın muhasebesinin yapıldığı bir süreçtir. Hayalinizi kurduğunuz üniversitenin kapısı aralanıyorsa doğru adımlar attığınız ve başardığınız, sonuç beklediğiniz gibi değilse mücadeleye kaldığınız yerden bu sefer daha bilinçli, daha disiplinli, daha konsantre bir çalışma yapmanız gerektiği mesajı verilmektedir aslında. Sonuç objektif olarak değerlendirilmeli, yaşam boyu mutlu olabilmek için kalbinizin sesini dinlerken, sınav performansınızın bunun bir parçası olduğu ancak hepsinin bundan ibaret olmadığını unutmamalısınız.
DİKKAT SINAVA BİR GÜN KALDI
1. Hafif Tekrar Yapın: Zorlu konular yerine, genel bir tekrar yapın. Kısa notlarınızı gözden geçirin ve önemli kavramları hatırlamaya çalışın.
2. Yeni Bilgi Öğrenmeyin: Yeni konulara çalışmak yerine bildiklerinizi pekiştirin. Son gün yeni bilgi öğrenmek, stresi artırabilir.
3. Önceki Soruları Gözden Geçirin: Çıkmış sınav sorularını gözden geçirerek kendinizi test edin. Bu, sınav formatına alışmanıza yardımcı olur.
4. Rahatlayın: Aşırı çalışma yerine, zihninizi ve bedeninizi dinlendirin. Yürüyüş, hafif egzersizler veya derin nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz.
5. Dengeli Beslenin: Sağlıklı bir kahvaltı yapın ve gün boyu hafif, besleyici gıdalar tüketin. Kafein veya ağır yiyeceklerden kaçının.
6. Erken Yatın: Yeterince uyumak çok önemlidir. Geç saatlere ayakta kalmak yerine, erken yatıp iyi bir uyku alın.
7. Sınav Malzemelerinizi Hazırlayın: Kimlik, sınav giriş belgenizi hazırlayın.
8. Kendinize Güvenin: Olumlu düşünmeye çalışın ve kendinize güvenin. Başarıya odaklanın ve elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza inanın.
9. Sınava Gireceğiniz Salonu Görün: Sınava gireceğiniz salonu mutlaka görün. Sınav sabahı karşılaşılabileceğiniz durumlara karşı (trafik vb.) tedbirinizi alın.
SINAVDA
1. Sınav Salonuna Giderken Aklınızda bulunsun
Motivasyon ve Zihinsel Hazırlık:
Olumlu Düşünme: Kendinize güvenin ve olumlu düşüncelerle motive olun.
Strateji Belirleme: Belirlemiş olduğunuz stratejiniz var ise uygulayın. Yoksa pomodor tekniği ile turlama tekniği sizin beklediğiniz sonuca götürebilir.
1. Sınav Başlamadan Önce:
- Rahatlayın: Derin nefes alarak sakinleşin. Pozitif düşüncelerle kendinizi motive edin.
- Malzemelerinizi Kontrol Edin: Kimlik, Sınav Giriş Belgesi, su gibi gerekli malzemelerin yanınızda olduğundan emin olun.
2. Soruları Okuma:
- Tüm Soruları Gözden Geçirin: Hızlıca tüm soruları gözden geçirerek zaman planlaması yapın.
3. Zaman Yönetimi:
- Zamanınızı Planlayın: Hangi soruya ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin. Zor ve uzun sorulara takılmadan önce bildiğiniz soruları yanıtlayın.
- Saatinizi Kontrol Edin: Sürekli zamanınızı kontrol ederek, her soruya yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.
4. Soruları Cevaplama:
- Önceliklendirme: Kolay ve bildiğiniz soruları önce cevaplayın. Bu, moralinizi yüksek tutar ve zamandan tasarruf sağlar.
- Dikkatli Okuma: Soruları ve cevap seçeneklerini dikkatlice okuyun. Acele etmeyin ve cevapları dikkatlice düşünün.
5. Cevaplarınızı Kontrol Etme:
- Yeniden Gözden Geçirin: Tüm soruları bitirdikten sonra, cevaplarınızı ve özellikle işaretlemelerinizi kontrol edin.
- Hızlı Kontrol: Cevaplarınızda hata yapmadığınızdan emin olmak için hızlıca bir kontrol yapın.
6. Stres Yönetimi:
- Panik Yapmayın: Zor bir soruyla karşılaşırsanız panik yapmayın. Derin nefes alıp başka bir soruya geçin.
- Kısa Molalar: Zihninizi toplamak için kısa molalar verin. Gözlerinizi kapatıp derin nefes alabilirsiniz.
7. Olumlu Düşünme:
- Kendinize Güvenin: Kendinize güvenin ve en iyi şekilde hazırlanmış olduğunuzu hatırlayın.
- Olumlu Kalın: Negatif düşüncelerden kaçının ve olumlu kalmaya çalışın.
Sonuç olarak öğrendiklerinizi ve öğrendiklerinizi harmanlayıp tatbik edebildiğinizin ölçüldüğü bu sınav asla sizi değerlendirmez. Her birey kendine özgü güzellikleri ile vardır. Sonuç ne olursa olsun kendinizi keşfetmeye devam edin.
Sınava katılacak tüm gençlerimize başarılar dilerim.
Diğer Yazılar