BİR EL HAREKETİYLE BİTİRİLEN 43 YILLIK KARDEŞLİK ALMELO!

Son 10 yılını Denizli'de geçirip de Almelo adını duymayan yoktur herhalde.

Hollanda'nın Almelo kenti, 1974 yılında, dönemin Belediye Başkanı Hasan Gönüllü tarafından Denizli'nin ilk kardeş şehri olarak ilan edilmişti. 43 yıl boyunca Almelo ile dostluk bağları kuruldu, kentler birbirlerine öğrenciler gönderdi, hemen her alanda bilgi alışverişi yapıldı. Pek çok ortak projeye de imza atıldı. İlişkiler en çok işadamı olan Nihat Zeybekci'nin belediye başkanlığı döneminde sıkılaştı. Zeybekci, belediye başkanı olduktan sonra ilk yurtdışı gezisini Almelo'ya yapmıştı. Oradaki ticaret ışığını görmüş, ilişkileri sıkı tutmak adına tüm girişimleri de yapmıştı. Hatta bugün Denizli Ticaret Odası Başkanı olan Uğur Erdoğan da ilişkilerin sıkı tutulması konusunda 2017 yılına kadar son derece hassas davranmıştı. 

almelo

Neden mi 2017'ye kadar?     

2017 yılında yapılacak Anayasa Referandumu öncesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, seçim kampanyası için Hollanda'ya gitmek istemiş, Hollanda hükümetinin "gelmeyin burada istenmiyorsunuz" demesine rağmen gitmiş, Türkiye Hollanda Başkonsolosluğu'na 30 metre kala aracı durdurulmuş ve ülkeden çıkartılmıştı. 

Türkiye'nin Hollanda ile yaşadığı tarihin en büyük diplomatik krizi sonrası Türkiye Hollanda hükümetinin bu saygısızlığına karşı ayağa kalkmıştı. 

Denizli Büyükşehir Belediyesi de Hollanda hükümetinin saygısızlığının faturasını eski dost Almelo'ya kesip, Osman Zolan başkanlığındaki belediye meclisinde kardeşliği sonlandırma kararı almıştı.

almelo caddesi

Zolan'ın bu kararı Türkiye basınında pek yer bulamasa da Hollanda basını konuyu manşetlerine taşımıştı.  

Dönemin Almelo Belediye Başkanı Arjen Gerritsen son derece hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek, "Bu haberi gazetelerden duymamam gerekiyordu. Burada çok sayıda Türk kökenli Almelolu yaşıyor ve sakinlerimizin birçoğunun kökleri özellikle o bölgede. Bence Denizli o insanları yüzüstü bırakıyor. Yanlış sinyal gönderiyorlar. Yerel dostlukların ulusal siyaset tarafından öldürülmesi hayal kırıklığı yaratıyor." demişti.

Kardeşliğin sona ermesi, nüfusunun yüzde 8'i Türk olan Almelo halkında da şaşkınlık yaratmıştı. Keza heyetlerin her buluşmasında "Kardeşlik sonsuza kadar sürecek" mesajları veriliyordu.

Forum Çamlık'ın üst tarfındaki Almelo Caddesi'ne apar topar Şehit Başsavcı Mustafa Alper'in adı verildi. Buna kayıtsız kalmayan Almelo Belediyesi de Laan van Denizli Caddesi'nin adını Laan van Mues olarak değiştirdi.

almelo

Gelelim bugüne. Çok uzağa gitmeye gerek yok. TİM'in verilerine göre 1 Ocak - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında Denizli'den Hollanda'ya yapılan ihracat rakamı 106 milyon dolar (106.513.000)

İptal teklifini Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Grup Başkan Vekili Halil Pekdemir, CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Çallıca, MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Garip getirdi, meclis üyeleri  teklife oy birliğiyle "evet" dedi. Şimdi soruyorum; 43 yıllık kardeşliği bir el hareketiyle bitirirken Denizlili ihracatçıyı, orada yaşayan Türkleri hesaba kattınız mı? Bakanı ülkeye sokmayan Almelo Belediyesi miydi? Gerritsen'in dediği gibi, yerel dostluklar ulusal siyaset uğruna feda edilecek kadar değersiz miydi? 

"Kardeşliğin iptalinin üstünden geçen 6 yılın ardından bunu neden yazıyorsun?" diye soracak olursanız; geçtiğimiz gün Almelo'da yaşayan bir yakınımla uzun bir aradan sonra buluştuk. Kardeşliğin bittiği dönemde orada yaşadıklarını anlattı. "Yüz üstü bırakıldık" dedi. Biraz derinlemesine araştırınca gördüm ki haklıymış...

Diğer Yazılar